Rostliny: Castanea sativa - kaštanovník setý

Poslal(a) 20.10. 2011 17:29:31 (11782 čtenářů)

Za vůní pečených kaštanů
V tuto podzimní dobu často přichází řeč na kaštany. Mluví se o těch koňských i o těch jedlých. Ale hned na začátek by bylo záhodno říci, že z pohledu čistě botanického nemají tyto plody mezi sebou příliš společného, snad s výjimkou hnědé barvy semen.

Castanea sativa - kaštanovník setý (TIP ZC CS)

Oba stromy patří do jiných čeledí a také se používají odlišně. Zatímco o koňském kaštanu, správně jírovci, se toho ví hodně, jedlý kaštan, správně kaštan setý, je pořád tak trochu zapomenutý.

Kaštany tvoří velké, někdy dokonce mohutné stromy, zdálky trochu podobné dubům. Však jsou také s nimi příbuzné. Kaštany rostou přirozeně v oblasti Malé Asie, na Kavkazu a podle některých zdrojů i v Severní Africe. Plody kaštanů, mimochodem nutričně mimořádně hodnotné, ve velké míře využívali staří Řekové, kteří nakonec dali stromu i jméno (strom se jmenuje podle starého řeckého města Castania).

O evropské rozšíření kaštanů se ale asi nejvíce zasloužili Římané, kteří tyto stromy velmi uznávali. Proto je také často vysazovali – a to nejenom doma, ale ve všech možných místech svého vlivu. Při projížďce horskými lesy v Itálii uvidíte z kaštanů vysázené obrovské porosty. Italové plodům kaštanů říkají "maroni" a pod tímto názvem se v Evropě také často prodávají.

Kaštany lze upravovat růžně, třeba v cukrářství se z plodů dělá sladká pasta či pevnější pyré. V některých zemích se toto kaštanové pyré vyrábí ve velkém a v supermarketech tuto dobrotu běžně koupíte. Prodává se silně zmražené a tvarem často připomíná klasické balení másla. Někdy jsou mezi jednotlivými značkami této dobroty poměrně velké cenové rozdíly. Ty levnější se občas pančují pastou z vařených fazolí, která má podobnou barvu, ne však chuť.

Nejčastější a snad i nejjednodušší úpravou jedlých kaštanů je pečení. Hnědá slupka kaštanů se musí malinko naříznout, nejraději špičkou nože a nejlépe do kříže. Poté se dají kaštany na starou pánev nebo do starého hrnce (to je důležité, neboť při pečení se pánev nebo hrnec barví tak, že je skoro nemožné ho dostat do původního stavu) a na slabém ohni se za stálého promíchávaní pomalu pečou. Hotové jsou za deset až patnáct minut. Hned za tepla se oloupou a můžou se jíst. Při nákupu čerstvých kaštanů v supermarketu dávejte pozor na kvalitu. Když se tyto plody skladují dlouho v suchu, často zcela seschnou a jsou tvrdé jako kámen. Při pečení se to nevylepší, možná i naopak. Nejlepší kaštany jsou čerstvé – čím déle se skladují, tím je jejich chuť slabší.

V některých evropských městech pečené kaštany přímo podbarvují podzimní atmosféru. Prodejci pečou kaštany přímo na chodníku a jejich vůně se line ulicí. Do kornoutku vám pak nasypou kaštany čerstvě upečené a můžete si pochutnávat na jejich lahodné chuti.

Castanea sativa - kaštanovník setý, pečené plody (TIP ZC CS)

Castanea sativa - kaštanovník setý, pečené plody (TIP ZC CS)

Ukázka z článku Za vůní pečených kaštanů
Arboeko s.r.o.

Časopis TIP zahradních center CS, Podzim 2010
www.zahradnicentra.eu

Články: castanea sativa

27.11. 2008
27.83 kB čtenářů
Castanea - kaštanovník, kaštan
09.01. 2009
24.85 kB čtenářů
Castanea sativa - kaštanovník jedlý
07.01. 2012
9.10 kB čtenářů
Řez dřevin - kaštanovník
06.06. 2007
40.68 kB čtenářů
Dřeviny pro lesní partie
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
25.04. 2017
103 čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
97 čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
93 čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
142 čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
269 čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
273 čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím
21.03. 2017
58.46 kB čtenářů
Broskvoně - řez
19.03. 2017
290 čtenářů
Odrůdy jablek - rozdíly v chuti
17.03. 2017
510 čtenářů
Třešeň - řez
17.03. 2017
283 čtenářů
Broskvoň - výsadba
15.03. 2017
694 čtenářů
Meruňka - řez