Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Poslal(a) 02.05. 2015 10:32:16 (7313 čtenářů)

Jaro je tady a s ní i jarní únava. Zatočte s únavou a dopřejte si množství vitamínů v podobě různých salátů z jarní zeleninky, která obsahuje vše podstatné, co Vás postaví na nohy.

Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Ředkvička patří mezi první jarní zeleninu, která je velmi oblíbená. Je v ní hodně vitamínu C a minerálních látek. Má zajímavou až typickou kořeněnou chuť, někdy až štiplavou, což způsobuje hořčičný olej.

Vysévat se může už od února do skleníku nebo fóliovníku, v březnu, pokud to počasí dovoluje přímo na záhon. První ředkvičky můžete sklízet již za několik dní, protože má krátké vegetační období. Vysévejte ji mělce do řádků.

Vhodné podmínky
Pokud ředkvičku pěstujete a často mívá ostrou až nepříjemnou chuť, je to kvůli nedostatečné závlaze a nepravidelné zálivce. Půda by měla být stále vlhká. Pokud jste během pěstování v minulých letech zjistili na listech díry, tak nyní máte možnost ochránit porost před dřepčíky. Přikryjte výsev bílou textilií, jakmile vyroste pár listů

. Výhodou ředkvičky je to, že se může pěstovat několikrát za rok a vždy se dočkáte úrody při správné závlaze. Uprostřed horkého léta ji však nevysévejte. Skoro vybíhá do květu. V případě polostinného stanoviště a dostatečné závlahy se Vám to může podařit.

Plody sbírejte průběžně, aby se ředkvička nevytahovala a nedřevnatěla. Vhodná je na chléb, do salátů. Dokonce si můžete vypěstovat různé barevné ředkvičky: žluté, bílé, červené, fialové, které ozdobí i Váš talíř a potěšíte tak i oči.

Ředkvička není jediná
Další rychlou zeleninou je salát, špenát, cibulka, pažitka, které jsou také pro naše zdraví a užitek důležité. Salát roste rychle, tvoří hlávky nebo množství listů. V oblibě ho mají však i hlemýždi.

V případě, že si všimnete, že salát je hořký a nedá se konzumovat, je to z nedostatečně výživné půdy a mělké a nedostatečné zálivky, případně je to způsobeno zaléváním příliš studenou studniční vodou.

Rychle roste i špenát a také ho dokážete vysít několikrát za rok. Špenát je listová zelenina, kde se sklízí list a využívá se pro omáčky, mrazení, mixování, saláty. Jsou už i odrůdy, které méně vybíhají do květu.

Zkuste i na malé ploše vypěstovat tuto zeleninu a radost na zahradě i v kuchyni budete mít nejen Vy, ale i strávníci. Pokud máte mini zahrádku, případně vhodně orientovanou terasu, můžete tuto zeleninu vypěstovat i ve vyvýšeném záhonu nebo v bedýnce.

Některým druhům zeleniny nebo bylinkám se daří i v nádobě. Vyzkoušejte pažitku, petržel kadeřavou nať i ředkvičku vypěstovat v nádobě. Podělte se s námi o Vaše pěstitelské úspěchy.
Text Ing. Adriána Francová, Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
Foto: Miloš Krump
11 článků v tomto tématu
10.01. 2018
135 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (2)
Začínáme v místě, kde už nějaké záhony jsou Hotové záhony, to je dar. Ale nevíme jaký. Nevíme, jestli jsou zaplevelené jednoletými plevely (vytrvalé objevíte hned, jak do nich rýpnete),
10.01. 2018
165 čtenářů
Pěstování zeleniny - začínáme (1)
Budou z nás zelináři To si můžeme říct, když se dostaneme k nějakému pozemku, který je možné využít k pěstování rostlin. Je to tak snadné, že do takové činnosti můžeme „vletět
10.01. 2018
131 čtenářů
Zelenina - leden
I na leden si můžeme najít v zelinářské zahradě plnohodnotný program. Začínáme s krmením ptáčků, kontrolujeme stav uskladněných zásob ve sklepě. Nahnilé nebo i jen částečně plesnivějící
27.12. 2017
121 čtenářů
Solanum tuberosum 'Arran Victory' - brambora
Odrůda vyšlechtěná ve Skotsku, na ostrově Arran, v roce 1912. Zvláštností je slupka fialové barvy, přičemž uvnitř je hlíza takřka bílá. Patří mezi pozdní odrůdy s vysokou odolností
04.12. 2017
216 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (2)
Mít svého zahradníka… Prošli jsme jednu sezonu v zelinářské zahradě. Snažil jsem se v dané ploše dát dohromady to (podle mne) nejpodstatnějšího, co se týká zelinaření. Občas jsem
04.12. 2017
240 čtenářů
Zelenina nemusí být jen potravinou (1)
Prakticky celý rok jsme se zabývali pěstováním tradičnějších ale i módním druhů zeleniny. Tradiční jsou třeba zelí, okurky, kapusta, květák, rajčata, mrkev, bulvový celer, petržel
09.10. 2017
417 čtenářů
Uskladnění zeleniny (2)
Sklízíme i další plodiny řepy a ředkve, kedlubny, tuříny a vodnici na uskladnění, letní a podzimní (omezeně mrazuodolné) póry. Kořeny čekanky na rychlení. Opět u nich jemně odkroutíme
09.10. 2017
462 čtenářů
Uskladnění zeleniny (1)
Období sklizní Říjen je měsíc sklizně zeleniny na uskladnění. Mrkev, celer /dfn, petržel, košťáloviny, brambory, … Na konci léta jsem zapomněl připomenout, že bychom si měli připravit
27.08. 2017
398 čtenářů
Rheum rhabarbarum - rebarbora, reveň
Výška: 150 cm Květ: bílo - růžový, VI. - VII. Známá vytrvalá rostlina, jejíž řapíky se používají k přípravě rebarborového koláče a polévek, šťáv, náplně do knedlíků, salátů
11.05. 2017
777 čtenářů
Pisum sativum - hrách setý
Čeleď: bobovité (Fabaceae) Popis: Je to jednoletá bylina, zcela lysá a sivě nebo žlutavě zelená. Lodyhu má jen na spodu chudě rozvětvenou, chabou, poléhavou nebo šplhavou, hranatou a 50 až
06.05. 2017
1.10 kB čtenářů
Kulturní rostliny - hodnoty pH
Hodnota pH je nejdůležitějším chemickým půdním parametrem. Ovlivňuje zvětrávání minerálních materiálů, obsah vody a vzduchu v půdě, využitelnost živin rostlinami a také aktivitu mikroorganismů.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.07. 2017
763 čtenářů
Tykev fíkolistá - pěstování
25.03. 2017
1.49 kB čtenářů
Indická okurka - pěstování
22.03. 2017
36.61 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
07.01. 2017
937 čtenářů
Capsicum pubescens - pěstování
21.02. 2013
4.86 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
4.95 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
79.91 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
25.41 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
10.86 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
56.08 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
6.69 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat