Rostliny: Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Poslal(a) 11.03. 2010 09:31:03 (39786 čtenářů)

Snad každý se již setkal s tímto názvem japonské delikatesy, někteří ji také ochutnali jako kořenící přílohu k sushi nebo sashimi. Nyní máte možnost vypěstovat si vlastní a pravé wasabi.

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Málokdo však ví, že většina restaurací podává náhražku jinak velmi drahého a kvalitního pravého wasabi. V japonštině se tato náhražka jmenuje "seiyó wasabi", což je označení pro tzv. západní wasabi, neboli u nás známý obyčejný křen. Sám jsem nedávno naivně koupil lahvičku s typickým světle zeleným krémem a etiketou, na které se psalo "Wasabi". Tuto jsem otevřel, krém ochutnal, a lahvička letěla do koše. Nevadí mi konzumovat jako přílohu klasickou pastu z křenu, ale tento paskvil, snažící se napodobit originál byl opravdu nechutný.

Tato náhražka se vyrábí z křenu selského (Armoracia rusticana), na jemno rozmixovaného, pro ostrost se přidává hořčice, pro barvu potravinářská barviva nebo kurkuma, gardénie či světlice lékařská. Výsledkem jest něco, co barvou vzdáleně přípomíná originál, ale chutí ani náhodou.

Co je pravé wasabi?
Je to najemno nastrouhaný oddenek v Japonsku rostoucí byliny z čeledi Brasicaceae - brukvovité. Wasabia japonica (synonymum Eutrema wasabi) je 20 - 30 cm vysoká rostlina, má větší srdčité listy, vyrůstající ze silného oddenku, květy bílé, drobné. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček, zejména v chladnějších podhorských oblastech a u pobřeží. V těchto lokalitách jí kořeny omývá studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu se pohybují od 8°C do 18°C.

Pěstování wasabi jako pokojové rostliny
Wasabia je, co se týká mrazuvzdornosti, zařazena do zóny 8, což jsou teploty od -6°C do -12°C. Teoreticky by tedy mohla přezimovat i v ČR, v mírnějších oblastech a za vydatné zimní přikrývky být pěstována jako trvalka poblíž rybníčků, potůčků, ve vlhké zemině. Toto ale nemáme zatím vyzkoušeno, pokud se o to pokusíte, je třeba počítat s možným rizikem. Vyzkoušeno máme ale pěstování wasabi v květináči, tzv. jako přenosnou rostlinu. Umístíme ji od jara do podzimu na zahradu, lodžii apod., kdy je důležité, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního potoka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, Wasabia roste pomaleji, listy jsou menší.

Na podzim přeneseme květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky. Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuji používat pouze přírodní, organická hnojiva, která můžete zakoupit taktéž u nás.

Použití v kuchyni
Oddenek wasabi se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako kořenící příloha k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Mladší listy jsou jemnější, chutnají podobně jako řeřicha, starší listy mají výraznou, ostrou křenovou chuť. Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10- 15 minutách ztrací část své chuti. Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou. Na strouhání wasabi se tradičně v Japonsku používá speciální struhadlo vyrobené ze žraločí kůže, které svojí strukturou vytvoří z oddenku spíše krémovou hmotu, strouhá se krouživými pohyby. Není-li k dispozici toto speciální struhadlo, lze použít keramické nebo kovové, vždy velmi jemné. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Pak už nezbývá, než tzv. " Oroshi Hon wasabi" (tedy pravé wasabi), přidat k pokrmům a servírovat. Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje " Bloody Mary ", může být zpestřením přidání wasabi místo pepře, je to opravdová chuťovka.

Léčivé účinky
Wasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že obsahuje glukosinoláty, které se žvýkáním v ústech štěpí na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbe rakoviny ozařováním a chemoterapií. Dále posilují imunitní systém, působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití wasabi jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Byla prokázána antibakteriální schopnost proti Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Heliobacterium pylori. Díky inhibičnímu účinku na Streptococcus mutans, se zvažuje používání výtažků z wasabi do zubních past a ústních vod.

Látky obsažené v rostlině působí jako antikoagulant, mohou být používány k prevenci mozkových příhod a infarktu, brání osteoporóze. Je zřejmé, že v budoucnu nebude wasabi známo pouze jako delikatesa pro gurmány, ale také jako léčivá rostlina.

Wasabi dříve a nyní
Wasabia japonica je v Japonsku známa a pěstována přibližně od 10.století. Již v dávné minulosti poznali místní obyvatelé, že lze tuto rostlinu používat jak v léčitelství, tak v kuchyni a velmi si jí vážili. Od té doby její popularita stále roste a proto je hojně komerčně pěstována. Přesto poptávka převyšuje nabídku a prodejní ceny jsou na vysokých hodnotách. Je to způsobeno i specifickými požadavky rostliny na stanoviště a klima, takže ji nelze pěstovat kdekoliv. V Japonsku se pěstuje hlavně na poloostrově Izu a v oblastech Shizuoka, Nagano, Shimane, Yamanashi, Iwate. Mimo Japonsko se pěstuje v několika málo lokalitách Číny, Taiwanu, Nového Zélandu, v Kanadě - Britské Kolumbii, USA - Severní Karolíně.

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Jakub Krulich – Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Na Petynce, 169 00 Praha 6
Tel.:233 350 716, www.zahradnictvikrulichovi.cz
11 článků v tomto tématu
21.07. 2017
51 čtenářů
Centaurium erythraea - zeměžluč okolíkatá
Tato evropská, západoasijská a severoafrická bylina se lidově nazývá také hlístník, čantoryjka, hořká bylina, cintorie, kyřice, žluč země. Vyrůstá z malé přízemní růžice, má drobné
21.07. 2017
56 čtenářů
Foeniculum vulgare - fenykl obecný
Vědecké jméno fenyklu je odvozeno z latinského foenum, tj. vonné seno. Řekové mu ale říkali marathon podle známé bitvy roku 490 před n.l., která se rozpoutala na poli fenyklu. Fenyklu, rostlině
13.07. 2017
109 čtenářů
Foeniculum vulgare - fenykl obecný
Výška: 80 cm Květ: žlutý, VII. - VIII. Aromatická, kulinářská, léčivá a okrasná bylinka zajímavá a dekorativní jemným a vzdušným olistěním (tvar listů je podobný kopru).
04.07. 2017
187 čtenářů
Allium schoenoprasum - pažitka pobřežní
Pochází ze Severní Ameriky, Evropy a severní Asie (jediný druh rodu Allium, který je domácí jak ve Starém, tak Novém světě). Pažitka náleží do čeledi česnekovitých (AIIiaceae) a je nejmenší
02.07. 2017
141 čtenářů
Calamintha nepeta 'Triumphator' - marulka lékařská
Synonyma: Calamintha officinalis, Clinopodium nepeta, Melissa calamintha, Melissa nepeta, Satureja calamintha, Satureja nepeta. Výška: 30 - 50 cm Květ: světle modro-bílý, VII.- VIII. Málo známá
26.06. 2017
218 čtenářů
Ipomoea - povíjnice
Rod povijnice s více než 500 druhy je jedním z rodů čeledi svlačcovitých, kam patří mimo jiné povijnice trojbarvá (lpomoea tricolor), svlačce (Convolvulus) nebo povijnice vodní (lpomoea aquatica).
26.06. 2017
330 čtenářů
Leucanthemum vulgare - koperetina bílá
Tato zářivá květina s asi 20 jazykovitými bílými květy po obvodu a nahloučenými žlutými trubkovitými květy uprostřed úboru je ozdobou polí, travnatých strání, okrajů cest, železničních
14.06. 2017
220 čtenářů
Origanum 'Barbara Tingey' - oregáno, dobromysl
Výška: 10 cm Květ: růžový, VII. - VIII. Zvláštní druh oregána, které je mimořádně dekorativní, ale také velmi citlivé. V ČR jej lze přezimovat v alpinkovém skleníku, jelikož mu škodí
31.05. 2017
271 čtenářů
Origanum vulgare 'Compactum' - dobromysl
Některé druhy a kultivary Origanum se hodí nejen do užitkové zahrady, ale vypadají velmi pěkně i na okrasném záhoně. Oregáno Compactum je zakrslé, obvykle jen 20 cm vysoké a tvořící polštáře
28.05. 2017
343 čtenářů
Koriandr setý - použití a zajímavosti
Koriandr setý - Coriandrum sativum Koriandr se dnes pěstuje po celém světě, planá rostlina pochází z mírných oblastí východního Středomoří a Blízkého východu. Byl oblíben již v dávné
20.05. 2017
246 čtenářů
Hygrophila spinosa - gokanta
Synonyma: Hygrophila auriculata Další názvy: gokulakanta, neeramuliya, talmakhana V Ajurvédě používaná léčivá rostlina používaná jako diuretikum, k léčbě vodnatelnosti, revmatismu a žloutenky,
Diskusní fórum / Bylinky a koření
02.05. 2017
1.03 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
1.07 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
349 čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
100.95 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
54.57 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
1.38 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
925 čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
1.15 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
8.40 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
3.40 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa
09.06. 2015
16.02 kB čtenářů
Snědek ocasatý - Ornithogalum caudatum