
Theobroma cacao - kakaovník pravý: kakaovník s plody (KNIŽNÍKLUB)
Stálezelený strom
Pěstování z kontejnerovaných rostlin
Teplý nebo tropický skleník
Polostín
Kakaovníky dávají přednost vysokým teplotám s nočním minimem 17 °C. Mají hluboké kůlové kořeny, které nesnášejí přesazování a tak se mohou snadno v menší nádobě deformovat. Jsou to rostliny spodního patra a nemají rády přímé slunce, takže jsou ideální pro pěstování pod banánovníky nebo popínavými rostlinami. Rovněž chtějí hodně vody a kapková závlaha třikrát až čtyřikrát denně je pro ně nejlepší, avšak nesedí rády ve vodě. Půda by měla být propustná a bohatá na kompost a organickou hmotu.
Kakaovníkové květy jsou velmi malé a potřebují opylení hmyzem, protože ruční opylování je velmi obtížné. Plody začne rostlina nasazovat po třech až čtyřech letech, když dosáhne výšky okolo dvou metrů. Plody kakaovníku jsou asi 30 cm dlouhé žluté, červené nebo hnědavé, zvenku zbrázděné (Forastero) nebo hladké (Criollo) protáhlé bobule. Květy a plody se neobjevují na koncích výhonů, ale visí jednotlivě na větvi nebo na kmeni. Po rozříznutí nebo rozbití slupky vyjmete semena, kakaové boby, obalená bělavou dužinou. Nechte dužinu 5–8 dní fermentovat a pak semena nechte uschnout na slunci. Dávejte pozor na červce (vlnatky a puklice).