Rostliny: Mespilus germanica - mišpule německá

Poslal(a) 08.12. 2016 09:15:01 (627 čtenářů)

Mespilus germanica - mišpule německá: mišpule zrající

I když by latinské jméno Mespilus germanica svádělo k tomu brát mišpuli jako téměř domácí druh ovoce, je všechno jinak. Je to zásluha pana Linného, že druh pocházející z Malé Asie, oblasti Kavkazu a severního Íránu dostal toto druhové jméno.

Mespilus germanica - mišpule německá: květ

Mespilus germanica: plod po mrazích vhodný na jídlo

Do Evropy, do Řecka, se dostala nejspíše v 8. století př. n. l.. Zhruba za šest století se začala objevovat i v Římě a právě Římané ji při svých výbojích přinesli do Evropy. V době života Linného se hojně pěstovala ve střední Evropě, zejména v klášterních zahradách.

Plod mišpule je drobná (průměr 2,5–5 cm), šedohnědá či hnědá, tvarem zajímavá malvice. Mišpule upoutá i v době květu, ten je oproti ostatním pěstovaným druhům s malvicí výrazně větší, bílé barvy. Atraktivní je i olistění. Vytváří kompaktní keř nebo korunu, do které se příliš nezasahuje. V úvahu přichází případné prosvětlení koruny, „objemové“ omezení koruny při jejím přerůstání, zmlazování starších rostlin.

K jídlu dozrávají plody mišpulí v nejteplejších lokalitách obyčejně až v říjnu, spíše ale až na jeho konci, jinde až po prvních mrazících. Teprve plně vyzrálé, nebo mrazem přešlé plody měknou, hniličatí, sládnou, „ztrácí“ se z nich třísloviny. Mišpule je v době těsně po dozrání atraktivním stolním ovoce (dužnina je zvláštně voňavá, nakyslá –už jako hotová marmeláda v přírodním balení, jen navíc s velkými semeny) po zbavení slupky a semen se může zpracovat na jednosložkovou marmeládu, na želé, do směsí na sušenou pastu, ovocnou kůži.

Pěstuje se často jako semenáč s menšími plody, nebo odrůda HOLANDSKÁ s plody většími. Existují i další odrůdy (dokonce jedna bezsemenná), u nás ale nejsou k dispozici. Množí se tedy výsevem (po stratifikaci), nebo roubováním na semenáče hlohu, na semenáč hrušně (na jeřábu či kdouloni je citlivější, není dlouhověká). Keř může dosáhnout výšky a šířky 4–5 metrů. Plodí pravidelně, v některých lokalitách (kde ji lidé nesklízejí) se suché (nepoživatelné) plody udrží na stromech i do další sezony. Jako okrasný strom poroste i na suchých kamenitých půdách, prakticky na celém území ČR, jako ovoce vyžaduje polohy teplé, slunné. I když patří k teplomilným dřevinám, snáší velmi dobře nízké teploty, silné mrazy.
Mišpule má tvrdé, kvalitní dřevo vyhledávané řezbáři, výrobci intarzií.

Mespilus germanica - mišpule německá: mladé plody mišpule

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: mespilus germanica

10.07. 2008
26.80 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
26.08. 2008
21.94 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
05.01. 2010
19.88 kB čtenářů
Mespilus germanica - mišpule obecná
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
21.03. 2017
57.21 kB čtenářů
Broskvoně - řez
19.03. 2017
82 čtenářů
Odrůdy jablek - rozdíly v chuti
17.03. 2017
159 čtenářů
Třešeň - řez
17.03. 2017
75 čtenářů
Broskvoň - výsadba
15.03. 2017
282 čtenářů
Meruňka - řez
10.03. 2017
176 čtenářů
Houbovitost kmene švestky
05.11. 2016
1.23 kB čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
1.65 kB čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
1.66 kB čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
1.49 kB čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.89 kB čtenářů
Maliník