Ovoce - hnojení ovocných kultur (3)

Poslal(a) 29.09. 2015 15:23:40 (10604 čtenářů)

Jádroviny
Jak je možné zapravit hnojiva do půdy, už bylo napsáno. I doba je stejná – podzim. Při aplikaci tekuté či sypké formy pod trávník by se díry měly dělat zhruba v obvodu koruny, do hloubky 30–40 cm. Mělo by jich být na tom obvodu více. Tímto hnojením dodáváme živiny pro běžnou celoroční potřebu stromů.

Ovoce - hnojení ovocných kultur: sklovitost, foto 1

Ale někdy nastává situace, že stromy potřebují něco navíc…I když je v půdě dostatek vápníku, fosforu, draslíku a třeba i bóru, jablka mohou trpět jejich nedostatkem. Pro tyto případy máme hnojiva tekutá, kterými doplníme živiny do stromů přes listy. Málokdo z nás má možnost nechat si udělat rozbory listů, aby zjistil, co zrovna jablka budou potřebovat. A tak se v podstatě řídíme podle situace v loňském roce. Jabloním, na kterých byla jablka s hořkou pihovitostí, musíme přes list dodávat prakticky celou sezonu vápník. Prvně by to bylo v době, kdy jsou jablíčka velká jako nehet palce. Opakujeme ošetření do poloviny srpna alespoň 4x až 6x. Na podzim se dozvíme, bylo-li to dostatečné. Pokud ne, příští rok ošetření přidáme. Pokud se na jablcích objeví více roků za sebou sklovitost, bylo by dobré v době, kdy jablka narůstají přidat k vápníku i další živiny P, K, Mg, též B. A měli bychom sklízet tato jablka dříve. Bór je nutné doplnit i v případě, že se obdobné hnědé kousky hořké dužniny objevují i uvnitř jablka. Říká se tomu vnitřní korkovatění, nebo křenčení plodů a nedostatek bóru je toho příčinou.

Při nadbytku živin, zejména dusíku rostou, mají stromy velké přírůstky, nasazují méně květů, dřevo hůře vyzrává, „šťavnatá“ pletiva bývají častěji napadána škůdci a houbovými chorobami. Stromy dlouho do zimy neopadávají, pletiva špatně vyzrávají, namrzají.

Foto 1. Příkladná sklovitost - snižuje kvalitu, skladovatelnost, takové plody nelze ani darovat
Foto 2. Propadlé skvrny na plodu a pod nimi hnědá jakoby houbovitá dužnina. Abiotická hořká skvrnitost jablek

Ovoce - hnojení ovocných kultur: abiotická hořká skvrnitost jablek, foto 2

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce hnojení

25.09. 2018
5.34 kB čtenářů
Moderní venkovská zahrada
29.09. 2015
8.15 kB čtenářů
Ovoce - hnojení ovocných kultur (1)
22.03. 2010
37.37 kB čtenářů
Ovocné stromy a keře - správné hnojení
17.09. 2016
6.43 kB čtenářů
Vitis 'Souvenir' - hroznové víno
25.09. 2016
8.08 kB čtenářů
Amelanchier canadensis 'Glennform' - muchovník kanadský
11.09. 2015
11.27 kB čtenářů
Ovoce - odolnost a rezistence, tolerance (2)
25.10. 2008
59.63 kB čtenářů
Vaccinium corymbosum - kanadská borůvka
10.07. 2008
31.85 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
25.10. 2011
18.90 kB čtenářů
Annona squamosa - anona šupinatá
19.11. 2008
22.90 kB čtenářů
Listopad v zahradě
28.10. 2015
16.34 kB čtenářů
Zahradní borůvky pro chuť i zdraví
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
12.05. 2019
21.18 kB čtenářů
Broskvoň - kadeřavost listů
24.10. 2018
1.28 kB čtenářů
Kdy sklízet jablka a hrušky?
03.09. 2018
1.82 kB čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
2.14 kB čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
3.89 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
4.75 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
15.17 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
3.90 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
47.00 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
4.69 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
6.43 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze