Rostliny: Amelanchier x grandiflora 'Prince William' - muchovník velkokvětý

Poslal(a) 26.09. 2016 07:59:55 (5482 čtenářů)

Velmi dekorativní odrůda muchovníku známá také jako 'indiánská borůvka'. Tento druh se pyšní velkými bílými květy na jaře, na podzim potom velkým množstvím tmavě fialových plodů. Dorůstá obvykle 2 m.

Amelanchier x grandiflora 'Prince William' - muchovník velkokvětý

Původ: Druh přirozeně rozšířený ve vlhčích lesích Severní Ameriky ( od Manitoby až po Nebrasku ), na březích vodních toků a nádrží. V kultuře je známo několik ovocných odrůd. Plody byly součástí tradiční stravy severoamerických indiánů.

Vzhled: Keř ojediněle malý strom. Mladé výhony jsou bělavě plstnaté, brzy však zůstávají lisé. Listy jsou oválnéokrouhlé, poměrně tuhé, jemně zubaté, 2,5-6 cm dlouhé. Květy jsou bílé, velké, samosprašné, medonosné, uspořádané po 5-15 ve vzpřímených hroznech, kvete v květnu. Plod je malá malvička, kulovitá, tmavě purpurová až černá 10-16 mm v průměru. Plody vyrůstají v řídkých hroznech, jsou ojíněné, sladké, šťavnaté a jedlé. V poslední době jsou plody ceněny pro jejich vysoký obsah přírodních barviv a řady vitamínů. Keř přirůstá ročně 15-30 cm, běžne dosahuje výšky 1,6-2,5 m, ojediněle přes 3 metry.

Nároky: Půda běžná, živnější, vlhkámokrá, snáší dočasné podmáčení. Raději polostín, plné slunce jen při stálém dostatku vody. Plně mrazuvzdorný do -30°C.

Použití: Cenný druh muchovníku, vhodný pro skupinovou výsadbu do podrostového patra, v menších zahradách i solitérně. V posledních letech je řazen také mezi ovocné dřeviny - plody se konzumují čerstvé nebo se zpracovávají na džemy, šťávy a sirupy.
Ing.Dr. Petr Franc
Zahradnictví P. Franc, Kamenné Žehrovice
www.zahrady-rostliny.cz
11 článků v tomto tématu
11.10. 2018
467 čtenářů
Hrušeň ve tvaru palmety
V chladnějších oblastech se hrušně pěstují u zdi orientované k jihu až jihozápadu. K pěkné fasádě se hodí palmeta. Větve se vyvazují ke konstrukci na dráty. Na jaře ohýbejte a vyvazujte
10.10. 2018
746 čtenářů
Hrušně - pěstování, skladování
Sladké hrušky z vlastní zahrady Hrušky některých odrůd lze skladovat až několik měsíců. Pokud zvolíte správné odrůdy – a pokud máte vhodný sklep – budete si moci na ovoci z vlastní
08.10. 2018
300 čtenářů
Zdravé plody z přírody
Nasušte si do zásoby „Ovoce z přírody“ obsahuje mnoho důležitých nutričních látek, které prospívají lidskému zdraví. Především řadu vitaminů, ovocných kyselin, cukrů, tříslovin
08.10. 2018
302 čtenářů
Ovocné stromky - výběr odrůdy
Co rozhoduje při výběru odrůdy? Pro majitele zahrad u domů nebo v koloniích je při volbě odrůdy nejdůležitější chuť a vzhled. Velký význam má odolnost vůči chorobám, například strupovitosti
08.10. 2018
270 čtenářů
Nákup ovocných stromků: jak vybrat ten správný
Stromky kupujte v ovocné školce, která se podrobuje oficiálním kontrolám. V České republice je zajišťuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno. Jeho inspektoři v uznaných
05.10. 2018
366 čtenářů
Réva vinná na domovní zdi
Révu vinnou lze v dostatečně velké nádobě (nejméně 20 litrů) a se stabilní opěrou pěstovat i na terase.
18.09. 2018
1.39 kB čtenářů
Dřínky - aromatické ovoce pro znalce
Víte, že dřín obecný (Cornus mas) se řadí mezi ovocné dřeviny? Poskytuje totiž úrodu plodů zvaných dřínky. Navíc na jaře se velmi brzy rozvíjejí jeho žluté květy, a poskytuje tak
18.09. 2018
808 čtenářů
Rakytník - zpracování plodů
Plody rakytníku řešetlákového rychle zpracujte Na zahradě musíte mít nejméně dva keře rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides), protože je to rostlina dvoudomá. Jedna samčí rostlina
16.09. 2018
1.73 kB čtenářů
Černé moruše chutnají čerstvé i v kompotu
Morušovníky mají dekorativní, dlanitě laločnaté listy. Jsou příbuzné fíkovníku a mají i podobné, jen poněkud menší listy.
16.09. 2018
831 čtenářů
Ořešák vlašský - řez
Když je ořešák vlašský už příliš veliký Naprostá většina dříve vysazených ořešáků byla vypěstována ze semen. Dnes jsou staré desítky let a jsou z nich mohutné, vysoké a široké
14.09. 2018
597 čtenářů
Jeřabiny v kuchyni
Ze zářivě červených jeřabin si můžete připravit delikatesu s trpkou příchutí – jeřabinovou marmeládu: smíchejte 800 g sladkoplodých jeřabin (Sorbus aucuparia ‘Edulis’) s 200 g jablek
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
03.09. 2018
685 čtenářů
Líska - sklizeň
29.08. 2018
734 čtenářů
Jabloně - výběr podzimních odrůd
09.04. 2018
1.65 kB čtenářů
Réva vinná - výsadba
26.06. 2017
3.34 kB čtenářů
Mirabelka - pěstování
22.05. 2017
13.29 kB čtenářů
Líska - pěstování
11.05. 2017
2.60 kB čtenářů
Jabloň - pěstování
11.05. 2017
43.27 kB čtenářů
Broskvoň - pěstování
04.05. 2017
3.38 kB čtenářů
Nektarinka - pěstování
25.04. 2017
4.71 kB čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
9.62 kB čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
4.76 kB čtenářů
Jabloně - výběr letních odrůd