Ovoce - hnojení ovocných kultur (3)

Poslal(a) 29.09. 2015 15:23:40 (6586 čtenářů)

Jádroviny
Jak je možné zapravit hnojiva do půdy, už bylo napsáno. I doba je stejná – podzim. Při aplikaci tekuté či sypké formy pod trávník by se díry měly dělat zhruba v obvodu koruny, do hloubky 30–40 cm. Mělo by jich být na tom obvodu více. Tímto hnojením dodáváme živiny pro běžnou celoroční potřebu stromů.

Ovoce - hnojení ovocných kultur: sklovitost, foto 1

Ale někdy nastává situace, že stromy potřebují něco navíc…I když je v půdě dostatek vápníku, fosforu, draslíku a třeba i bóru, jablka mohou trpět jejich nedostatkem. Pro tyto případy máme hnojiva tekutá, kterými doplníme živiny do stromů přes listy. Málokdo z nás má možnost nechat si udělat rozbory listů, aby zjistil, co zrovna jablka budou potřebovat. A tak se v podstatě řídíme podle situace v loňském roce. Jabloním, na kterých byla jablka s hořkou pihovitostí, musíme přes list dodávat prakticky celou sezonu vápník. Prvně by to bylo v době, kdy jsou jablíčka velká jako nehet palce. Opakujeme ošetření do poloviny srpna alespoň 4x až 6x. Na podzim se dozvíme, bylo-li to dostatečné. Pokud ne, příští rok ošetření přidáme. Pokud se na jablcích objeví více roků za sebou sklovitost, bylo by dobré v době, kdy jablka narůstají přidat k vápníku i další živiny P, K, Mg, též B. A měli bychom sklízet tato jablka dříve. Bór je nutné doplnit i v případě, že se obdobné hnědé kousky hořké dužniny objevují i uvnitř jablka. Říká se tomu vnitřní korkovatění, nebo křenčení plodů a nedostatek bóru je toho příčinou.

Při nadbytku živin, zejména dusíku rostou, mají stromy velké přírůstky, nasazují méně květů, dřevo hůře vyzrává, „šťavnatá“ pletiva bývají častěji napadána škůdci a houbovými chorobami. Stromy dlouho do zimy neopadávají, pletiva špatně vyzrávají, namrzají.

Foto 1. Příkladná sklovitost - snižuje kvalitu, skladovatelnost, takové plody nelze ani darovat
Foto 2. Propadlé skvrny na plodu a pod nimi hnědá jakoby houbovitá dužnina. Abiotická hořká skvrnitost jablek

Ovoce - hnojení ovocných kultur: abiotická hořká skvrnitost jablek, foto 2

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: ovoce hnojení

26.03. 2009
18.28 kB čtenářů
Zelené hnojení napomáhá zdravému ovoci
29.09. 2015
6.97 kB čtenářů
Ovoce - hnojení ovocných kultur (4)
29.09. 2015
4.65 kB čtenářů
Ovoce - hnojení ovocných kultur (1)
30.05. 2015
6.37 kB čtenářů
Malá eko-zahrada na balkoně
13.06. 2007
21.14 kB čtenářů
1000 dobrých rad zahrádkářům
25.04. 2017
153 čtenářů
Amelanchier arborea 'Robin Hill' - muchovník stromový
08.02. 2012
10.10 kB čtenářů
Solanum quitoense - narančila
05.10. 2016
906 čtenářů
Hippophae rhamnoides 'Sluníčko' - rakytník
08.12. 2011
10.00 kB čtenářů
Opuntia compressa - opuncie poléhavá
25.10. 2011
11.86 kB čtenářů
Annona squamosa - anona šupinatá
25.05. 2010
12.37 kB čtenářů
Slovníček: O-P
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
25.04. 2017
103 čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
97 čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
93 čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
141 čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
269 čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
269 čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím
21.03. 2017
58.45 kB čtenářů
Broskvoně - řez
19.03. 2017
289 čtenářů
Odrůdy jablek - rozdíly v chuti
17.03. 2017
510 čtenářů
Třešeň - řez
17.03. 2017
283 čtenářů
Broskvoň - výsadba
15.03. 2017
694 čtenářů
Meruňka - řez