Ze zahrady do kuchyně

Poslal(a) 13.04. 2015 15:50:03 (9945 čtenářů)

Naše babičky by nám uměli dlouho vyprávět o tom, jak vypadaly kdysi jejich zahrádky na venkově a co všechno v nich pěstovali, na co bylinky používali. V dnešní uspěchané době řešíme všechno striktně, minimalizujeme práci v zahradě, aby jí bylo co nejméně, protože nestíháme. Velkou plochu zabírá decentně střižený trávník a záhon s kamínky nebo kůrou. Ano i to je krása, estetika, ale obíráme se o to nejdůležitější, o krásu různorodých druhů květin, vůni, motýly, včely na květech trvalek, letniček a bylinek a zejména o vlastnoručně vypěstovanou a zdravou zeleninu a ovoce.

Ze zahrady do kuchyně: pelyněk pravý

Krásné i užitečné V babiččině zahradě nesměly chybět voňavé růže, divizna, levandule, heřmánek, pivoňky, a všechny ty zázračné bylinky na každou nemoc, jablka do závinu, hrušky na kompot a zelenina snad do každého jídla. Ještě dnes, po letech si pamatujete na vůni čaje babičky, ve kterém nesměli chybět pelyněk pravý, meduňka, heřmánek a šípky.

Bylinkové zahrady i dnes mají své kouzlo a určitě si najdou místo v každé zahradě. Ideální je záhon s bylinkami založit v blízkosti domu, u terasy, abyste měli vše po ruce. Nyní je správný čas na realizování vašich plánů. Rozvrhněte si bylinkový záhon na papír, určete si druhy a množství, uspořádejte je v pravidelných výsadbách nebo na volno. Jarní období bude ideální pro výsev a výsadbu. Zvolte však jen takové množství, které jste schopni i reálně využít v kuchyni nebo během grilování a opékání.

Koření z Vaší zahrady Klasické bylinky se dobře kombinují i s jinými trvalkami. Ale výjimečně působí ve speciálních bylinkových vyvýšených záhonech ve volné úpravě nebo striktně pravidelné jako v historických zahradách. Bylinky se vysazují do zeminy s podílem písku, jsou spíše suchomilné. Nevyžadují zvýšenou péči, ani mnoho vody. Ve Vaší kuchyni se určitě neobejdete bez petrželky, bazalky, saturejky, tymiánu, meduňky, pažitky, šalvěje. Výhodou pěstování bylinek je, že je minimálně napadají choroby a škůdci, krásně voní, mají všestranné použití, jsou krásné během kvetení i v zeleném stavu jako hmota. Zároveň odpuzují komáry a nepříjemný hmyz. Stejnou roli hraje vše pěstované ovoce a zelenina. Víte, jak ji pěstujete, jak hnojíte či postřikujete. Čerstvá zelenina a ovoce sehrává v jídelníčku a ve zdravé výživě to nejdůležitější.

Pokud máte tu možnost a prostor, určitě ho využijte a vysejete si řádek mrkve, ředkvičky, nebo brambor. Zapojte do práce i děti, budou mít radost.

Ze zahrady do kuchyně: bazalka pravá

Text Ing. Adriána Francová, Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
Foto: Marie Fárová

Články: zahrady kuchyně

12.10. 2011
8.87 kB čtenářů
Říjen - užitková zahrada
16.05. 2017
248 čtenářů
Zingiber mioga 'Dancing Crane' - zázvor japonský
19.05. 2003
24.60 kB čtenářů
Za vůní barbecue
28.01. 2008
24.16 kB čtenářů
Bylinky
30.09. 2011
18.21 kB čtenářů
Urychlovače kompostování
16.03. 2008
20.13 kB čtenářů
Kompost (2)
27.08. 2012
22.74 kB čtenářů
Citrusy - výběr a pěstování
22.01. 2013
10.01 kB čtenářů
Brassica oleracea var. acephala - kadeřávek
08.04. 2014
8.95 kB čtenářů
Bokashi kompost - vlastní výroba cenného hnojiva
21.09. 2006
17.48 kB čtenářů
Desatero utajovaných přikázání pro spokojený život našich zahrádek
Diskusní fórum / Bylinky a koření
02.05. 2017
1.07 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
1.12 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
355 čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
101.16 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
54.66 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
1.41 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
946 čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
1.16 kB čtenářů
Levandule - pěstování
10.08. 2016
8.42 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
3.41 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa
09.06. 2015
16.06 kB čtenářů
Snědek ocasatý - Ornithogalum caudatum