Ovoce - hnojení ovocných kultur (3)

Poslal(a) 29.09. 2015 15:23:40 (8751 čtenářů)

Jádroviny
Jak je možné zapravit hnojiva do půdy, už bylo napsáno. I doba je stejná – podzim. Při aplikaci tekuté či sypké formy pod trávník by se díry měly dělat zhruba v obvodu koruny, do hloubky 30–40 cm. Mělo by jich být na tom obvodu více. Tímto hnojením dodáváme živiny pro běžnou celoroční potřebu stromů.

Ovoce - hnojení ovocných kultur: sklovitost, foto 1

Ale někdy nastává situace, že stromy potřebují něco navíc…I když je v půdě dostatek vápníku, fosforu, draslíku a třeba i bóru, jablka mohou trpět jejich nedostatkem. Pro tyto případy máme hnojiva tekutá, kterými doplníme živiny do stromů přes listy. Málokdo z nás má možnost nechat si udělat rozbory listů, aby zjistil, co zrovna jablka budou potřebovat. A tak se v podstatě řídíme podle situace v loňském roce. Jabloním, na kterých byla jablka s hořkou pihovitostí, musíme přes list dodávat prakticky celou sezonu vápník. Prvně by to bylo v době, kdy jsou jablíčka velká jako nehet palce. Opakujeme ošetření do poloviny srpna alespoň 4x až 6x. Na podzim se dozvíme, bylo-li to dostatečné. Pokud ne, příští rok ošetření přidáme. Pokud se na jablcích objeví více roků za sebou sklovitost, bylo by dobré v době, kdy jablka narůstají přidat k vápníku i další živiny P, K, Mg, též B. A měli bychom sklízet tato jablka dříve. Bór je nutné doplnit i v případě, že se obdobné hnědé kousky hořké dužniny objevují i uvnitř jablka. Říká se tomu vnitřní korkovatění, nebo křenčení plodů a nedostatek bóru je toho příčinou.

Při nadbytku živin, zejména dusíku rostou, mají stromy velké přírůstky, nasazují méně květů, dřevo hůře vyzrává, „šťavnatá“ pletiva bývají častěji napadána škůdci a houbovými chorobami. Stromy dlouho do zimy neopadávají, pletiva špatně vyzrávají, namrzají.

Foto 1. Příkladná sklovitost - snižuje kvalitu, skladovatelnost, takové plody nelze ani darovat
Foto 2. Propadlé skvrny na plodu a pod nimi hnědá jakoby houbovitá dužnina. Abiotická hořká skvrnitost jablek

Ovoce - hnojení ovocných kultur: abiotická hořká skvrnitost jablek, foto 2

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce hnojení

26.03. 2009
20.34 kB čtenářů
Zelené hnojení napomáhá zdravému ovoci
29.09. 2015
11.04 kB čtenářů
Ovoce - hnojení ovocných kultur (4)
02.10. 2017
2.19 kB čtenářů
Vitis 'Mika' - vinná réva
20.04. 2015
8.71 kB čtenářů
Ovocné dřeviny v nádobě
16.10. 2008
32.76 kB čtenářů
Vitis vinifera 'Bianca' - réva vinná
08.02. 2012
12.53 kB čtenářů
Solanum quitoense - narančila
11.09. 2015
7.07 kB čtenářů
Ovoce - odolnost a rezistence, tolerance (2)
28.09. 2017
2.16 kB čtenářů
Hippophae rhamnoides 'Aromat' - rakytník
05.10. 2016
2.30 kB čtenářů
Hippophae rhamnoides 'Sluníčko' - rakytník
09.11. 2015
8.74 kB čtenářů
Ovocná zahrada od A do Z (1)
25.10. 2011
14.89 kB čtenářů
Annona squamosa - anona šupinatá
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
03.09. 2018
720 čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
807 čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
1.72 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
3.37 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
13.36 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
2.63 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
43.39 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
3.41 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
4.73 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
9.70 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
4.80 kB čtenářů
Jabloně - výběr letních odrůd