Listová zelenina

Poslal(a) 08.07. 2015 14:20:12 (10728 čtenářů)

Už podle názvu můžeme tvrdit, že jde o zeleninu s konzumními listy. Sem patří salát, rukola, špenát, polníček a jiné.

Listová zelenina (PIXABAY)

Salát patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínů, kyseliny listové a také patří mezi zeleninu s krátkým vegetačním obdobím. To znamená, že od výsevu po sklizeň uběhnou jen 2 měsíce a můžete se těšit z krásných svěžích hlávek.

Vyžaduje to však i péči. Bez dostatečné výživy v půdě a závlahy budou hlávky mdlé a hořké. Za jednu sezónu můžete sesbírat úrodu 3 - 4 krát, ale jen za předpokladu závlahy. Je mnoho odrůd. Některé vytvářejí listy a některé hlávky.

Mnozí si neumíme představit život bez listového salátu i jiných listů a někteří upřednostní raději slaninu nebo maso. Je to však velmi dobře stravitelná potravina, která se výborně s hlavním jídlem kombinuje. Dokonce na talíři dokáže být atraktivní i vzhledově.

Zelený zázrak
Špenát si také dokážete vypěstovat 3x za sezónu. Vyzkoušeli jste už špenát novozélandský? Chuťově se neliší od klasického špenátu, spíše vzhledově. Je to vyšší rostlina s velkými zelenými listy. Zachycuje se ještě před kvetením. Dá se použít v čerstvém stavu, ale i dušený a často se mixuje a mrazí.

Věděli jste, že to není vlastně špenát, ale čtyřbok rozložitý? Jeho pěstováním dosáhnete mnohem větší hmotu zelených listů a semena, která nasbíráte můžete uschovat a vysévat i 5 let.

Věříme, že jsme Vás přesvědčili o pěstování listové zeleniny, protože po ředkvičkách, hrášku a časných bramborách právě zůstalo prázdné místo, kde můžete vysít salát, špenát, rukolu.

Semena novozélandského špenátu před výsevem namočte na 2 dny do vody. Urychlíte tím klíčení. Vyzkoušejte také odrůdy salátu: Dubáček, salát římský, Král Máje.

Na parapetu v nádobě je hned po ruce
Tyto rostliny nezabírají mnoho místa, dají se vypěstovat i v truhlících na parapetu a balkoně. Musíte však dbát na zálivku. V nádobě kořenový systém prosychá více než ve volné půdě.

S oblibou si na nich pochutnávají i hlemýždi a slimáci, proto věnujte pozornost i těmto malým tvorům a zamezte přístupu k rostlinám ať už pomocí rostlin, které dokáží mírně eliminovat výskyt škůdců (např. aksamitníku) nebo vsaďte na staré osvědčené skořápky z vajíček, granule nebo pivo v nádobě.
Text Ing. Adriána Francová
Tipy pro pěstitele, ROSTLINKY.CZ
foto Pixabay.com, ejaugsburg

Články: listová zelenina

22.09. 2017
3.10 kB čtenářů
Hnojení (3)
25.01. 2017
4.25 kB čtenářů
Úrodnost půdy a organizace plodin
06.03. 2015
14.28 kB čtenářů
Semena zeleniny a předpěstování
06.06. 2015
11.15 kB čtenářů
Zelenina dokáže růst i ve stínu
02.05. 2015
9.37 kB čtenářů
Ředkvičky a jiná rychlá zelenina
12.02. 2016
7.63 kB čtenářů
Zeleninová zahrádka za oknem (1)
19.03. 2018
3.51 kB čtenářů
Beta vulgaris var. vulgaris - mangold
08.04. 2017
4.43 kB čtenářů
Pěstování zeleniny na slunci
04.05. 2005
23.29 kB čtenářů
Plicníky (Pulmonaria) nejen na průdušky
29.04. 2009
30.63 kB čtenářů
Rostlinolékař - nejčastější houbové infekce
15.11. 2016
4.79 kB čtenářů
Z historie zeleniny a dalších jedlých rostlin - cesta do minulosti (2)
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
689 čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
544 čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
527 čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
518 čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
762 čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
950 čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
658 čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
761 čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
547 čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
882 čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
1.01 kB čtenářů
Cibule sazečka - výsadba