Rostliny: Vitis 'Souvenir' - hroznové víno

Poslal(a) 17.09. 2016 08:58:50 (1315 čtenářů)

Souvenir® (datteltraube)' je odrůda stolního hroznového vína. Na první pohled láká již dvěma atributy: sytě modrofialovou barvou stejně jako protáhlým tvarem plodů, které připomínají datle, odtud i označení datlové hrozny. Chuť je velice sladká, příjemně navinulá, aroma střední. Nejlepší je nechat jej dozrát do sytě modravá barvy ve druhé polovině srpna, tehdy bývá nejchutnější.

Vitis 'Souvenir' - hroznové víno

Révu každým rokem na konci zimy po nejhorších mrazech nebo v teplejších dnech ledna seřežte tak, že ponecháte 2-3 očka na loňských postranních výhonech (plodí dvouleté dřevo). Před pučením ošetřete postřikem proti roztočům (např. Sulka). Jakmile nasadí plody, které se začnou nalévat, zastřihněte nové výhony pár centimetrů nad hroznem a nenechte je zde dál růst. Od poloviny léta můžete začít otrhávat listy, které brání slunci v přímém kontaktu s hrozny a keř provzdušní. Radíme pořídit si nějaký lapač na vosy, aby vám neznehodnotily úrodu. Při výskytu padlí (fleky a povlak na listech) ošetřete vhodným fungicidem.

Réva potřebuje dostatek slunce a vzduchu (nikoli průvan). Je nevhodná do stinných míst v koutech pergol, kde snadno chytá plísně. Vysaďte ji na výhřevné místo k opoře. Nejlépe se jí daří na svazích – kvůli úhlu dopadu slunečních paprsků. Zem musí být výživná, hluboká a dobře odvodněná. Zálivka je vhodná do začátku léta, později pouze za suchého počasí a to vždy do půdy, nikdy na celou rostlinu. Opadané listí nenechávejte tlít pod keřem (může obsahovat plísně a roztoče). Hnojte s mírou a selektivně, přemíra hnojení se projeví bujným růstem na úkor kvality ovoce. Starší, dobře zakořeněné rostliny jsou dostatečně odolné mrazům cca -24°C, mladší sazenice s příchodem silnějších mrazů raději zakryjte.
Zahradnictví SAFRO Milan Havlis
155 00 Praha Stodůlky, Za Mototechnou 2673/-11, Czech Republic
www.havlis.cz
11 článků v tomto tématu
11.04. 2017
310 čtenářů
Podnože ovocných dřevin
Důležité podnože hlavních druhů ovocných dřevin ve skupinách podle jejich vzrůstnosti S klesající vzrůstností se na jednu stranu zmenšuje objem koruny, odolnost a životnost naroubované
03.04. 2017
325 čtenářů
Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý
Muchovník olšolistý (Saskatoon) je původním kanadským druhem muchovníku, který se pěstuje zejména pro své vynikající, jedlé a zdravé plody. Jsou temně purpurově červené až modrofialové,
16.03. 2017
571 čtenářů
Actinidia arguta 'Kokuwa' - aktinídie význačná, kiwi
Jednodomá odrůda drobnoplodého kiwi, nevyžaduje opylení samčí rostlinou. Plody jsou drobnější, jasně zelené. Dozrává od října do poloviny listopadu.
13.03. 2017
438 čtenářů
Lonicera caerulea var. kamtschatica - zimolez kamčatský
Zimolez kamčatský je prvním dozrávajícím ovocem v roce pro naše zeměpisné podmínky. Jedná se o poddruh zimolezu modrého, který byl vyselektován pro nejchutnější plody. Ty vypadají jako
05.03. 2017
433 čtenářů
Prunus armeniaca 'Apricompact' - zakrslá meruňka
Rodina Burkharda Gesenzera ze Švýcarska se zabývá šlechtěním ovocných stromků a keřů již od konce 19.století, někdy od roku 1889. Ochranná známka Lubera® vznikla na popud zástupce třetí
28.02. 2017
315 čtenářů
Malus domestica 'Bohemia Gold' - jabloň
Bohemia Gold (popř. Gold Bohemia) je česká odrůda středně pozdní a velmi dobré jabloně získané z mutace starší odrůdy Bohemia. Tvoří středně velké až velké plody (při probírce) se
23.02. 2017
616 čtenářů
Nízké tvary vypěstované z vřetena
Vřeteno (obr. a) je nízkokmen o vysce kmenu 40 - 50 cm u jabloní a 60 - 80 cm u hrušní. Pro jabloň přichází v úvahu jako podnož (kořenový systém) všeobecně typ M9. Potřebuje velmi dobrou
23.02. 2017
609 čtenářů
Tvary stromů
Všeobecně platí: Čím vyšší kmen ovocného stromu byl vypěstován ve školce, tím dosáhne vyššího vzrůstu. Silný vzrůst oddaluje počátek sklizně; to je však nepříliš žádoucí.
07.02. 2017
1.49 kB čtenářů
Zlepšené roubování za kůru
V době, kdy už stromem dostatečně proudí míza, můžeme roubovat za kůru. Způsobů je více, nejčastější je „klasika“, kdy se roub seřízne jako na kopulaci, v místě roubování se
06.02. 2017
820 čtenářů
Řez ovocných stromů (2)
JAK TO UDĚLAT Dobrý čas na prořezávání ovocných stromů je konec podzimu a začátek zimy. Ale radíme také prořezávat později v zimě (v předjaří), když už nejstudenější počasí přešlo,
06.02. 2017
1.05 kB čtenářů
Řez ovocných stromů (1)
Neprořezávejte ovocné stromy na jaře ani v léte Prořezávání pomůže udržet správnou výšky a tvar ovocných stromů, aby se mohla vyvinout kostra, kterou potřebují pro dobrou produkci ovoce.
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
24.04. 2017
45 čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
46 čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
120 čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
245 čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
246 čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím
21.03. 2017
58.36 kB čtenářů
Broskvoně - řez
19.03. 2017
275 čtenářů
Odrůdy jablek - rozdíly v chuti
17.03. 2017
493 čtenářů
Třešeň - řez
17.03. 2017
267 čtenářů
Broskvoň - výsadba
15.03. 2017
654 čtenářů
Meruňka - řez
10.03. 2017
375 čtenářů
Houbovitost kmene švestky