Hrušně - když zrají hrušky

Poslal(a) 25.10. 2013 09:50:49 (13665 čtenářů)

Tradiční staré odrůdy i novinky z moderního šlechtění lze pěstovat i v malých zahradách. Ochutnejte – a vyberte si tu pravou.

Hrušně - když zrají hrušky

Mnohé z odrůd, které jsou doposud v oblibě, vznikly už v 18. až 19. století ve Francii a Belgii: například ’Charneuská’ nebo ’Avranšská’ (’Gute Luise’). ’Děkanka Robertova’ (spolková) má špičkovou chuť a aroma. K nejlepším a nejznámějším odrůdám patří ’Williamsova’ nebo ’Konference’, obě původem z Anglie. V Česku je velmi oblíbena jedna z nejchutnějších hrušek ’Boscova lahvice’, která se sklízí v září až říjnu a dá se skladovat do listopadu. Už v létě zrají odrůdy ’Červencová’ a ’Clappova’. Ze severních Čech z obce Solany pochází dobrá letní odrůda ’Solanka’.

Pro všechny odrůdy hrušní platí, že jsou náročnější na klimatické a půdní podmínky než jabloně; vyžadují propustné, nezamokřené půdy a teplé stanoviště. Při výběru odrůdy na zahradu rozhoduje většinou chuť a konzistence. Mnoho lidí má v oblibě rozplývavé máslovky, někteří dávají přednost chrupavějším hruškám. Řada novějších odrůd byla vyšlechtěna na území bývalého Československa, například dobře skladovatelné ’Erika’, ’Amfora’, ’Bohemica’ a ’Nela’. Barevně zajímavá je ’Dicolor’ s růžovým líčkem.

Dobrým kritériem pro výběr odrůdy je i zdravotní stav. Mezi odrůdy odolné vůči strupovitosti patří ’Konference’ a z ní vyšlechtěná odrůda ’Concorde’ a také ’Bohemica’, ’Konvert’, ’Nela’ a ’Vila’.

Hrušně štěpované na semenáči dorůstají velikých rozměrů a dožívají se mnoha desítek let. Přicházejí však pozdě do plodnosti a v malé zahradě pro ně není místo. Do menších zahrad se hodí menší tvary hrušní, štěpované na kdouloních. Jejich nevýhodou je menší mrazuvzdornost, proto se doporučuje nastýlka slámou kolem kořenového krčku, alespoň v několika prvních letech po výsadbě. Hrušně na kdouloni nesnášejí vysoký obsah uhličitanů (vápenatého a hořečnatého) v půdě. Trpí pak chlorózou (žloutenkou). Příčinou je nepřístupnost železa a některých stopových prvků. Hrušně štěpované na kdouloni lze pěstovat ve tvaru vřetenového zákrsku nebo palmety a začínají plodit mnohem dříve než na hrušňovém semenáči. V zahradě zaberou méně místa, což umožňuje vysadit více odrůd.

Hrušeň je cizosprašná, proto musí mít v blízkém sousedství jinou odrůdu pro opylení. Obě by měly kvést ve stejnou dobu. Dobrými opylovači jsou odrůda ’Clappova,’ ’Williamsova’, ’Konference’, ’Červencová’ či ’Boscova lahvice’. Špatnými opylovači jsou naopak triploidní odrůdy: mají o polovinu větší počet chromozomů, a nemohou tedy opylit ostatní, diploidní hrušně. Do této skupiny patří ’Lucasova’ a ’Špinka’.

Hrušně mají během roku několik období, kdy jsou zvýšeně citlivé na sucho: před kvetením, po odkvětu a po propadu plůdků. Další nastává asi měsíc před dozráním hrušek; neměli byste však zalévat později než tři týdny do sklizně. Pozdější zálivka totiž má vliv na velikost plodů, ale omezuje jejich skladovatelnost. Optimální termín sklizně hrušek poznáte podle změny barvy slupky. Během růstu plodů je pastelově až trávově zelená. Letní hrušky s krátkou skladovatelností (několik dní) je třeba sklidit, jakmile se slupka zbarví do žluta nebo červena. Podzimní hrušky se sklízejí krátce před změnou barvy a pak je lze uchovat čtyři týdny.

Pro pozdní odrůdy platí: skliďte je, co nejpozději to jde. Skladujte je v nízkých bedýnkách v chladném, stinném, větraném prostoru. Zimní hrušky se sklízejí koncem října, v polohách, kde nemrzne, až začátkem listopadu. V tomto pozdním období se v plodech stále zvyšuje obsah aromatických látek a cukru. V chladném sklepě pak rozvinou lahodnou chuť a vůni
Ukázka textu z časopisu Naše krásná zahrada
Vydavatelství BURDA Praha spol. s.r.o.
Luxembourg Plaza, Přemyslovská 2845/43, 130 00 Praha 3
http://www.burda.cz/

foto Marie Fárová
11 článků v tomto tématu
11.04. 2017
326 čtenářů
Podnože ovocných dřevin
Důležité podnože hlavních druhů ovocných dřevin ve skupinách podle jejich vzrůstnosti S klesající vzrůstností se na jednu stranu zmenšuje objem koruny, odolnost a životnost naroubované
03.04. 2017
361 čtenářů
Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý
Muchovník olšolistý (Saskatoon) je původním kanadským druhem muchovníku, který se pěstuje zejména pro své vynikající, jedlé a zdravé plody. Jsou temně purpurově červené až modrofialové,
16.03. 2017
584 čtenářů
Actinidia arguta 'Kokuwa' - aktinídie význačná, kiwi
Jednodomá odrůda drobnoplodého kiwi, nevyžaduje opylení samčí rostlinou. Plody jsou drobnější, jasně zelené. Dozrává od října do poloviny listopadu.
13.03. 2017
452 čtenářů
Lonicera caerulea var. kamtschatica - zimolez kamčatský
Zimolez kamčatský je prvním dozrávajícím ovocem v roce pro naše zeměpisné podmínky. Jedná se o poddruh zimolezu modrého, který byl vyselektován pro nejchutnější plody. Ty vypadají jako
05.03. 2017
450 čtenářů
Prunus armeniaca 'Apricompact' - zakrslá meruňka
Rodina Burkharda Gesenzera ze Švýcarska se zabývá šlechtěním ovocných stromků a keřů již od konce 19.století, někdy od roku 1889. Ochranná známka Lubera® vznikla na popud zástupce třetí
28.02. 2017
325 čtenářů
Malus domestica 'Bohemia Gold' - jabloň
Bohemia Gold (popř. Gold Bohemia) je česká odrůda středně pozdní a velmi dobré jabloně získané z mutace starší odrůdy Bohemia. Tvoří středně velké až velké plody (při probírce) se
23.02. 2017
622 čtenářů
Nízké tvary vypěstované z vřetena
Vřeteno (obr. a) je nízkokmen o vysce kmenu 40 - 50 cm u jabloní a 60 - 80 cm u hrušní. Pro jabloň přichází v úvahu jako podnož (kořenový systém) všeobecně typ M9. Potřebuje velmi dobrou
23.02. 2017
625 čtenářů
Tvary stromů
Všeobecně platí: Čím vyšší kmen ovocného stromu byl vypěstován ve školce, tím dosáhne vyššího vzrůstu. Silný vzrůst oddaluje počátek sklizně; to je však nepříliš žádoucí.
07.02. 2017
1.52 kB čtenářů
Zlepšené roubování za kůru
V době, kdy už stromem dostatečně proudí míza, můžeme roubovat za kůru. Způsobů je více, nejčastější je „klasika“, kdy se roub seřízne jako na kopulaci, v místě roubování se
06.02. 2017
830 čtenářů
Řez ovocných stromů (2)
JAK TO UDĚLAT Dobrý čas na prořezávání ovocných stromů je konec podzimu a začátek zimy. Ale radíme také prořezávat později v zimě (v předjaří), když už nejstudenější počasí přešlo,
06.02. 2017
1.07 kB čtenářů
Řez ovocných stromů (1)
Neprořezávejte ovocné stromy na jaře ani v léte Prořezávání pomůže udržet správnou výšky a tvar ovocných stromů, aby se mohla vyvinout kostra, kterou potřebují pro dobrou produkci ovoce.
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
25.04. 2017
100 čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
90 čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
86 čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
133 čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
265 čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
264 čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím
21.03. 2017
58.43 kB čtenářů
Broskvoně - řez
19.03. 2017
288 čtenářů
Odrůdy jablek - rozdíly v chuti
17.03. 2017
505 čtenářů
Třešeň - řez
17.03. 2017
281 čtenářů
Broskvoň - výsadba
15.03. 2017
677 čtenářů
Meruňka - řez