Dost často se setkáváme s názorem, že není třeba kupovat osiva hrachu v zahrádkářské prodejně, že stačí vysít ten, který koupíme v potravinářském obchodě. Ano je to možné, ale nebude to to pravé. Koupený hrách, krom toho, že má jiné určení než je sklizeň pro nezralá semena navíc není ošetřený proti chorobám a škůdcům, má v mnoha případech odlišný typ růstu, při „přezrání“ na sklizeň nezralých semen rychle ztrácí na chuti. Pokud chcete takový hrách využít v zahradě, můžete, ale raději místo pelušky, ve směsi na zelené hnojení. Jak to tedy s hrachy je:

Hrách - jeho typy, pěstování: Dva dřeňové hrachy vlevo kudrnáč, vpravo Alderman
Od ostatních hrachů se dřeňový typ odlišuje v semeni. Zralé je svraskalé, žluté, žlutozelené, zelené. Kdyby se tento hrách pěstoval v historických dobách na Slovensku, Jánošík by po něm nemohl uklouznout, neboť se nekutálí. Tento hrách není vhodný pro vaření.
HRÁCH SETÝ CUKROVÝ Pisum sativum var. axiphium je hrách určený ke konzumaci celých lusků. Neobsahuje vlákna, která kazí požitek z jídla, lusk je dužnatý, šťavnatý, sladký, nezralá semena též. Rostlina se pne po opoře, bez ní poléhá, proplétá se s rostlinami okolo. Květy jsou bílé. Zralá semena jsou téměř kulatá, v barvách jako hrách dřeňový, špatně se vaří. Konzumuje se syrový lusk, i krátce tepelně opracovaný jako příloha k masu (blanšírovaný, spařený, opečený na pánvi, samostatně nebo ve směsi s další zeleninou).
HRÁCH POLNÍ Pisum sativum var. sativum. Hrách k vaření. Známá kulatá žlutá nebo zelená semena. Za zelena nemá tak sladkou chuť jako hrachy již jmenované, ovšem vařený se jimi nedá nahradit. Každá odrůda má jinou dobu vaření, není tedy dobré míchat hrách z více sáčků jiné odrůdy. Pravděpodobně je nejvíce prošlechtěn. Existují typy s krátkým stonkem, téměř keříčkové, typy dlouhé ovíjivé, typy, které mají menší vzrůst a vytváří kompaktní nepoléhavé porosty. Dnes se stále více pěstují odrůdy, které mají listy částečně nebo úplně nahrazeny úponky, takzvané semileaflees nebo aphyla typy. Květ bývá bílý, výjimečně pestrý, chybí fialová skvrna v paždí palistů, kterou se odlišuje od hrachu jedlého, zvaného peluška. Mezi hrachy určenými na vaření má zvláštní místo již u dřeňového typu jmenovaný hrách podobný právě pelušce - Pisum sativum var. speciosum Kapucin. Má hnědá semena (stejně jako některé pelušky), ale větší a kulatá. Má též barevný květ a bazální skvrnu na palistu. Rozdíl je po uvaření. Kapucin má chuť čistě hrachovou, pelušky jsou špatně vařivé a nahořklé.

Hrách - jeho typy, pěstování: Hrách typ s listy a úponkatý tzv. afyla typ
Text a foto ing. Ivan Dvořák