Brambory - předkličování brambor může začít

Poslal(a) 09.02. 2013 12:54:42 (9061 čtenářů)

I když poloranáAgria’ a polopozdníNicola’ jsou odrůdy i na našem trhu nejrozšířenější, odrůd stolních brambor je dnes bezpočet a každá země má navíc své speciality.

Brambory - předkličování brambor může začít

Červenou slupku má např. česká velmi raná odrůdaRosara’ nebo poloraná ’Rosella’. Červenostrakatou slupkou se zase vyznačuje ’Apolena’. Chutné a atraktivní zahraniční odrůdy s červenou či žlutou slupkou nebo s modrou dužninou a lila slupkou je možné vyzkoušet, když si včas opatříte sadbu. Červeně mramorované odrůdy se hodí zejména na kaši nebo na speciální bramborová jídla.

U všech odrůd se vyplatí předkličování sadby, protože naklíčené hlízy pokračují v růstu i za chladného počasí. Sklizeň se tak urychlí asi o 14 dní a výnos se zvýší asi o 20 procent. Vývojový náskok je zvláště patrný v letech, kdy se brzo projeví nástup nebezpečné plísně bramborové. Předkličování probíhá tak, že hlízy se asi šest týdnů před předpokládanou výsadbou rozloží do mělkých ovocných lísek s vrstvou jemně prosátého kompostu nebo zeminy. Nejvhodnější pro výsadbu nejsou největší, nýbrž středně velké hlízy. Lísky umístěte na místo s teplotou 10–15 ˚C. Čím je nakličovací prostor světlejší, tím lépe. Jenom tak se získají krátké tlusté klíčky, které se při výsadbě hlíz neodlamují. Při předkličování zatlačujte hlízy do substrátu v lísce tak, aby jejich horní polovina vyčnívala nad substrát.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Marie Fárová a Miloš Krump
11 článků v tomto tématu
10.01. 2018
156 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (2)
Začínáme v místě, kde už nějaké záhony jsou Hotové záhony, to je dar. Ale nevíme jaký. Nevíme, jestli jsou zaplevelené jednoletými plevely (vytrvalé objevíte hned, jak do nich rýpnete),
10.01. 2018
196 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (1)
Budou z nás zelináři To si můžeme říct, když se dostaneme k nějakému pozemku, který je možné využít k pěstování rostlin. Je to tak snadné, že do takové činnosti můžeme „vletět
10.01. 2018
153 čtenářů
Zelenina - leden
I na leden si můžeme najít v zelinářské zahradě plnohodnotný program. Začínáme s krmením ptáčků, kontrolujeme stav uskladněných zásob ve sklepě. Nahnilé nebo i jen částečně plesnivějící
27.12. 2017
130 čtenářů
Solanum tuberosum 'Arran Victory' - brambora
Odrůda vyšlechtěná ve Skotsku, na ostrově Arran, v roce 1912. Zvláštností je slupka fialové barvy, přičemž uvnitř je hlíza takřka bílá. Patří mezi pozdní odrůdy s vysokou odolností
04.12. 2017
223 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (2)
Mít svého zahradníka… Prošli jsme jednu sezonu v zelinářské zahradě. Snažil jsem se v dané ploše dát dohromady to (podle mne) nejpodstatnějšího, co se týká zelinaření. Občas jsem
04.12. 2017
245 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (1)
Prakticky celý rok jsme se zabývali pěstováním tradičnějších ale i módním druhů zeleniny. Tradiční jsou třeba zelí, okurky, kapusta, květák, rajčata, mrkev, bulvový celer, petržel
09.10. 2017
422 čtenářů
Uskladnění zeleniny (2)
Sklízíme i další plodiny řepy a ředkve, kedlubny, tuříny a vodnici na uskladnění, letní a podzimní (omezeně mrazuodolné) póry. Kořeny čekanky na rychlení. Opět u nich jemně odkroutíme
09.10. 2017
468 čtenářů
Uskladnění zeleniny (1)
Období sklizní Říjen je měsíc sklizně zeleniny na uskladnění. Mrkev, celer /dfn, petržel, košťáloviny, brambory, … Na konci léta jsem zapomněl připomenout, že bychom si měli připravit
27.08. 2017
400 čtenářů
Rheum rhabarbarum - rebarbora, reveň
Výška: 150 cm Květ: bílo - růžový, VI. - VII. Známá vytrvalá rostlina, jejíž řapíky se používají k přípravě rebarborového koláče a polévek, šťáv, náplně do knedlíků, salátů
11.05. 2017
782 čtenářů
Pisum sativum - hrách setý
Čeleď: bobovité (Fabaceae) Popis: Je to jednoletá bylina, zcela lysá a sivě nebo žlutavě zelená. Lodyhu má jen na spodu chudě rozvětvenou, chabou, poléhavou nebo šplhavou, hranatou a 50 až
06.05. 2017
1.11 kB čtenářů
Kulturní rostliny - hodnoty pH
Hodnota pH je nejdůležitějším chemickým půdním parametrem. Ovlivňuje zvětrávání minerálních materiálů, obsah vody a vzduchu v půdě, využitelnost živin rostlinami a také aktivitu mikroorganismů.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.07. 2017
774 čtenářů
Tykev fíkolistá - pěstování
25.03. 2017
1.50 kB čtenářů
Indická okurka - pěstování
22.03. 2017
36.72 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
07.01. 2017
944 čtenářů
Capsicum pubescens - pěstování
21.02. 2013
4.88 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
4.95 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
80.13 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
25.44 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
10.88 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
56.12 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
6.70 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat