Ovoce - hnojení ovocných kultur (3)

Poslal(a) 29.09. 2015 15:23:40 (7314 čtenářů)

Jádroviny
Jak je možné zapravit hnojiva do půdy, už bylo napsáno. I doba je stejná – podzim. Při aplikaci tekuté či sypké formy pod trávník by se díry měly dělat zhruba v obvodu koruny, do hloubky 30–40 cm. Mělo by jich být na tom obvodu více. Tímto hnojením dodáváme živiny pro běžnou celoroční potřebu stromů.

Ovoce - hnojení ovocných kultur: sklovitost, foto 1

Ale někdy nastává situace, že stromy potřebují něco navíc…I když je v půdě dostatek vápníku, fosforu, draslíku a třeba i bóru, jablka mohou trpět jejich nedostatkem. Pro tyto případy máme hnojiva tekutá, kterými doplníme živiny do stromů přes listy. Málokdo z nás má možnost nechat si udělat rozbory listů, aby zjistil, co zrovna jablka budou potřebovat. A tak se v podstatě řídíme podle situace v loňském roce. Jabloním, na kterých byla jablka s hořkou pihovitostí, musíme přes list dodávat prakticky celou sezonu vápník. Prvně by to bylo v době, kdy jsou jablíčka velká jako nehet palce. Opakujeme ošetření do poloviny srpna alespoň 4x až 6x. Na podzim se dozvíme, bylo-li to dostatečné. Pokud ne, příští rok ošetření přidáme. Pokud se na jablcích objeví více roků za sebou sklovitost, bylo by dobré v době, kdy jablka narůstají přidat k vápníku i další živiny P, K, Mg, též B. A měli bychom sklízet tato jablka dříve. Bór je nutné doplnit i v případě, že se obdobné hnědé kousky hořké dužniny objevují i uvnitř jablka. Říká se tomu vnitřní korkovatění, nebo křenčení plodů a nedostatek bóru je toho příčinou.

Při nadbytku živin, zejména dusíku rostou, mají stromy velké přírůstky, nasazují méně květů, dřevo hůře vyzrává, „šťavnatá“ pletiva bývají častěji napadána škůdci a houbovými chorobami. Stromy dlouho do zimy neopadávají, pletiva špatně vyzrávají, namrzají.

Foto 1. Příkladná sklovitost - snižuje kvalitu, skladovatelnost, takové plody nelze ani darovat
Foto 2. Propadlé skvrny na plodu a pod nimi hnědá jakoby houbovitá dužnina. Abiotická hořká skvrnitost jablek

Ovoce - hnojení ovocných kultur: abiotická hořká skvrnitost jablek, foto 2

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce hnojení

26.03. 2009
18.77 kB čtenářů
Zelené hnojení napomáhá zdravému ovoci
20.04. 2016
5.26 kB čtenářů
Prunus domestica ssp.syriaca 'Mirabelle de nancy' - mirabelka
29.09. 2015
7.80 kB čtenářů
Ovoce - hnojení ovocných kultur (4)
13.06. 2007
21.79 kB čtenářů
1000 dobrých rad zahrádkářům
02.10. 2017
434 čtenářů
Vitis 'Mika' - vinná réva
25.09. 2016
2.36 kB čtenářů
Amelanchier canadensis 'Glennform' - muchovník kanadský
08.02. 2012
10.76 kB čtenářů
Solanum quitoense - narančila
06.03. 2015
13.10 kB čtenářů
Úvod do pěstování jahod
05.10. 2016
1.59 kB čtenářů
Hippophae rhamnoides 'Sluníčko' - rakytník
25.10. 2011
12.60 kB čtenářů
Annona squamosa - anona šupinatá
02.11. 2017
418 čtenářů
Humus, komposty, hnojení půdy organickými hmotami (2)
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
26.06. 2017
1.53 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
10.88 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
1.24 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
39.28 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
1.67 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
1.99 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
4.47 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
2.76 kB čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
1.45 kB čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
1.23 kB čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
2.24 kB čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím