Zelenina - správná sklizeň rajčat a okurek

Poslal(a) 12.08. 2013 10:41:56 (9030 čtenářů)

Období, ve kterém mohou plody rajčat ve volné půdě plně vyzrát na slunci, je poměrně krátké. Využijte proto zbylé týdny ke konzumaci plodů přímo z keře.

Zelenina - správná sklizeň rajčat a okurek

Nejvhodnější doba ke sklizni je dva až tři dny předtím, než se plody zbarví – podle odrůdy – zářivě červeně, oranžově nebo žlutě. Sklizňové přebytky je nejvhodnější uložit v pokojové teplotě nebo těsně pod ní. V ledničce sice plody zůstávají dlouho pevné, takže se dají řezat, v krátké době však ztrácejí chuť. Sklízet raději trochu dříve než příliš pozdě – tak zní zkušenost týkající se okurek. Necháte-li plody déle vyzrávat, rostlina shodí další vyvíjející se květy i plody. Dlouhoplodé okurky i miniokurky by se měly sklízet každé dva dny. Plody salátových okurek jsou vhodné ke sklizni teprve tehdy, když se jejich zelená barva mění v nažloutlou. Důležité je plody sklízet výhradně ořezáváním. Snažíte-li se plody odlomit, poškodíte výhony, které mohou dokonce zaschnout. Také u kedluben byste neměli se sklizní čekat, až bulvy dosáhnou maximální velikosti. Dužnina kedluben je mnohem šťavnatější, když sklizeň o týden uspíšíte a bulvy pak rychle zpracujete. Při delším uložení se u odrůd s jemnou dužninou kolem místa, odkud vyrůstá kořen, vytvářejí zdřevnatěliny. Podzimní odrůdy, jako je modrá ’Violeta’, se dají bez problémů skladovat v místnosti s vysokou vlhkostí nebo ve vlhkém písku po odkroucení listů řadu týdnů bez ztráty na kvalitě.
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Hana Vymazalová
11 článků v tomto tématu
10.01. 2018
161 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (2)
Začínáme v místě, kde už nějaké záhony jsou Hotové záhony, to je dar. Ale nevíme jaký. Nevíme, jestli jsou zaplevelené jednoletými plevely (vytrvalé objevíte hned, jak do nich rýpnete),
10.01. 2018
198 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (1)
Budou z nás zelináři To si můžeme říct, když se dostaneme k nějakému pozemku, který je možné využít k pěstování rostlin. Je to tak snadné, že do takové činnosti můžeme „vletět
10.01. 2018
157 čtenářů
Zelenina - leden
I na leden si můžeme najít v zelinářské zahradě plnohodnotný program. Začínáme s krmením ptáčků, kontrolujeme stav uskladněných zásob ve sklepě. Nahnilé nebo i jen částečně plesnivějící
27.12. 2017
130 čtenářů
Solanum tuberosum 'Arran Victory' - brambora
Odrůda vyšlechtěná ve Skotsku, na ostrově Arran, v roce 1912. Zvláštností je slupka fialové barvy, přičemž uvnitř je hlíza takřka bílá. Patří mezi pozdní odrůdy s vysokou odolností
04.12. 2017
225 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (2)
Mít svého zahradníka… Prošli jsme jednu sezonu v zelinářské zahradě. Snažil jsem se v dané ploše dát dohromady to (podle mne) nejpodstatnějšího, co se týká zelinaření. Občas jsem
04.12. 2017
245 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (1)
Prakticky celý rok jsme se zabývali pěstováním tradičnějších ale i módním druhů zeleniny. Tradiční jsou třeba zelí, okurky, kapusta, květák, rajčata, mrkev, bulvový celer, petržel
09.10. 2017
424 čtenářů
Uskladnění zeleniny (2)
Sklízíme i další plodiny řepy a ředkve, kedlubny, tuříny a vodnici na uskladnění, letní a podzimní (omezeně mrazuodolné) póry. Kořeny čekanky na rychlení. Opět u nich jemně odkroutíme
09.10. 2017
470 čtenářů
Uskladnění zeleniny (1)
Období sklizní Říjen je měsíc sklizně zeleniny na uskladnění. Mrkev, celer /dfn, petržel, košťáloviny, brambory, … Na konci léta jsem zapomněl připomenout, že bychom si měli připravit
27.08. 2017
401 čtenářů
Rheum rhabarbarum - rebarbora, reveň
Výška: 150 cm Květ: bílo - růžový, VI. - VII. Známá vytrvalá rostlina, jejíž řapíky se používají k přípravě rebarborového koláče a polévek, šťáv, náplně do knedlíků, salátů
11.05. 2017
782 čtenářů
Pisum sativum - hrách setý
Čeleď: bobovité (Fabaceae) Popis: Je to jednoletá bylina, zcela lysá a sivě nebo žlutavě zelená. Lodyhu má jen na spodu chudě rozvětvenou, chabou, poléhavou nebo šplhavou, hranatou a 50 až
06.05. 2017
1.11 kB čtenářů
Kulturní rostliny - hodnoty pH
Hodnota pH je nejdůležitějším chemickým půdním parametrem. Ovlivňuje zvětrávání minerálních materiálů, obsah vody a vzduchu v půdě, využitelnost živin rostlinami a také aktivitu mikroorganismů.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.07. 2017
776 čtenářů
Tykev fíkolistá - pěstování
25.03. 2017
1.50 kB čtenářů
Indická okurka - pěstování
22.03. 2017
36.73 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
07.01. 2017
944 čtenářů
Capsicum pubescens - pěstování
21.02. 2013
4.88 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
4.96 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
80.14 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
25.44 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
10.88 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
56.13 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
6.70 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat