Rostliny: Vitis 'Souvenir' - hroznové víno

Poslal(a) 17.09. 2016 08:58:50 (4303 čtenářů)

Souvenir® (datteltraube)' je odrůda stolního hroznového vína. Na první pohled láká již dvěma atributy: sytě modrofialovou barvou stejně jako protáhlým tvarem plodů, které připomínají datle, odtud i označení datlové hrozny. Chuť je velice sladká, příjemně navinulá, aroma střední. Nejlepší je nechat jej dozrát do sytě modravá barvy ve druhé polovině srpna, tehdy bývá nejchutnější.

Vitis 'Souvenir' - hroznové víno

Révu každým rokem na konci zimy po nejhorších mrazech nebo v teplejších dnech ledna seřežte tak, že ponecháte 2-3 očka na loňských postranních výhonech (plodí dvouleté dřevo). Před pučením ošetřete postřikem proti roztočům (např. Sulka). Jakmile nasadí plody, které se začnou nalévat, zastřihněte nové výhony pár centimetrů nad hroznem a nenechte je zde dál růst. Od poloviny léta můžete začít otrhávat listy, které brání slunci v přímém kontaktu s hrozny a keř provzdušní. Radíme pořídit si nějaký lapač na vosy, aby vám neznehodnotily úrodu. Při výskytu padlí (fleky a povlak na listech) ošetřete vhodným fungicidem.

Réva potřebuje dostatek slunce a vzduchu (nikoli průvan). Je nevhodná do stinných míst v koutech pergol, kde snadno chytá plísně. Vysaďte ji na výhřevné místo k opoře. Nejlépe se jí daří na svazích – kvůli úhlu dopadu slunečních paprsků. Zem musí být výživná, hluboká a dobře odvodněná. Zálivka je vhodná do začátku léta, později pouze za suchého počasí a to vždy do půdy, nikdy na celou rostlinu. Opadané listí nenechávejte tlít pod keřem (může obsahovat plísně a roztoče). Hnojte s mírou a selektivně, přemíra hnojení se projeví bujným růstem na úkor kvality ovoce. Starší, dobře zakořeněné rostliny jsou dostatečně odolné mrazům cca -24°C, mladší sazenice s příchodem silnějších mrazů raději zakryjte.
Zahradnictví SAFRO Milan Havlis
155 00 Praha Stodůlky, Za Mototechnou 2673/-11, Czech Republic
www.havlis.cz
11 článků v tomto tématu
11.10. 2018
470 čtenářů
Hrušeň ve tvaru palmety
V chladnějších oblastech se hrušně pěstují u zdi orientované k jihu až jihozápadu. K pěkné fasádě se hodí palmeta. Větve se vyvazují ke konstrukci na dráty. Na jaře ohýbejte a vyvazujte
10.10. 2018
746 čtenářů
Hrušně - pěstování, skladování
Sladké hrušky z vlastní zahrady Hrušky některých odrůd lze skladovat až několik měsíců. Pokud zvolíte správné odrůdy – a pokud máte vhodný sklep – budete si moci na ovoci z vlastní
08.10. 2018
302 čtenářů
Zdravé plody z přírody
Nasušte si do zásoby „Ovoce z přírody“ obsahuje mnoho důležitých nutričních látek, které prospívají lidskému zdraví. Především řadu vitaminů, ovocných kyselin, cukrů, tříslovin
08.10. 2018
304 čtenářů
Ovocné stromky - výběr odrůdy
Co rozhoduje při výběru odrůdy? Pro majitele zahrad u domů nebo v koloniích je při volbě odrůdy nejdůležitější chuť a vzhled. Velký význam má odolnost vůči chorobám, například strupovitosti
08.10. 2018
274 čtenářů
Nákup ovocných stromků: jak vybrat ten správný
Stromky kupujte v ovocné školce, která se podrobuje oficiálním kontrolám. V České republice je zajišťuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno. Jeho inspektoři v uznaných
05.10. 2018
368 čtenářů
Réva vinná na domovní zdi
Révu vinnou lze v dostatečně velké nádobě (nejméně 20 litrů) a se stabilní opěrou pěstovat i na terase.
18.09. 2018
1.39 kB čtenářů
Dřínky - aromatické ovoce pro znalce
Víte, že dřín obecný (Cornus mas) se řadí mezi ovocné dřeviny? Poskytuje totiž úrodu plodů zvaných dřínky. Navíc na jaře se velmi brzy rozvíjejí jeho žluté květy, a poskytuje tak
18.09. 2018
811 čtenářů
Rakytník - zpracování plodů
Plody rakytníku řešetlákového rychle zpracujte Na zahradě musíte mít nejméně dva keře rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides), protože je to rostlina dvoudomá. Jedna samčí rostlina
16.09. 2018
1.74 kB čtenářů
Černé moruše chutnají čerstvé i v kompotu
Morušovníky mají dekorativní, dlanitě laločnaté listy. Jsou příbuzné fíkovníku a mají i podobné, jen poněkud menší listy.
16.09. 2018
837 čtenářů
Ořešák vlašský - řez
Když je ořešák vlašský už příliš veliký Naprostá většina dříve vysazených ořešáků byla vypěstována ze semen. Dnes jsou staré desítky let a jsou z nich mohutné, vysoké a široké
14.09. 2018
599 čtenářů
Jeřabiny v kuchyni
Ze zářivě červených jeřabin si můžete připravit delikatesu s trpkou příchutí – jeřabinovou marmeládu: smíchejte 800 g sladkoplodých jeřabin (Sorbus aucuparia ‘Edulis’) s 200 g jablek
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
03.09. 2018
686 čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
735 čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
1.65 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
3.34 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
13.29 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
2.60 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
43.27 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
3.38 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
4.71 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
9.62 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
4.76 kB čtenářů
Jabloně - výběr letních odrůd