Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Poslal(a) 02.05. 2015 10:32:16 (6646 čtenářů)

Jaro je tady a s ní i jarní únava. Zatočte s únavou a dopřejte si množství vitamínů v podobě různých salátů z jarní zeleninky, která obsahuje vše podstatné, co Vás postaví na nohy.

Ředkvičky a jiná rychlá zelenina

Ředkvička patří mezi první jarní zeleninu, která je velmi oblíbená. Je v ní hodně vitamínu C a minerálních látek. Má zajímavou až typickou kořeněnou chuť, někdy až štiplavou, což způsobuje hořčičný olej.

Vysévat se může už od února do skleníku nebo fóliovníku, v březnu, pokud to počasí dovoluje přímo na záhon. První ředkvičky můžete sklízet již za několik dní, protože má krátké vegetační období. Vysévejte ji mělce do řádků.

Vhodné podmínky
Pokud ředkvičku pěstujete a často mívá ostrou až nepříjemnou chuť, je to kvůli nedostatečné závlaze a nepravidelné zálivce. Půda by měla být stále vlhká. Pokud jste během pěstování v minulých letech zjistili na listech díry, tak nyní máte možnost ochránit porost před dřepčíky. Přikryjte výsev bílou textilií, jakmile vyroste pár listů

. Výhodou ředkvičky je to, že se může pěstovat několikrát za rok a vždy se dočkáte úrody při správné závlaze. Uprostřed horkého léta ji však nevysévejte. Skoro vybíhá do květu. V případě polostinného stanoviště a dostatečné závlahy se Vám to může podařit.

Plody sbírejte průběžně, aby se ředkvička nevytahovala a nedřevnatěla. Vhodná je na chléb, do salátů. Dokonce si můžete vypěstovat různé barevné ředkvičky: žluté, bílé, červené, fialové, které ozdobí i Váš talíř a potěšíte tak i oči.

Ředkvička není jediná
Další rychlou zeleninou je salát, špenát, cibulka, pažitka, které jsou také pro naše zdraví a užitek důležité. Salát roste rychle, tvoří hlávky nebo množství listů. V oblibě ho mají však i hlemýždi.

V případě, že si všimnete, že salát je hořký a nedá se konzumovat, je to z nedostatečně výživné půdy a mělké a nedostatečné zálivky, případně je to způsobeno zaléváním příliš studenou studniční vodou.

Rychle roste i špenát a také ho dokážete vysít několikrát za rok. Špenát je listová zelenina, kde se sklízí list a využívá se pro omáčky, mrazení, mixování, saláty. Jsou už i odrůdy, které méně vybíhají do květu.

Zkuste i na malé ploše vypěstovat tuto zeleninu a radost na zahradě i v kuchyni budete mít nejen Vy, ale i strávníci. Pokud máte mini zahrádku, případně vhodně orientovanou terasu, můžete tuto zeleninu vypěstovat i ve vyvýšeném záhonu nebo v bedýnce.

Některým druhům zeleniny nebo bylinkám se daří i v nádobě. Vyzkoušejte pažitku, petržel kadeřavou nať i ředkvičku vypěstovat v nádobě. Podělte se s námi o Vaše pěstitelské úspěchy.
Text Ing. Adriána Francová, Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
Foto: Miloš Krump
11 článků v tomto tématu
08.04. 2017
325 čtenářů
Zelenina a snášenlivost stínu
JEN PLNÉ SLUNCE (6 A VÍCE HODIN SLUNEČNÍHO SVITU) Dýně (Cucurbita spp.) Lilek (Solanum melongena) Okurka (Cucumis sativus) Paprika (Capsicum spp.) Rajče (Solanum lycopersicum)
08.04. 2017
379 čtenářů
Pěstování zeleniny na slunci
Špatná rada: Zeleninu pěstujte jen na plném slunci Slyšeli jsme lidi lamentovat nad tím, že nemohou pěstovat zeleninu, protože nemají na zahradě po celý den slunce. Jsou z toho mrzutí. Co
23.03. 2017
239 čtenářů
Zelenina - jednocení sazenic
Jednoťte sazenice, aby zdravě rostly Když nastane doba jednocení sazenic zeleniny, připadám si jako zločinec. Jednocení však má svůj význam. Zbavte se milovaných sazeniček, abyste těm zbylým
22.03. 2017
366 čtenářů
Zelenina - střídání plodin (2)
JAK TO UDĚLAT Předtím, než si naplánujete, jak budete plodiny střídat, zjistěte si, které rostliny patří ke které čeledi. Například rajčata, papriky, brambory a lilky patří do čeledi
22.03. 2017
419 čtenářů
Zelenina - střídání plodin (1)
Zeleninu stejné čeledi na záhonech pravidelně střídejte Lidé střídají plodiny už tak dlouho, jak dlouho se pěstují na polích. Před pesticidy a herbicidy bylo střídání plodin metodou,
04.03. 2017
242 čtenářů
Armoracia rusticana 'Variegata' - křen selský, pestrolistý
U nás téměř neznámá a nepěstovaná forma křenu, který je zvláště dekorativní pestrými listy. Nutno podotknout, že domněnka některých pěstitelů, že bylinky s jinou barvou listů, než
05.02. 2017
335 čtenářů
Raphanus sativus - ředkvička
Ředkvička je velmi blízká ředkvi - dokonce se s ní kříží a dala vznik řadě přechodných forem. Zatímco ředkev má velmi starý rodokmen, ředkvička je svým původem v 16. století plodinou
31.01. 2017
472 čtenářů
Střídání rostlin
Poznejte své rostliny a jejich potřeby Pokud na stejném místě pěstujete každý rok stejnou rostlinu bez přestávky, půda ztratí rovnováhu. Minerály se vyčerpají, půdní škůdci se rozmnoží,
29.01. 2017
275 čtenářů
Abelmoschus esculentus - okra (2)
SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Od letního slunovratu začněte odstřihávat nezralé tobolky – sklízejte obden, jakmile dosáhnou délky 1–10 cm. Čím víc jich sklidíte, tím víc bude tobolek vznikat.
29.01. 2017
274 čtenářů
Abelmoschus esculentus - okra (1)
Okra je jedlé špičaté oplodí ibiškovce jedlého; má obvykle zelenou barvu, ale existují i růžové nebo bílé odrůdy. Mohou se jíst syrové, smažené, nakládané nebo jako součást dušených
28.01. 2017
236 čtenářů
Crambe maritima - katrán (2)
SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Sklízejte jen rychlené výhonky, dospělé listy jsou příliš hořké. Výhonky odřezávejte v úrovni země. Novým rostlinám nějakou dobu trvá, než se uchytí. V druhém
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
25.03. 2017
249 čtenářů
Indická okurka - pěstování
22.03. 2017
28.68 kB čtenářů
Rajčata - pěstování
07.01. 2017
306 čtenářů
Capsicum pubescens - pěstování
21.02. 2013
3.99 kB čtenářů
Černý kořen - pěstování
21.02. 2013
3.89 kB čtenářů
Česnek - pěstování
03.08. 2012
67.69 kB čtenářů
Paprika - pěstování
30.07. 2012
22.49 kB čtenářů
Plíseň česneku
27.06. 2012
9.75 kB čtenářů
Drobné ovoce - jahody
12.04. 2012
52.81 kB čtenářů
Příprava záhonů
29.03. 2012
5.99 kB čtenářů
Načervenalé listy rajčat
27.03. 2012
8.29 kB čtenářů
Zahrádka v pytlích