Rostliny: Roubování (3)

Poslal(a) 12.12. 2016 10:42:25 (756 čtenářů)

Když se řekne roubování
V únoru již můžeme vyrazit s ostrým nožem, voskem (který v zimě moc netuhne) a rouby ven.

Podnože, které budeme roubovat, rostoucí v zemi (mohou to být podnože vyseté na přímo trvalé stanoviště, nebo nejméně od loňského jara vysazené v záhoně, určené k následnému  přesazení), mají rozvinutý kořenový systém. Rouby s podnoží začínají srůstat a časně na jaře raší, lépe přirůstají, mnohdy vytvoří solidní korunku. Z pozdějšího roubování bývají přírůstky menší. Podnože roubované v ruce zatím čekají ve sklepě, hojí se jim rány na kořenech, rouby s ní srůstají. Při včasné výsadbě mají předpoklad narůst podobně jako stromky roubované venku. Způsoby roubování jsou stejné.

Roubování za kůru - vrcholové očko raší

Roubování za kůru o rok později

Roubováním v ruce si můžeme zakořenit například i těžko zakořenitelné odrůdy rybízu (Heinemannův pozdní a odrůdy z něj vyšlechtěné), řízky angreštu. Stačí sroubovat meruzalku (kořen nebo jen řízek) s roubem angreštu nebo rybízu a při výsadbě roubovance utopit. Kulturní část v průběhu sezony zakoření, tím jak sílí, se „uštípne“ v místě úvazku od podnože. Pokud ne, při přesazování po vegetaci se podnož jednoduše odřízne.

Roubování venku může mít svá úskalí. V letech, kdy v únoru klesá teplota pod -20 °C některé podnože namrznou. Na řezu neměly podnože svou typickou barvu, zelená kůra byla hnědě kropenatá. Takové podnože se na roubování nehodí. Je třeba seříznout je do zdravého dřeva a naroubovat nízko nad zemí nebo je nechat znovu narůst do příštího roku.

Pokud mrzne, raději se do práce nepouštíme, ale když teplota vystoupá nad nulu a svítí sluníčko, je to radost být venku. Venku je možné v tuto dobu roubovat všechny druhy ovoce (kromě broskvoní, ořešáků). Stromkové rybízy, angrešty (raší hodně časně, každé zpoždění je na přírůstcích korunky, která z roubu má vyrůst je znát), peckoviny, jádroviny. Obyčejně se roubuje v korunce (angrešty, rybízy, jabloně a hrušně s mezikmenem či jinak řečeno vložkou). Zejména peckoviny se roubují buď v únoru, nebo když v době kdy začíná proudit míza, když kvetou trnky. Když peckoviny roubujete teď, za ty dva měsíce uvidíte, jestli se rouby probouzejí nebo ne, jestli budeme muset přeroubovávat.

Někdy nás donutí k roubování venku nepříznivé okolnosti. Když se do zahrady dostanou zajíci nebo srny mohou zlikvidovat ovocné stromky od výšky sněhové pokrývky, až do výšky kam dosáhnou. Když nemůžeme rány přemostit, poškození je příliš velké, torzo stromku přeroubujeme, třeba odrůdou, která na něm byla, nebo možná i něčím lepším.

Pokud jste nenařezali včas rouby, můžete to ještě částečně napravit. Zejména u peckovin se jejich životaschopnost s délkou uskladnění snižuje mnohem rychleji, než u roubů sklizených v prosinci. Používáme je co nejdříve.

No, a když přijde jaro, začíná sezona roubování za kůru. Je více způsobů, nejčastější je prosté roubování za kůru. Ne, že by se všechny ostatní způsoby už nedaly použít, ale málo když to roubování za kůru je tak snadné…

Slivoň, roubování koncem dubna, stav koncem května

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: roubování

02.12. 2015
12.16 kB čtenářů
Roubování (1)
02.12. 2015
11.03 kB čtenářů
Roubování (2)
07.02. 2017
212 čtenářů
Zlepšené roubování za kůru
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
05.11. 2016
1.04 kB čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
1.34 kB čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
1.28 kB čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
1.11 kB čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.58 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
1.10 kB čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
39.29 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.95 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
2.40 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
3.43 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
52.78 kB čtenářů
Řez peckovin