Zlepšené roubování za kůru

Poslal(a) 07.02. 2017 09:38:33 (1532 čtenářů)

V době, kdy už stromem dostatečně proudí míza, můžeme roubovat za kůru. Způsobů je více, nejčastější je „klasika“, kdy se roub seřízne jako na kopulaci, v místě roubování se kůra rozšklebí na obě strany a roub pod kůru zasune, zaváže, zavoskuje.

Zlepšené roubování za kůru - seříznutí roubu (IDVORAK)

Lepší výsledky (lepší srůst, dřívější zavalení rány, rychlejší sílení roubu…) přináší tzv. zlepšené roubování za kůru. Jak na to, je vidět ze seriálu obrázků. Více o roubování a o řezu najdete na DVD Úspěšné roubování ovocných dřevin. To je k dispozici na ústředí ČZS v Praze Rokycanova 15

Zlepšené roubování za kůru - umístění roubu za kůrou podnože (IDVORAK)

Zlepšené roubování za kůru - umístění roubu za kůrou (IDVORAK)

Zlepšené roubování za kůru - už jen zatáhnout páskou, zatřít (IDVORAK)

Zlepšené roubování za kůru - zataženo páskou, zamazáno, přetřeno latexem výsledek za rok (IDVORAK)

Text a foto ing. Ivan Dvořák
11 článků v tomto tématu
11.04. 2017
331 čtenářů
Podnože ovocných dřevin
Důležité podnože hlavních druhů ovocných dřevin ve skupinách podle jejich vzrůstnosti S klesající vzrůstností se na jednu stranu zmenšuje objem koruny, odolnost a životnost naroubované
03.04. 2017
370 čtenářů
Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý
Muchovník olšolistý (Saskatoon) je původním kanadským druhem muchovníku, který se pěstuje zejména pro své vynikající, jedlé a zdravé plody. Jsou temně purpurově červené až modrofialové,
16.03. 2017
591 čtenářů
Actinidia arguta 'Kokuwa' - aktinídie význačná, kiwi
Jednodomá odrůda drobnoplodého kiwi, nevyžaduje opylení samčí rostlinou. Plody jsou drobnější, jasně zelené. Dozrává od října do poloviny listopadu.
13.03. 2017
452 čtenářů
Lonicera caerulea var. kamtschatica - zimolez kamčatský
Zimolez kamčatský je prvním dozrávajícím ovocem v roce pro naše zeměpisné podmínky. Jedná se o poddruh zimolezu modrého, který byl vyselektován pro nejchutnější plody. Ty vypadají jako
05.03. 2017
456 čtenářů
Prunus armeniaca 'Apricompact' - zakrslá meruňka
Rodina Burkharda Gesenzera ze Švýcarska se zabývá šlechtěním ovocných stromků a keřů již od konce 19.století, někdy od roku 1889. Ochranná známka Lubera® vznikla na popud zástupce třetí
28.02. 2017
328 čtenářů
Malus domestica 'Bohemia Gold' - jabloň
Bohemia Gold (popř. Gold Bohemia) je česká odrůda středně pozdní a velmi dobré jabloně získané z mutace starší odrůdy Bohemia. Tvoří středně velké až velké plody (při probírce) se
23.02. 2017
624 čtenářů
Nízké tvary vypěstované z vřetena
Vřeteno (obr. a) je nízkokmen o vysce kmenu 40 - 50 cm u jabloní a 60 - 80 cm u hrušní. Pro jabloň přichází v úvahu jako podnož (kořenový systém) všeobecně typ M9. Potřebuje velmi dobrou
23.02. 2017
631 čtenářů
Tvary stromů
Všeobecně platí: Čím vyšší kmen ovocného stromu byl vypěstován ve školce, tím dosáhne vyššího vzrůstu. Silný vzrůst oddaluje počátek sklizně; to je však nepříliš žádoucí.
06.02. 2017
835 čtenářů
Řez ovocných stromů (2)
JAK TO UDĚLAT Dobrý čas na prořezávání ovocných stromů je konec podzimu a začátek zimy. Ale radíme také prořezávat později v zimě (v předjaří), když už nejstudenější počasí přešlo,
06.02. 2017
1.08 kB čtenářů
Řez ovocných stromů (1)
Neprořezávejte ovocné stromy na jaře ani v léte Prořezávání pomůže udržet správnou výšky a tvar ovocných stromů, aby se mohla vyvinout kostra, kterou potřebují pro dobrou produkci ovoce.
12.12. 2016
2.25 kB čtenářů
Roubování (3)
Když se řekne roubování V únoru již můžeme vyrazit s ostrým nožem, voskem (který v zimě moc netuhne) a rouby ven. Podnože, které budeme roubovat, rostoucí v zemi (mohou to být podnože
Diskusní fórum / Ovocné dřeviny
25.04. 2017
103 čtenářů
Třešeň - postřik proti monilióze
24.04. 2017
96 čtenářů
Fíkovník smokvoň - pěstování
24.04. 2017
93 čtenářů
Jabloně - výběr odrůd
05.04. 2017
141 čtenářů
Višeň plstnatá - Prunus tomentosa
04.04. 2017
269 čtenářů
Ovocné dřeviny - postřiky obecně
04.04. 2017
269 čtenářů
Švestka - postřik proti mšicím
21.03. 2017
58.45 kB čtenářů
Broskvoně - řez
19.03. 2017
289 čtenářů
Odrůdy jablek - rozdíly v chuti
17.03. 2017
509 čtenářů
Třešeň - řez
17.03. 2017
283 čtenářů
Broskvoň - výsadba
15.03. 2017
693 čtenářů
Meruňka - řez