Zimní zelenina

Poslal(a) 17.11. 2018 12:14:15 (499 čtenářů)

Početná rodina zimní zeleniny
Právě teď, když se venku začíná ochlazovat, získává kapusta nebo kadeřávek nejlepší chuť. Tradiční odrůdy i ozdobné novinky dobře vypadají a výborně chutnají.

Zimní zelenina

Kadeřavá, růžičková a hlávková kapusta, bílé i červené hlávkové zelí – tolik rozmanitých druhů otužilé zeleniny, a všechny pocházejí (stejně jako ostatní košťáloviny) ze stejného předka. Na strmě spadajícím pobřeží jižní Anglie a na ostrově Helgoland v Severním moři lze ještě v dnešní době najít brukev zelnou. Je to trvalka – ale její prošlechtění potomci se v zahradách pěstují jen jeden rok. Žádají si ovšem dostatek trpělivosti: u růžičkové, hlávkové i kadeřavé kapusty uplynou mezi výsevem a sklizní minimálně čtyři měsíce. To není problém pro zahrádkáře zvyklé na smíšenou kulturu. Zprvu totiž tyto košťáloviny potřebují jen trochu místa, takže můžete mezi řádky vysít špenát nebo polníček. A na podzim pak zkuste záhon rychle využít ještě pro směsné pěstování se štěrbákem.

Bílé a červené hlávkové zelí sice zdědily tenkou bílou voskovou vrstvu, pomocí které se divoká brukev zelná chrání před slaným mořským větrem, zato jim však schází mrazuvzdornost: snesou pokles jen několik stupňů pod nulu. Proto nejpozději na konci listopadu skliďte hlávky i s košťálem a vsaďte je do půdy v pařeništi.

Kadeřávku, jejž naši předkové znali pod názvem jarmuz, zimní počasí nevadí, ba naopak: s klesajícími teplotami se chuť jeho listů zjemňuje. Mráz proto není nutný, lepší je déletrvající období chladu. Protože v listech stále probíhá fotosyntéza, tvoří se v zelených listech i nadále cukry. Metabolismus rostliny je však zpomalený, takže cukry se nespotřebovávají a ukládají se v listech. Můžete je otrhávat postupně, jak je potřebujete v kuchyni. U nás málo známý „toskánský palmový kadeřávek“ (Brassica oleracea var. palmifolia; ’Nero di Toscana’) není tak odolný jako „obyčejný“ kadeřávek. Na studených nebo větrných místech potřebuje rostlina nutně ochranu, a tak se její pěstování vyplatí jen těm, kdo pro ni najdou využití v kuchyni: v obchodech totiž tuto odrůdu prakticky nelze koupit.

U růžičkové kapusty se rozlišují podzimní a zimní odrůdy. U nás se pěstují jen odrůdy, jejichž hlavní sklizňové období je v říjnu a listopadu, například ‘Rosella’. Dřív se doporučovalo zaštípnout vrcholovou růžici, aby růžičky dozrávaly stejnoměrně. U moderních odrůd je však tento zásah zbytečný. Pokud nestihnete růžičkovou kapustu sklidit před příchodem zimy, nevadí to: pro čerstvé růžičky si můžete chodit celou zimu. V březnu by však měly být už všechny sklizeny, jinak hrozí, že rostliny začnou vybíhat do květu.

Zimní zelenina

Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Marie Fárová, Jarmila Janecká a Jana Ducháčková

Články: zimní zelenina

07.02. 2018
1.71 kB čtenářů
Moderní vegetariánská kuchařka
03.12. 2016
5.04 kB čtenářů
Allium porrum - pórek (1)
14.02. 2018
2.71 kB čtenářů
Zelenina - únor (1)
16.10. 2014
9.30 kB čtenářů
Zelenina - podzimní výsadba
22.06. 2018
4.29 kB čtenářů
Zelenina v létě (2)
24.12. 2016
1.81 kB čtenářů
Brassica rapa var. rapifera - vodnice (1)
24.04. 2018
4.10 kB čtenářů
Zelenina - duben (2)
09.10. 2017
3.63 kB čtenářů
Uskladnění zeleniny (2)
24.09. 2008
16.53 kB čtenářů
Cynara - artyčok
24.07. 2012
13.29 kB čtenářů
Encyklopedie zahradničení - významový slovník U-Z
25.01. 2015
17.34 kB čtenářů
Vyséváme semena
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
394 čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
324 čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
307 čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
283 čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
475 čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
709 čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
402 čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
508 čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
374 čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
656 čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
695 čtenářů
Cibule sazečka - výsadba