Hrách - jeho typy, pěstování (2)

Poslal(a) 12.11. 2016 10:42:28 (4255 čtenářů)

Hrách - jeho typy, pěstování: Kapucín - modré lusky odr. Blauwschokker

HRÁCH se seje zjara, v březnu, dubnu, snáší mírné jarní mrazíky (– 5°C). Patří do druhé či třetí tratě pěstování, vysévá se po bramborách, po zelenině hnojené hnojem. Seje se do řádků vzdálených 30 cm, v řádku stačí vzdálenost okolo 4 cm. Zahradní hrachy (dřeňový, cukrový) se dávají obyčejně k opoře. Jako opora stačí jednoleté výhony ořezané na jaře z ovocných stromů, lepší je ale použití k tomu určené sítě s většími oky. Hrášek dřeňový a cukrový hrách se může vysévat postupně, aby pěstitele zásobil třeba celé léto. Pozdnější výsevy vyžadují důkladnou závlahu, jinak nedají slušný výnos, hrášek v lusku i lusky rychle dozrávají, stárnou, hořknou. Sklizeň přichází v úvahu v době, kdy jsou semena či lusky sladké a křehké. U hrachu dřeňového mohou mít podle nezralé hrášky podle odrůdy v průměru 6-10 mm, u cukrového se sklízí, jakmile se v místě, kde hrášky jsou, začíná lusk lehce „nafukovat“. Semena mají průměr maximálně 2–3 mm.

Při sklizni hrachu jedlého na semeno se po vyzrání otrhávají lusky, nebo se vytrhne celá rostlina a nechá se dosušit. V plné botanické zralosti mohou lusky praskat. Hrách snáší běžné půdy, ne mokré, těžké. Nedoporučuje se přihnojovat porost dusíkatými hnojivy a vysévat hrách vícekrát na jedno místo, pokud již v prvním výsevu trpí „červivostí“ (ponejvíce jsou napadeny zrnokazem hrachovým, někdy plodomorkou hrachovou. „Červavé“ lusky je vhodné likvidovat tak aby se škůdce nemohl dále množit – odstranit je ze zahrady, nebo je dát ohni.

Hrách je kvalitní předplodina pro zeleninu pěstovanou ve třetí a čtvrté trati. Hlízkové bakterie, které se vytvářejí na jeho kořenech, zásobují rostlinu dusíkem, uvádí se, že po hrachu zůstává v půdě cca 40 kg N na jeden hektar, což odpovídá cca 2,7 q ledku vápenatého (obsah N 15%). Hrách je i dobrou následnou druhou plodinou v jednom roce. Na výsev po raných bramborách, rané zelenině jsou vhodné zejména odrůdy s krátkou vegetační dobou (okolo 65–70 dnů). Hrách je kvalitní složkou zeleného hnojení dík rychlému nárůstu hmoty a již jmenované schopnosti vázat vzdušný dusík.

Luskoviny a luštěniny by měly být v jídelníčku člověka zařazeny minimálně 2x za týden. A vzhledem k tomu, že jen samotný hrách nabízí tři možnosti uplatnění, nemusí se při střídání jednotlivých jeho typů spolu s fazolem, sójou, cizrnou, čočkou, bobem zahradním nikdy přejíst.
Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: hrách typy

12.11. 2016
5.33 kB čtenářů
Hrách - jeho typy, pěstování (1)
04.08. 2008
57.45 kB čtenářů
Pergola v zahradě - požadavky na jednotlivé typy
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
23.10. 2018
30 čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
28 čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
18 čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
63 čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
460 čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
230 čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
233 čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
227 čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
435 čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
491 čtenářů
Cibule sazečka - výsadba
03.09. 2018
47.92 kB čtenářů
Rajčata - pěstování