Rostliny: Allium schoenoprasum - pažitka pobřežní

Poslal(a) 04.07. 2017 10:30:11 (5356 čtenářů)

Pochází ze Severní Ameriky, Evropy a severní Asie (jediný druh rodu Allium, který je domácí jak ve Starém, tak Novém světě). Pažitka náleží do čeledi česnekovitých (AIIiaceae) a je nejmenší jedlou "cibulí". Chutné jsou jak její dlouhé tenké listy a květní stonky, tak i ještě neotevřená poupata.

Allium schoenoprasum - pažitka pobřežní (KNIŽNÍKLUB)

Zatímco sloučeniny síry odpuzují většinu hmyzu (japonští farmáři vysazují pažitku kolem květinových záhonů), její pěkné růžové květy přitahují včely. Šťáva z listů brání rostliny před houbovými infekcemi. Jiným příbuzným druhem je pažitka česneková (Allium tuberosum), nazývaná také pažitka čínská, česneko-pažitka nebo česnek hlíznatý. V minulosti se používala k věštění a věřilo se, že suché svazky pažitky odvrátí choroby a zlo.

NEJLEPŠÍ KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ. VHODNÉ KOMBINACE A JAKO PŘÍSADA
CHUŤ A VŮNĚ
• Lehce cibulová.

KOMBINACE
S koriandrem, koprem, fenyklem, křenem, paprikou, petrželí, estragonem.

PŘÍSADA
Ryby (sledě), sýry.

VYUŽITÍ V KUCHYNI
• Jako příloha jídel. • Jemně mleté či krájené čerstvé koření francouzské kuchyně (fines herbes). • Jedlé jsou květy i stonky.
• Do salátových dresinků, palačinek, bylinkového másla, polévek, k rybě, do sendvičů, na pokrmy s vejci a rybou, do vinného octa, polévek, dušeného masa se zeleni no u, do hub, těstovin, oliv.

NUTRIČNÍ ÚDAJE
Magická malá bylinka, bohatá na organické sloučeniny síry, má silné protinádorové účinky. Tyto sloučeniny pomáhají udržovat zdraví téměř při každé nemoci, jelikož cholin obsažený v pažitce je velkou podporou v době špatné nálady. Navíc vitamin A zlepšuje zrak, zatímco hořčík zajišťuje dobrou funkci nervů a svalů.

TRADIČNÍ POUŽITÍ
Špatný krevní oběh.
Kolísavý krevní tlak.
Problémy s dýcháním.
Nechuť k jídlu a špatné zažívání.
Bolení v krku a spálení sluncem.

LÉČIVÉ ÚČINKY
Bohaté na vitamin A a C.
Obsahují vápník, železo, draslík a kyselinu listovou.
Posilují nehty a zuby.
Mají antibiotické vlastnosti.
Jsou přirozeným repelentem proti hmyzu.
Pažitka potlačuje plísně.

VĚDĚLI JSTE?
Pažitka může navrátit životně důležité živiny ztracené při vaření a úpravě jídel.
Čínské recepty s pažitkou jsou staré i přes 5000 let.
Sušené svazky pažitky se zavěšovaly v domě, protože se věřilo, že odhánějí ne moci a zlo.
Pažitka se používá do krmení pro drůbež.
Ukázka z knihy Bylinky, Gill Daviesová
Knihu zakoupíte na www.knizniklub.cz

Články: allium schoenoprasum

25.04. 2013
9.54 kB čtenářů
Pažitka a její příbuzní
10.08. 2009
18.98 kB čtenářů
Allium - česnek
05.01. 2015
20.42 kB čtenářů
Bylinková spirála
24.07. 2007
38.81 kB čtenářů
Rostliny pro extenzivní střešní zahrady (2)
18.05. 2011
11.89 kB čtenářů
Allium schoenoprasum 'Corsican White' - pažitka bílá
03.02. 2017
7.52 kB čtenářů
Přidání vápence do půdy (2)
11.05. 2018
3.04 kB čtenářů
Pikantní rostliny
Diskusní fórum / Bylinky a koření
17.06. 2018
754 čtenářů
Domácí minizahrádka
05.04. 2018
1.35 kB čtenářů
Bylinky - sestřihnutí
31.07. 2017
216.54 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
02.05. 2017
4.78 kB čtenářů
Dvojostnice - pěstování, užití
01.05. 2017
4.25 kB čtenářů
Tymián - pěstování
30.04. 2017
1.52 kB čtenářů
Česnáček - pěstování
02.04. 2017
113.72 kB čtenářů
Lavandula - pěstování levandule
27.01. 2017
62.82 kB čtenářů
Rozchodnice růžová - pěstování
01.12. 2016
4.19 kB čtenářů
Majoránka vytrvalá
01.12. 2016
2.62 kB čtenářů
Bylinky do většího truhlíku
24.09. 2016
2.80 kB čtenářů
Levandule - pěstování