| Téma | |
|---|---|
Šeřík - výsadbaDotaz: Prosím o radu, který měsíc je nevhodnější k zasazení šeříku na zahradě? Odpověď: Březen, duben nebo na podzim. Pakliže je v kontejneru, tak během vegetační doby kdykoliv. Šeřík | |
Šípkové keře - jedlost plodůJsou všechny šípky opravdu ke konzumaci? Odkoupila bych sazeničku, děkuji za odpvěď, Zlata | |
Tamaryšek - pěstováníDneska jsme šli okolo květinářství a měli tam pěkný keř. Na cedulce bylo jméno Tamaryšek. Chtěla bych se zeptat, zda tento druh nevymrzá u nás, jestli není problém s přezimováním v našich podmínkách. | |
Tavola kalinolistá - vzdálenost od plotuProsím ještě jednou o radu, jak daleko od plotu bych měla tuto rostlinu zasadit. Chci ji po obvodu zastřihovat a udržovat. A jak daleko sázet tavoly od sebe. Děkuji | |
Vajgélie - nároky na prostorMohl by mě někdo poradit jak daleko mám dát weigelii od plotu a jak daleko od thůje. Nikde jsem se nedočetla, kolik má asi obvod weigelie a o kolik jde prostříhávat obvod. Děkuji | |
Vajgélie - pěstováníDobrý den, prosím o radu, mám na zahradě asi tři roky vajgélii, které se vůbec nedaří, od kraje jí hnědnou, stáčí se a zasychají listy, téměř neroste, občas se trochu spraví a nasadí na květ, ale pak znovu. Nevím ani, zda se jedná o chybu v pěstování, anebo jde o virovou, bakteriální, houbovou… | |
Vajgelie - řez na podzimProsím o radu, zda je možné prořezat vajgelie i nyní na podzim. Jedná se o starší dobře zakořeněné keře. | |
Vilín - výmladkyDotaz: V létě jsem koupila Hamamelis 'Diane', líbí se mi barva květů a zvláště podzimní zbarvení listů. Na podzim se mi však do červena zbarvila pouze jedna větvička a dvě zůstaly žluté. Při bližším ohledání jsem zjistila, ža ta červená je naroubovaná a ty dvě žluté vyrostly pod roubem.… | |
Vrba - pěstováníVrbové „kočičky“ jsou cennou pastvou pro včely Květy vrb, „kočičky“, nabízejí čmelákům a včelám první potravu letošního jara. Proto k nim, chcete-li si je nastříhat do vázy, buďte šetrní. Text z rubriky Co je důležité v březnu Salix - vrba - detail Salix caprea - vrba jíva | |
Vrba - pěstování v květináčiDobrý deň, kúpila som si vŕbu-patio salix-lona a neviem,ako sa mám starať o túto vŕbu,kedy ju môžem vysadiť von,lebo v kvetináči nebol žiadny návod o starostlivosť. Veľmi pekne ďakujem za radu.S pozdravom K. Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi | |
Vrba kroucená - množeníHezký den, máme na zahradě vrbu kroucenou. Chtěla bych si jí rozmnožit. Chci se zeptat jak na to? Stačí jí seříznout dát do vody vyrašit kořínky, nebo můžu hned do hlíny a pod skleničku? Případně kdy seříznout? Děkuju moc | |
Zakrslá vrba na kmínkuLetos se nám stalo, že se nám na zakrslé vrbičce nevytvořily jehnědy, jak je to možné? Udělali jsme něco špatně, stříháme ji jen málo, ale vždy až po odkvětu nebo vůbec. | |
Zlatice - proč nekvete?Dana Frydrychová Ficnerová Nemáte zkušenost s tím, že vám nekvete zlatice, ačkoli ji nestříhám??? prostě 3 roky už nevykvetla... měla jsem ji za rostlinu velmi nenáročnou a nevím tedy, zda by ji mohla vadit nic moc zemina???? děkuji za názor.... | |
Zlatice - řezDotaz: Ráda bych se zeptala, kdy a jak se správně řeže zlatice? Našla jsem, že po odkvětu, ale nevím jak. Několikrát jsem ji prořezala, ale asi špatně, protože příští rok téměř nekvetla. Děkuji. Odpověď: Střihá se po odkvětu a vyřezávají se pouze staré větve odspodu. Jednoleté a dvouleté… | |
Žívý plot - jaké keře pod vysoké jalovceDobrý den, u plotu mám vysázený živý plot. Mám 4 x 2,5 metru vysoký Juniperus virginiana Skyrocket. Mohl by mi prosím někdo poradit, jaké keře bych mohla předsadit (po délce asi 3m). Ráda bych listnaté a kvetoucí, výška tak okolo 1m (budu klidně stříhat). Jalovce jsou na západní straně domu a keře… | |
Živý plot - vhodný čas na výsadbuNový živý plot Právě teď je vhodný čas na výsadbu živých plotů z opadavých dřevin, jako je javor babyka nebo buk. Ve školkách jsou k dostání levné prostokořenné rostliny. Vysaďte je co nejrychleji a před výsadbou o třetinu zkraťte výhony. Půdu ve výsadbové jámě obohaťte kompostovou zeminou… | |
Živý plot - výběr nejedovatých keřůDobrý den, chci požádat o radu. Chtěla bych vysadit živý plot z keřů, dlouhý asi 10m. Můžu vysadit vedla sebe každý keř jiný, nebo vybrat jen několik a výsadbu opakovat. A ještě mám strach z jedovatých plodů, mám totiž malého syna, který bude na zahradě trávit spoustu času. Děkuji za odpovědi… | |
Živý plot - výběr vhodných keřůDoporučí mi někdo, z čeho mám v zahradě vysadit živý plot? Mám představu výsadby do mírného půlkruhu v délce cca 6 - 7 metrů. Účelem má být optické rozdělení zahrady. Plot bych chtěla spíše z listnatých keřů a volně rostoucích rostlin bez zástřihu. Výška tak do max. 1 metru a také chci… |