Rostliny: Abelmoschus esculentus - ibišek jedlý

Poslal(a) 14.03. 2012 10:45:00 (46451 čtenářů)

Jak pěstovat ibišek jedlý
Ibišek jedlý (Abelmoschus esculentus) je botanický název pro zahradní plodinu známou také pod názvem okra. Pro oplodí, která i zralá mají zelenou barvu, se pěstuje v tropických a subtropických oblastech po celém světě.

Abelmoschus esculentus - ibišek jedlý

Konzumace této zeleniny je velmi oblíbená zejména v západní Asii, severní Indii a Pákistánu. V Karibiku oplodí ibišku jedlého konzumují obvykle ve formě polévky nebo s rybou, na Blízkém Východě a ve východním Středomoří zas bývá součástí dušených pokrmů se zeleninou a masem. Zvláště milovníkům asijských a arabských specialit přinášíme návod, jak nebýt odkázaní jen na mraženou nebo v omáčce naloženou okru prodávanou v supermarketech a obchodech s arabskými nebo tureckými specialitami. Ibišek jedlý můžete pěstovat třeba na balkoně. Aby plodil, je ho však v našich podmínkách většinou nutno pěstovat ve skleníku nebo fóliovníku. Ibišek bývá často pěstován i jako pokojová rostlina s ozdobnými květy žlutočervené barvy.

Pro urychlení klíčení semena okry před výsevem namočíme na 24 hod do vody. V našich klimatických poměrech vyséváme semena koncem února a během března do krytého prostředí s teplotou alespoň 20 °C do truhlíků nebo květináčů 6 až 9 cm širokých. Když pomine nebezpečí mrazů, vysazujeme sadbu do řádků 60 až 70 cm vzdálených s meziřádkovou vzdáleností 20 až 30 cm. Sazenice vysazujeme na slunné stanoviště pod fóliové kryty nebo do polyetylénových pytlů se substrátem. Nároky této zajímavé plodiny se dají nejlépe srovnávat s nároky, které při pěstování vyžadují skleníkové okurky.

Rostliny dorůstají poměrně vysoko, proto je vyvazujeme k tyčkám. Při pěstování na venkovních záhonech je navíc vhodné rostliny chránit i před větrem. K tomu mohou sloužit různé plastové kryty nebo zástěny.

Během vegetačního období ibišky pravidelně zaléváme. Vláhu lze v porostu snadněji udržet např. pomocí organického mulče. Mulč na povrchu záhonů také omezuje růst plevelů.

Mimo zálivky lze růst ibišku podpořit i hnojením. Hnojivo aplikujeme ve dvoutýdenních intervalech. Vhodná jsou jak minerální kombinovaná hnojiva, tak i tekutá hnojiva organického původu. Pozor ale na častější přísun dusíku, který oddaluje kvetení.

Abychom podpořili větvení, vyštípneme u rostlin, jenž dorostly do výšky cca 60 cm, vegetační vrcholy.

Rostlina během vegetace vytvoří 4 až 6 tobolek, které v závislosti na odrůdě sklízíme zhruba za 8 až 11 týdnů od výsevu. Plody odřezáváme od rostliny pomocí ostrého nože, dokud jsou jasně zelené, tzn. asi pátý den po odkvětu. V této fázi jsou cca pět až šest centimetrů dlouhé, velmi křehké, slizovité a neobsahují semena. Sklizené plody uložené v perforovaných sáčcích je při teplotě 7 až 10 °C možné skladovat přibližně 10 dní, dají se také ale konzervovat např. sušením, zmrazením nebo nakládáním do různých nálevů.

Plody obsahují mnoho vitamínů. Díky obsahu látek s příznivým vlivem na trávicí soustavu a díky nízké energetické hodnotě jsou také vhodné pro osoby držící redukční dietu.
Text a fotografie Zuzana Bednárová
www.osiva-semena.cz

Články: abelmoschus esculentus

10.07. 2018
6.19 kB čtenářů
Okra obohatí jídelníček
29.01. 2017
11.87 kB čtenářů
Abelmoschus esculentus - okra (2)
29.01. 2017
20.26 kB čtenářů
Abelmoschus esculentus - okra (1)
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
2.26 kB čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
1.73 kB čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
1.71 kB čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
1.55 kB čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
2.23 kB čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
2.58 kB čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
2.02 kB čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
2.14 kB čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
1.93 kB čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
2.24 kB čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
3.53 kB čtenářů
Cibule sazečka - výsadba