Zlepšené roubování za kůru

Poslal(a) 07.02. 2017 09:38:33 (211 čtenářů)

V době, kdy už stromem dostatečně proudí míza, můžeme roubovat za kůru. Způsobů je více, nejčastější je „klasika“, kdy se roub seřízne jako na kopulaci, v místě roubování se kůra rozšklebí na obě strany a roub pod kůru zasune, zaváže, zavoskuje.

Zlepšené roubování za kůru - seříznutí roubu (IDVORAK)

Lepší výsledky (lepší srůst, dřívější zavalení rány, rychlejší sílení roubu…) přináší tzv. zlepšené roubování za kůru. Jak na to, je vidět ze seriálu obrázků. Více o roubování a o řezu najdete na DVD Úspěšné roubování ovocných dřevin. To je k dispozici na ústředí ČZS v Praze Rokycanova 15

Zlepšené roubování za kůru - umístění roubu za kůrou podnože (IDVORAK)

Zlepšené roubování za kůru - umístění roubu za kůrou (IDVORAK)

Zlepšené roubování za kůru - už jen zatáhnout páskou, zatřít (IDVORAK)

Zlepšené roubování za kůru - zataženo páskou, zamazáno, přetřeno latexem výsledek za rok (IDVORAK)

Text a foto ing. Ivan Dvořák
11 článků v tomto tématu
06.02. 2017
255 čtenářů
Řez ovocných stromů (2)
JAK TO UDĚLAT Dobrý čas na prořezávání ovocných stromů je konec podzimu a začátek zimy. Ale radíme také prořezávat později v zimě (v předjaří), když už nejstudenější počasí přešlo,
06.02. 2017
239 čtenářů
Řez ovocných stromů (1)
Neprořezávejte ovocné stromy na jaře ani v léte Prořezávání pomůže udržet správnou výšky a tvar ovocných stromů, aby se mohla vyvinout kostra, kterou potřebují pro dobrou produkci ovoce.
12.12. 2016
756 čtenářů
Roubování (3)
Když se řekne roubování V únoru již můžeme vyrazit s ostrým nožem, voskem (který v zimě moc netuhne) a rouby ven. Podnože, které budeme roubovat, rostoucí v zemi (mohou to být podnože
08.12. 2016
501 čtenářů
Mespilus germanica - mišpule německá
I když by latinské jméno Mespilus germanica svádělo k tomu brát mišpuli jako téměř domácí druh ovoce, je všechno jinak. Je to zásluha pana Linného, že druh pocházející z Malé Asie,
21.11. 2016
585 čtenářů
Prunus armeniaca 'Bergeron' - meruňka
Meruňka Bergeron patří mezi nejrozšířenější a nejspolehlivější odrůdy. Kvete středně raně a je samosprašná.
02.11. 2016
654 čtenářů
Rubus x 'Tayberry Buckingham' - malinoostružiník beztrnný, velkoplodý
Beztrnná malinoostružina s velkými plody, které jsou až 5 cm dlouhé. Tmavě vínové, právě takto zbarvené jsou nesladší. Velmi plodný druh, pyšní se vysokou sklizní již od poloviny července.
01.11. 2016
797 čtenářů
Pyrus pyrifolia 'Kosui' - nashi, japonská hruška
Nashi je velice atraktivní a stále ještě exotikou vonící ovoce, které se v českých supermarketech prodává za nehorázné ceny v porovnáním s každoroční úrodou jednoho stromu, tak proč
21.10. 2016
884 čtenářů
Prunus cerasifera 'Hollywood' - myrobalán červenolistý
Velmi zajímavá okrasná a současně ovocná odrůda myrobalánu. Plody jsou velké, červené, sladce navinulé a šťavnaté. Sklízíme je od července do poloviny září.
10.10. 2016
695 čtenářů
Cydonia oblonga 'Konstantinopeler Apfelquitte' - kdouloň obecná
Kdouloně jsou trochu pozapomenuté ovocné stromy evropských zahrad. Odrůda Konstantinopeler se považuje za jednu z nejchutnějších. Pěstují se pro velice aromatické plody, které se sklízejí
05.10. 2016
828 čtenářů
Hippophae rhamnoides 'Krasavice' - rakytník řešetlákový
Rakytník keřovitého růstu, samice, roste rozložitě do 1,5 - 2m výšky, Větévky jsou středně otrněné. Plody jsou červené a mají střední velikost, váhy asi 0, 5 g. Chutnají sladkokysele.
05.10. 2016
761 čtenářů
Lonicera kamtschatica 'Čeljabinka' - zimolez kamčatský
Původ: Zimolez kamčatský pochází z Asie - Sachalin, Kamčatka, Maganská oblast. Zahradní hybridy byly šlechtěny převážně na ruských a slovenských stanicích. R. 1994 vyselektovaná v Čeljabinsku.
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
05.11. 2016
1.04 kB čtenářů
Ovocnictví - studijní materiály
20.10. 2016
1.34 kB čtenářů
Tomel japonský - pěstování
11.10. 2016
1.28 kB čtenářů
Švestka - nerodí
25.09. 2016
1.11 kB čtenářů
Vinná réva - pěstování
16.09. 2016
21.58 kB čtenářů
Maliník
13.09. 2016
1.10 kB čtenářů
Ostružiny - řez, množení
02.08. 2016
39.29 kB čtenářů
Kanadské borůvky - pěstování
09.05. 2016
1.95 kB čtenářů
Jabloň - usychání
23.03. 2016
2.40 kB čtenářů
Tomel japonský - nemoc, neroste
22.10. 2015
3.43 kB čtenářů
Broskvoně
09.09. 2015
52.78 kB čtenářů
Řez peckovin