Rostliny: Ribes nigrum - černý rybíz

Poslal(a) 18.02. 2011 11:57:23 (24569 čtenářů)

HISTORIE
Černý rybíz je známé a oblíbené bobulovité ovoce, pocházející ze střední a severní Evropy. Je velice mrazuvzdorný a odolný pro většinu států světa, kde jsou chladné zimy, přesto se pěstuje hlavně u nás.

Ribes nigrum - černý rybíz

Například v USA byla jeho výsadba a další pěstování počátkem 20.století zakázána, neboť byl označen za jednoho z hlavních přenašečů závažné choroby ohrožující další hospodářské plodiny. Tento zákaz byl oficiálně zrušen až ve státě New York v roce 2003, po němž následovaly další a díky čemuž zde nyní zažívá svůj velký comeback. Ve Velké Británii byl černý rybíz důležitým zdrojem vitamínu C hlavně během druhé světové války, kdy byl nedostatek dováženého ovoce s jeho obsahem, zejména citrusů, a jeho pěstování bylo podporováno vládou. Od té doby se stal jedním z nejběžnějších zdrojů vitamínu C v podobě sirupů, šťáv a džusů.

POPIS ODRŮD
nigrum – základní druh černého rybízu nese středně velké plody purpurově černé barvy, nasládlé, mírně ostré chuti, ostrost se vytrácí při úplném vyzrání bobulí a jejich změknutí, hrozny s plody mají 3-5 kvalitních bobulí. Roste středně silně a dozrává v srpnu.

Ben Sarek je častá odrůda černého rybízu se středně velkými plody vynikající sladké chuti. Je odolný proti padlí. Dozrává postupně již od poloviny července. Plody jsou pevné a dobře se sklízejí. Plodnost je spolehlivá a vysoká. Jedná se o kompaktnější odrůdu dorůstající cca 1,5m.

Titan/Titania je ranná odrůda černého rybízu, dozrávající již od poloviny července (podle počasí). Tvoří o něco delší hrozny než základní druh s většími bobulemi. Chuť je výrazná s rovnocenným poměrem sladkosti a kyselosti. Růst je poměrně robustní a pevný a plodnost spolehlivá.

PĚSTOVÁNÍ
Plody jsou sytě purpurové až téměř černé bobule o průměru cca 1 cm, uspořádané v krátkých, víceméně řídkých hroznech. Keř připomíná červený rybíz, ale má větší listy, které jsou výrazně aromatické při dotyku. Není náročný na pěstování. Postačí mu i chudší zem, ale nejlepší plody získáte v živné, dobře propustné, přednostně vlhčí zemi na plném slunci nebo částečném polostínu. Černý rybíz nasazuje nejvíce plodů na ročních výhonech, proto je dobré v létě po sklizni seříznout odplozené větve k zemi, kde již vyrůstají nové, které stihnou do zimy zesílit tak, aby v dalším roce bohatě plodily. Tento způsob zaručuje nerozvětvené pruty, které mají dostatek slunce na kvalitní dozrání veškerého ovoce. Od poloviny jara do začátku léta mohou trpět na nálety mšic. Jejich přítomnost poznáte zkrabacenými listy. Včas rostlinu ošetřete, nejraději nějakým biologickým přípravkem, protože už od poloviny léta dozrávají plody. Plodí okamžitě a plné plodnosti se dočkáte cca 3.rokem od výsadby. U nás plně mrazuvzdorný.

Běžná výška x šířka: 1-2m x 1-2m
Kategorie-list: listnatý opadavý
Vzrůst: střední keř
Barva listů: zelená
Nároky na oslunění: slunce a polostín
Kategorie-květ: nevýrazné květy / nekvete
Zařazena do kategorií: ovoce
Zahradnictví SAFRO Milan Havlis
155 00 Praha Stodůlky, Za Mototechnou 2673/11
www.havlis.cz
11 článků v tomto tématu
11.04. 2017
326 čtenářů
Podnože ovocných dřevin
Důležité podnože hlavních druhů ovocných dřevin ve skupinách podle jejich vzrůstnosti S klesající vzrůstností se na jednu stranu zmenšuje objem koruny, odolnost a životnost naroubované
03.04. 2017
365 čtenářů
Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý
Muchovník olšolistý (Saskatoon) je původním kanadským druhem muchovníku, který se pěstuje zejména pro své vynikající, jedlé a zdravé plody. Jsou temně purpurově červené až modrofialové,
16.03. 2017
585 čtenářů
Actinidia arguta 'Kokuwa' - aktinídie význačná, kiwi
Jednodomá odrůda drobnoplodého kiwi, nevyžaduje opylení samčí rostlinou. Plody jsou drobnější, jasně zelené. Dozrává od října do poloviny listopadu.
13.03. 2017
452 čtenářů
Lonicera caerulea var. kamtschatica - zimolez kamčatský
Zimolez kamčatský je prvním dozrávajícím ovocem v roce pro naše zeměpisné podmínky. Jedná se o poddruh zimolezu modrého, který byl vyselektován pro nejchutnější plody. Ty vypadají jako
05.03. 2017
451 čtenářů
Prunus armeniaca 'Apricompact' - zakrslá meruňka
Rodina Burkharda Gesenzera ze Švýcarska se zabývá šlechtěním ovocných stromků a keřů již od konce 19.století, někdy od roku 1889. Ochranná známka Lubera® vznikla na popud zástupce třetí
28.02. 2017
325 čtenářů
Malus domestica 'Bohemia Gold' - jabloň
Bohemia Gold (popř. Gold Bohemia) je česká odrůda středně pozdní a velmi dobré jabloně získané z mutace starší odrůdy Bohemia. Tvoří středně velké až velké plody (při probírce) se
23.02. 2017
623 čtenářů
Nízké tvary vypěstované z vřetena
Vřeteno (obr. a) je nízkokmen o vysce kmenu 40 - 50 cm u jabloní a 60 - 80 cm u hrušní. Pro jabloň přichází v úvahu jako podnož (kořenový systém) všeobecně typ M9. Potřebuje velmi dobrou
23.02. 2017
627 čtenářů
Tvary stromů
Všeobecně platí: Čím vyšší kmen ovocného stromu byl vypěstován ve školce, tím dosáhne vyššího vzrůstu. Silný vzrůst oddaluje počátek sklizně; to je však nepříliš žádoucí.
07.02. 2017
1.52 kB čtenářů
Zlepšené roubování za kůru
V době, kdy už stromem dostatečně proudí míza, můžeme roubovat za kůru. Způsobů je více, nejčastější je „klasika“, kdy se roub seřízne jako na kopulaci, v místě roubování se
06.02. 2017
831 čtenářů
Řez ovocných stromů (2)
JAK TO UDĚLAT Dobrý čas na prořezávání ovocných stromů je konec podzimu a začátek zimy. Ale radíme také prořezávat později v zimě (v předjaří), když už nejstudenější počasí přešlo,
06.02. 2017
1.07 kB čtenářů
Řez ovocných stromů (1)
Neprořezávejte ovocné stromy na jaře ani v léte Prořezávání pomůže udržet správnou výšky a tvar ovocných stromů, aby se mohla vyvinout kostra, kterou potřebují pro dobrou produkci ovoce.
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
25.04. 2017
101 čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
93 čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
89 čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
139 čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
267 čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
266 čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím
21.03. 2017
58.43 kB čtenářů
Broskvoně - řez
19.03. 2017
289 čtenářů
Odrůdy jablek - rozdíly v chuti
17.03. 2017
506 čtenářů
Třešeň - řez
17.03. 2017
282 čtenářů
Broskvoň - výsadba
15.03. 2017
682 čtenářů
Meruňka - řez