Koriandr setý - použití a zajímavosti

Poslal(a) 28.05. 2017 10:44:38 (2824 čtenářů)

Koriandr setý - Coriandrum sativum
Koriandr se dnes pěstuje po celém světě, planá rostlina pochází z mírných oblastí východního Středomoří a Blízkého východu. Byl oblíben již v dávné době bronzové a v biblických dobách i ve starověkém Egyptě (stopy po koriandru byly nalezeny vTutanchamonově hrobce). Koriandr pěstovali v Řecku už od druhého tisíciletí před n.l. pro jeho listy používané do parfémů a pro výrazně chutnající semena. Jako vynikající příloha a bylinka vylepšující chuť pokrmů byl převezen do britských kolonií v Americe v roce 1670 a pěstován prvními osadníky.

Koriandr setý - Coriandrum sativum (KNIŽNÍKLUB)

NEJLEPŠÍ KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ. VHODNÉ KOMBINACE A JAKO PŘÍSADA
CHUŤ A VŮNĚ: Nasládlé, ale i nakysle chutnající listy a semena; citronová a svěží chuť, kořeny koriandru mají příchuť ještě výraznější.

KOMBINACE: S novým kořením, anýzem, kardamomem, skořicí, citrusy, kari, fenyklem, pískavicí řeckým senem, česnekem, zázvorem, obilninami, muškátovým květem, cibulí, muškátovým oříškem, pomerančovou kůrou, petrželí.

PŘÍSADA: Avokádo, bobkový list, fazole, hovězí maso, zelí, kapusta, sýry, kuřecí maso, kokos, oku rky, ryby, ovoce, jeh něčí maso, čočka, hrách, vepřové maso, brambory, drůbež, rýže, salámy, párky, mořské plody, rajčata.

VYUŽITÍ V KUCHYNI:
• Citrusovou příchuť dodává žitnému chlebu, také nakládané zelenině a salámům.
• Použijte s novými bramborami, šunkou, vejci, těstovinami, lososem, omáčkami, zelenými fazolkami, rajčaty, salsou a guacamole.
• Pražená semena jsou dobrá svačina.
• Při vaření piva.
• Thajské polévky.
• Pomazánky s kari.
• Mediteránní, karibská, mexická, jihoamerická, severoafrická, indická kuchyně a kuchyně jihovýchodní Asie.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Koriandr je výborným zdrojem látek pro zlepšení zažívání, poskytuje také mangan a železo, které jsou nezbytné pro zdravou krev. Vydatný zdroj vitaminu C povzbuzujícího imunitu; poskytuje rovněž hojnost antioxidantů, které pomáhají v prevenci vůči zánětlivým nemocem. Vitamin K rovněž přispívá k tvorbě zdravých kostí - nezbytné zvláště pro ženy.
LÉČIVÉ ÚČINKY
Listy jsou bohaté na vitaminy A, Ca K. Koriandr má antioxidační vlastnosti a může zpomalit znehodnocení (zkažení) potravin. Jeho diuretické vlastnosti a inzulinová aktivita mohou omezovat ne příliš silnou cukrovku Esenciální oleje slouží jako afrodiziakum a léčí přechodnou impotenci.
TRADIČNÍ POUŽITÍ
Zlepšení trávení a chuti k jídlu. Kloubní a svalové problémy. Jako laxativum a na hemoroidy. Plísně a bolest zubů.
Ukázka části textu z knihy Bylinky, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz
EUROMEDIA GROUP, k.s., Knižní kub
Nádražní 32, 150 00 Praha 5 - Smíchov

Články: koriandr setý

21.04. 2018
2.10 kB čtenářů
Coriandrum sativum - koriandr setý
25.09. 2018
1.50 kB čtenářů
Moderní venkovská zahrada
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
754 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
1.35 kB čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
216.53 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
4.78 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
4.25 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.52 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
113.71 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
62.82 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
4.19 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.62 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
2.80 kB čtenářů
Levandule - pěstování