Ovoce - hnojení ovocných kultur (3)

Poslal(a) 29.09. 2015 15:23:40 (6839 čtenářů)

Jádroviny
Jak je možné zapravit hnojiva do půdy, už bylo napsáno. I doba je stejná – podzim. Při aplikaci tekuté či sypké formy pod trávník by se díry měly dělat zhruba v obvodu koruny, do hloubky 30–40 cm. Mělo by jich být na tom obvodu více. Tímto hnojením dodáváme živiny pro běžnou celoroční potřebu stromů.

Ovoce - hnojení ovocných kultur: sklovitost, foto 1

Ale někdy nastává situace, že stromy potřebují něco navíc…I když je v půdě dostatek vápníku, fosforu, draslíku a třeba i bóru, jablka mohou trpět jejich nedostatkem. Pro tyto případy máme hnojiva tekutá, kterými doplníme živiny do stromů přes listy. Málokdo z nás má možnost nechat si udělat rozbory listů, aby zjistil, co zrovna jablka budou potřebovat. A tak se v podstatě řídíme podle situace v loňském roce. Jabloním, na kterých byla jablka s hořkou pihovitostí, musíme přes list dodávat prakticky celou sezonu vápník. Prvně by to bylo v době, kdy jsou jablíčka velká jako nehet palce. Opakujeme ošetření do poloviny srpna alespoň 4x až 6x. Na podzim se dozvíme, bylo-li to dostatečné. Pokud ne, příští rok ošetření přidáme. Pokud se na jablcích objeví více roků za sebou sklovitost, bylo by dobré v době, kdy jablka narůstají přidat k vápníku i další živiny P, K, Mg, též B. A měli bychom sklízet tato jablka dříve. Bór je nutné doplnit i v případě, že se obdobné hnědé kousky hořké dužniny objevují i uvnitř jablka. Říká se tomu vnitřní korkovatění, nebo křenčení plodů a nedostatek bóru je toho příčinou.

Při nadbytku živin, zejména dusíku rostou, mají stromy velké přírůstky, nasazují méně květů, dřevo hůře vyzrává, „šťavnatá“ pletiva bývají častěji napadána škůdci a houbovými chorobami. Stromy dlouho do zimy neopadávají, pletiva špatně vyzrávají, namrzají.

Foto 1. Příkladná sklovitost - snižuje kvalitu, skladovatelnost, takové plody nelze ani darovat
Foto 2. Propadlé skvrny na plodu a pod nimi hnědá jakoby houbovitá dužnina. Abiotická hořká skvrnitost jablek

Ovoce - hnojení ovocných kultur: abiotická hořká skvrnitost jablek, foto 2

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce hnojení

13.09. 2011
9.64 kB čtenářů
Září - užitková zahrada
26.03. 2009
18.47 kB čtenářů
Zelené hnojení napomáhá zdravému ovoci
21.06. 2015
5.90 kB čtenářů
Sběr prvních plodů a práce v zahradě
30.05. 2015
6.74 kB čtenářů
Malá eko-zahrada na balkoně
17.09. 2016
1.73 kB čtenářů
Vitis 'Souvenir' - hroznové víno
24.03. 2016
4.08 kB čtenářů
Ovocná zahrada - opylování (1)
25.09. 2016
1.71 kB čtenářů
Amelanchier canadensis 'Glennform' - muchovník kanadský
06.03. 2015
12.58 kB čtenářů
Úvod do pěstování jahod
07.09. 2011
15.99 kB čtenářů
Malus - jabloň
09.11. 2015
6.52 kB čtenářů
Ovocná zahrada od A do Z (1)
25.10. 2011
12.11 kB čtenářů
Annona squamosa - anona šupinatá
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
26.06. 2017
471 čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
9.21 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
534 čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
37.36 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
703 čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
1.03 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
1.62 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
622 čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
633 čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
713 čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
1.35 kB čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím