
Vitis vinifera 'Isabella' - réva vinná
Isabella je hroznové víno zřejmě neevropského původu s velkými hrozny a velkými kuličkami plodů. Pecky jsou menší. Pěstuje pro přímou spotřebu – jako stolní víno i pro vírobu vína (nejznámější jsou Uhudler a Fragolino). Barva hroznů je temně modrofialová. Chuť je zvláštně navinulá, sladká, aroma středně silné. Tato odrůda není vhodná do skleníků. Dozrává ke konci září, když celý hrozen ztratí nazelenalý odstín a nabude pouze temně modré barvy.
Révu každým rokem na konci zimy po nejhorších mrazech nebo v teplejších dnech ledna seřežte tak, že ponecháte 2-3 očka na loňských postranních výhonech (plodí dvouleté dřevo). Před pučením ošetřete postřikem proti roztočům (např. Sulka). Jakmile nasadí plody, které se začnou nalévat, zastřihněte nové výhony pár centimetrů nad hroznem a nenechte je zde dál růst. Od poloviny léta můžete začít otrhávat listy, které brání slunci v přímém kontaktu s hrozny a keř provzdušní. Radíme pořídit si nějaký lapač na vosy, aby vám neznehodnotily úrodu. Při výskytu padlí(fleky a povlak na listech) ošetřete vhodným fungicidem.Réva potřebuje dostatek slunce a vzduchu (nikoli průvan). Je nevhodná do stinných míst v koutech pergol, kde snadno chytá plísně. Vysaďte ji na výhřevné místo k opoře. Nejlépe se jí daří na svazích – kvůli úhlu dopadu slunečních paprsků. Zem musí být výživná, hluboká a dobře odvodněná. Zálivka je vhodná do začátku léta, později pouze za suchého počasí a to vždy do půdy, nikdy na celou rostlinu. Opadané listí nenechávejte tlít pod keřem (může obsahovat plísně a roztoče). Hnojte s mírou a selektivně, přemíra hnojení se projeví bujným růstem na úkor kvality ovoce. Mrazuvzdorná do min. -24°C.