Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Poslal(a) 02.05. 2015 10:32:16 (11352 čtenářů)

Jaro je tady a s ní i jarní únava. Zatočte s únavou a dopřejte si množství vitamínů v podobě různých salátů z jarní zeleninky, která obsahuje vše podstatné, co Vás postaví na nohy.

Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Ředkvička patří mezi první jarní zeleninu, která je velmi oblíbená. Je v ní hodně vitamínu C a minerálních látek. Má zajímavou až typickou kořeněnou chuť, někdy až štiplavou, což způsobuje hořčičný olej.

Vysévat se může už od února do skleníku nebo fóliovníku, v březnu, pokud to počasí dovoluje přímo na záhon. První ředkvičky můžete sklízet již za několik dní, protože má krátké vegetační období. Vysévejte ji mělce do řádků.

Vhodné podmínky
Pokud ředkvičku pěstujete a často mívá ostrou až nepříjemnou chuť, je to kvůli nedostatečné závlaze a nepravidelné zálivce. Půda by měla být stále vlhká. Pokud jste během pěstování v minulých letech zjistili na listech díry, tak nyní máte možnost ochránit porost před dřepčíky. Přikryjte výsev bílou textilií, jakmile vyroste pár listů

. Výhodou ředkvičky je to, že se může pěstovat několikrát za rok a vždy se dočkáte úrody při správné závlaze. Uprostřed horkého léta ji však nevysévejte. Skoro vybíhá do květu. V případě polostinného stanoviště a dostatečné závlahy se Vám to může podařit.

Plody sbírejte průběžně, aby se ředkvička nevytahovala a nedřevnatěla. Vhodná je na chléb, do salátů. Dokonce si můžete vypěstovat různé barevné ředkvičky: žluté, bílé, červené, fialové, které ozdobí i Váš talíř a potěšíte tak i oči.

Ředkvička není jediná
Další rychlou zeleninou je salát, špenát, cibulka, pažitka, které jsou také pro naše zdraví a užitek důležité. Salát roste rychle, tvoří hlávky nebo množství listů. V oblibě ho mají však i hlemýždi.

V případě, že si všimnete, že salát je hořký a nedá se konzumovat, je to z nedostatečně výživné půdy a mělké a nedostatečné zálivky, případně je to způsobeno zaléváním příliš studenou studniční vodou.

Rychle roste i špenát a také ho dokážete vysít několikrát za rok. Špenát je listová zelenina, kde se sklízí list a využívá se pro omáčky, mrazení, mixování, saláty. Jsou už i odrůdy, které méně vybíhají do květu.

Zkuste i na malé ploše vypěstovat tuto zeleninu a radost na zahradě i v kuchyni budete mít nejen Vy, ale i strávníci. Pokud máte mini zahrádku, případně vhodně orientovanou terasu, můžete tuto zeleninu vypěstovat i ve vyvýšeném záhonu nebo v bedýnce.

Některým druhům zeleniny nebo bylinkám se daří i v nádobě. Vyzkoušejte pažitku, petržel kadeřavou nať i ředkvičku vypěstovat v nádobě. Podělte se s námi o Vaše pěstitelské úspěchy.
Text Ing. Adriána Francová, Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
Foto: Miloš Krump

Články: ředkvičky jiná

12.03. 2018
7.31 kB čtenářů
Pěstování zeleniny - raná zelenina (1)
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
2.22 kB čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
1.69 kB čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
1.67 kB čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
1.51 kB čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
2.19 kB čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
2.54 kB čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
1.99 kB čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
2.10 kB čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
1.88 kB čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
2.20 kB čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
3.48 kB čtenářů
Cibule sazečka - výsadba