Rostliny: Polymnia sonchifolia - jakon

Poslal(a) 07.03. 2008 07:14:18 (21249 čtenářů)

Polymnia sonchifolia - jakon

Jde o vytrvalou bylinu, v našich klimatických podmínkách jednoletou.Rostlina dosahuje výšky až 2 metrů , je celá chlupatá, světle, nebo tmavě zelená, často nafialovělá. Lodyhy jsou čtyřhranné a hojně olistěné vstřícnými listy sytě zelené barvy. Vyjímečně se na vrcholech lodyh objevují drobné žluté až oranžové květy. Plodem jsou nažky, které se u nás tvoří minimálně.

Jakon má dva druhy hlíz: první, nápadně připomínající topinambury, slouží k dalšímu množení, druhé tzv.kořenové, vyrůstají po 5-20 ve svazku. Mají nepravidelně vřetenovitý až kulovitý tvar a dosahují v průměru hmotnosti 0,2-0,5 kg, ale také až 2 kilogramy. Ty mají slabou , šedozelenou až fialovou pokožku a křehkou chruplavou a šťavnatou dužninu nasládlé chuti a bílé, krémové a někdy až nafialovělé barvy. Dužnina velmi snadno tmavne a vysychá.

Zatímco u brambor je zásobní látkou polysacharid škrob, u jakonu je to především inulin, což je chemickou povahou fruktan. Jeho výhodou je, že v množství 30-80 g se spotřebovává organismem bez nároků na inzulin.Proto se kořenové hlízy dají použít v prevenci proti diabetu a obezitě a také k léčení těchto stavů.

Hlízy jakonu se pojídají obvykle syrové jako zelenina. Nařezané se přidávají do zeleninových salátů, kterým dodávají charakteristickou chuť i konzistenci. Lze je však i tepelně zpracovat vařením nebo pečením. V Andách se často strouhají a přes kousek látky se vymačkává sladký, osvěžující nápoj, který se zahušťuje do tmavě hnědého sirupu nebo kostek zvaných chaucca. Velmi dobré zkušenosti jsou u nás se sušením hlíz ve formě křížal, nebo chipsů. Lodyha s mladými listy se upravuje vařením jako zelenina.

V našich klimatických podmínkách je jakon plodinou především drobných pěstitelů. K jeho množení je vhodné použít oddenkových hlíz, které necháme přezimovat podobně jako jiřiny. Výsadba se provádí v polovině května a hlízy se sklízejí po prvních podzimních mrazících. K urychlení vegetace je možno jakon také pěstovat a rostliny vysazovat na stanoviště tehdy, když dosahují výšky 15-25cm. Sklizené hlízy často snadno pukají a vysychají, proto je třeba urychleně je zpracovat, nebo odpovídajícím způsobem uložit.
Subtropické zahradnictví Kruh
Kruh 209, 514 01 Jilemnice
www.zahradnictvikruh.cz
11 článků v tomto tématu
10.01. 2018
124 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (2)
Začínáme v místě, kde už nějaké záhony jsou Hotové záhony, to je dar. Ale nevíme jaký. Nevíme, jestli jsou zaplevelené jednoletými plevely (vytrvalé objevíte hned, jak do nich rýpnete),
10.01. 2018
151 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (1)
Budou z nás zelináři To si můžeme říct, když se dostaneme k nějakému pozemku, který je možné využít k pěstování rostlin. Je to tak snadné, že do takové činnosti můžeme „vletět
10.01. 2018
119 čtenářů
Zelenina - leden
I na leden si můžeme najít v zelinářské zahradě plnohodnotný program. Začínáme s krmením ptáčků, kontrolujeme stav uskladněných zásob ve sklepě. Nahnilé nebo i jen částečně plesnivějící
27.12. 2017
120 čtenářů
Solanum tuberosum 'Arran Victory' - brambora
Odrůda vyšlechtěná ve Skotsku, na ostrově Arran, v roce 1912. Zvláštností je slupka fialové barvy, přičemž uvnitř je hlíza takřka bílá. Patří mezi pozdní odrůdy s vysokou odolností
04.12. 2017
213 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (2)
Mít svého zahradníka… Prošli jsme jednu sezonu v zelinářské zahradě. Snažil jsem se v dané ploše dát dohromady to (podle mne) nejpodstatnějšího, co se týká zelinaření. Občas jsem
04.12. 2017
239 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (1)
Prakticky celý rok jsme se zabývali pěstováním tradičnějších ale i módním druhů zeleniny. Tradiční jsou třeba zelí, okurky, kapusta, květák, rajčata, mrkev, bulvový celer, petržel
09.10. 2017
414 čtenářů
Uskladnění zeleniny (2)
Sklízíme i další plodiny řepy a ředkve, kedlubny, tuříny a vodnici na uskladnění, letní a podzimní (omezeně mrazuodolné) póry. Kořeny čekanky na rychlení. Opět u nich jemně odkroutíme
09.10. 2017
458 čtenářů
Uskladnění zeleniny (1)
Období sklizní Říjen je měsíc sklizně zeleniny na uskladnění. Mrkev, celer /dfn, petržel, košťáloviny, brambory, … Na konci léta jsem zapomněl připomenout, že bychom si měli připravit
27.08. 2017
397 čtenářů
Rheum rhabarbarum - rebarbora, reveň
Výška: 150 cm Květ: bílo - růžový, VI. - VII. Známá vytrvalá rostlina, jejíž řapíky se používají k přípravě rebarborového koláče a polévek, šťáv, náplně do knedlíků, salátů
11.05. 2017
773 čtenářů
Pisum sativum - hrách setý
Čeleď: bobovité (Fabaceae) Popis: Je to jednoletá bylina, zcela lysá a sivě nebo žlutavě zelená. Lodyhu má jen na spodu chudě rozvětvenou, chabou, poléhavou nebo šplhavou, hranatou a 50 až
06.05. 2017
1.10 kB čtenářů
Kulturní rostliny - hodnoty pH
Hodnota pH je nejdůležitějším chemickým půdním parametrem. Ovlivňuje zvětrávání minerálních materiálů, obsah vody a vzduchu v půdě, využitelnost živin rostlinami a také aktivitu mikroorganismů.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.07. 2017
759 čtenářů
Tykev fíkolistá - pěstování
25.03. 2017
1.48 kB čtenářů
Indická okurka - pěstování
22.03. 2017
36.59 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
07.01. 2017
934 čtenářů
Capsicum pubescens - pěstování
21.02. 2013
4.85 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
4.94 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
79.87 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
25.40 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
10.86 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
56.07 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
6.69 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat