Jahodník - zajímavosti týkající se opylení u jahod

Poslal(a) 18.09. 2015 10:41:06 (12708 čtenářů)

Myslím, že se nikdo z nás nezabývá tím, jak se odrůdy, které máme v zahradě, vzájemně opylují. I když máme jen jednu odrůdu, nesetkáváme se zpravidla s nedostatečným opylením. Stačí, když létají včely a další hmyz, který květy jahod opyluje.

Jahodník: Částečně nebo vůbec neopylené květy Frau Mieze Schindler, foto 1

Pokud se budeme hlouběji zabývat problematikou květů u jahodníku ananasového (Fragaria x ananassa), zjistíme, že ne vždy můžeme být při pěstování některých odrůd úspěšní.

V roce 1925 vyšlechtil v Německu pan profesor Schindler jahodu s delikátní chutí ostružin, odrůdu, jíž dal jméno své ženy – Frau Mieze Schindler. Dodnes pěstovaná odrůda má ve srovnání s běžnými dnešními odrůdami jednu chybu. V jejím květu nenajdete prašníky. Květy jsou výhradně samičí, pokud by se prašníky objevily, jsou pylově sterilní.

"Mici Šindler" má drobnější, tmavé jahody se vnořenými nažkami, nesnáší dobře transport. Když ji v porostu objevili kosáci a veverky, musel jsem rostliny schovávat pod králičím pletivem. Odmítli se živit jinými odrůdami.

Ve srovnání s dnešními odrůdami je málo plodná, patří mezi odrůdy citlivější k houbovým chorobám. Kvete a zraje téměř zároveň s odrůdou Senga Sengana. Ta, spolu s odrůdou Korona, patří k doporučeným opylovačům. V České republice se mnoho nepěstuje, podařilo se mi jí získat od dvou nadšenců, kteří odpověděli na můj dotaz na internetu, a od firmy Ahrens+Sieberz z Německa. Již existuje i vylepšená Mici, která má květ oboupohlavný, ale tu zatím pro srovnání s originálem nemám.

Vrátíme se do současnosti. Pěstované odrůdy jsou oboupohlavné, prašníky, až na několik málo výjimek, u všech tvoří pyl. Výjimkami jsou například nové odrůdy pěstované ze semen, odrůdy Grandian F1 a Delician F1. Všechny sice mají vytvořené prašniky, ale u 50% rostlin jsou tyto sterilní, neprodukují pyl. Pokud vedle sebe pěstujeme více rostlin vypěstovaných ze semen, nemusíme se nikdy setkat s nedostatečným opylením květů. Pokud se k někomu dostanou sazenice vegetativně množené z jedné rostliny, může nastat problém. I když bude mít třeba dvacet sazenic, nebudou dostatečně plodit, protože rostliny neprodukují pyl. Proto by se při prodeji odnoží těchto odrůd mělo dbát na jejich "promíchání", popřípadě k nim doporučit jinou odrůdu, která též kvete a plodí celé léto a jejíž květy jsou na 100% pylově fertilní.

Foto 1. Částečně nebo vůbec neopylené květy Frau Mieze Schindler
Foto 2. Květ jahodníku s prašníky
Foto 3. Květy bez prašníků Frau Mieze Schindler

Jahodník: Květ jahodníku s prašník, foto 2

Jahodník: Květy bez prašníků Frau Mieze Schindler, foto 3

Text a foto ing. Ivan Dvořák
11 článků v tomto tématu
13.06. 2019
4.80 kB čtenářů
Zelenina - červen (2)
Zálivka a další péče Když nezalije Medard, musíme my. Košťáloviny a brukvovitá zelenina, saláty, i další druhy potřebují vodu. Zejména květák, ředkvičky, ředkve, kedlubny, rané zelí
13.06. 2019
1.22 kB čtenářů
Zelenina - červen (1)
Střídání výsadeb plodin, letní výsevy Zatímco se jedna kultura sklízí, vedle se to samé může sázet nebo sít. Platí to například pro brambory, kedlubny, salát, květák, týká se to
24.02. 2019
5.28 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Yellow Gazi Ribbed F1' - žluté biftekové rajče
U nás jsme zvyklí na středně velká rajčata o váze 80 až 100 gramů, 2 až 3 komorová, se značným procentem šťávy v plodu. Stačí ale zajet o pár set kilometrů jižněji a charakter typického
24.02. 2019
3.07 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Green Zebra' - rajče tyčkové
Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a
18.12. 2018
5.65 kB čtenářů
Prosinec - zelenina (2)
Rychlení zeleniny Gurmáni se připravují na Vánoce. Rychlí čekanku (tma, vlhký substrát a teplota cca 15 °C, ne více než 20 °C), vysévají řeřichu. Rychlit můžeme i tzv. sibiřskou cibuli
19.11. 2018
4.21 kB čtenářů
Pastinák - aromatická a otužilá zelenina
Kořen pastináku setého (Pastinaca sativa) obsahuje víc cukrů než mrkev, a proto má sladší chuť, a navíc i výrazné aroma. Kořeny planého pastináku jsou štíhlé a špičaté, mrazuvzdorné
17.11. 2018
2.77 kB čtenářů
Zimní zelenina
Početná rodina zimní zeleniny Právě teď, když se venku začíná ochlazovat, získává kapusta nebo kadeřávek nejlepší chuť. Tradiční odrůdy i ozdobné novinky dobře vypadají a výborně
07.11. 2018
3.65 kB čtenářů
Zimní zásoba hlávkového zelí a kapusty
Hlávkové zelí a hlávkovou kapustu sklízejte dříve, než přijdou první noční mrazíky. K delšímu uskladnění se hodí pouze pozdní skladovatelné odrůdy (například bílé zelí ‘Trvalo’).
23.10. 2018
3.27 kB čtenářů
Rozdělení trsů reveně
Trsy reveně by měly být každých osm až deset let vyryty, rozděleny na několik částí a vysazeny na nové místo. Vhodná doba k tomu je, když listy zhnědnou.
18.10. 2018
3.63 kB čtenářů
Salátová řepa - sklizeň
Kdy sklízet salátovou řepu? Řepa se pěstuje v řadě variací. Žlutá řepa je jemnější než červená; pro konzervování je vynikající odrůda ’Tonda di Chioggia’ s červenobíle „kroužkovanou“
16.10. 2018
2.47 kB čtenářů
Eruca sativa - roketa setá
Jednoletá roketa setá (Eruca sativa) se podobně jako řeřicha vysévá podle potřeby v intervalech dvou až tří týdnů. Poslední termín výsevu v pařeništi je konec září.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
23.10. 2018
1.60 kB čtenářů
Jahodník zalévání
09.04. 2018
2.04 kB čtenářů
Jahodník vysazování
23.01. 2012
9.05 kB čtenářů
Jahodník - skvrnitost
17.03. 2011
7.43 kB čtenářů
Jahodník
13.07. 2011
21.86 kB čtenářů
Jahodník