Ovoce peckové
První z peckovin sklízíme třešně. Začíná to „májovkami“, končí velkoplodými chrupkami v polovině července. O první sklizně se dělíme s ptactvem i hlodavci, odrůdy zhruba od 4. třešňového týdne viditelně trpí vrtulí třešňovou. RYCHLICE NĚMECKÁ, RIVAN jsou srdcovky s malými plody, unikají napadení vrtulí třešňovou. V letech, kdy je v půdě dostatek vláhy, jsou větší. Sklízejí se v době, kdy začínají mít zářivě červenou barvu. Ale i když jsou nakyslé a dosti drobné (říká se o nich často, že je to jen pecka potažená slupkou), jsou oblíbené, vyhledávané. Pro téměř okamžitou spotřebu je můžeme trhat bez stopek, pro uchování se stopkami. Zhruba ve třetím třešňovém týdnu se objevují první višně. Ty se sklízejí plně vyzrálé, se stopkou.
Ovoce - konečně sklízíme: broskve, foto 1
Stranou nezůstávají ani modré peckoviny. Začátkem července dozrává nejranější švestka Herman. Švestky, pološvestky, mirabelky, myrobalány, ryngle nabízejí od července až do října velké množství odrůd, kterými lze vytvořit řadu, zásobující stůl kvalitním, chutným ovocem. U švestek a pološvestek neznamená změna barvy její dozrání. To zjistíme tlakem prstů na plod, jenž při dozrávání měkne. Toto ovoce se sklízí bez stopek. Pro transport se trochu tzv. podtrhne. Už sice nevyzraje do vůně a chuti, ale také se tak brzy nekazí.
Foto 1. Na zralých broskvích se nepasou jen vosy. Jakmile je plod nakousnutý, přidají se i včely, mouchy.
Foto 2. Ryngle ZELENÁ nebo ONTARIO jsou chutné už když jejich barva přechází ze zelené do zelenožluté. Znak zralosti je měknutí plodů.

Ovoce - konečně sklízíme: ryngle, foto 2
Text a foto ing. Ivan Dvořák