Lopuch větší - Arctium lappa
Na tento lopuch jsem zatím v přírodě nenarazila a nebo jsem ho nepoznala. Děkuji za Vaše opravdu skvělé fotografie. Na zahradě mi roste lopuch větší. Jeho kořen má velké využití k domácímu léčení.  Obsahuje látky, které mají čistící, antibiotické a protiplísňové účinky. Posiluje organismus, podporuje látkovou výměnu, svými močopudnými účinky pomáhá ledvinám, při revmatických bolestech a dně. Čerstvý nebo sušený jako kořenová zelenina. Odvar z kořene (15min vaříme a 15min. louhujeme) můžeme pít až 3x denně. Poklepané listy např. paličkou na maso, lze přikládat na bolavá kolena, pohmožděniny, těžko se hojící rány, chronické ekzémy atd. Při vypadávání vlasů udělat zábal buď z odvaru nebo z lupenů. Lze udělat i mast na revma. Plody lepí jako suchý zip a mohou posloužit jako zajímavá hračka pro děti.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Arctium lappa (Lopuch větší)
cz
cz
Arctium lappa (Lopuch větší - celá rostlinka)
Arctium lappa (Lopuch větší - celá rostlinka)
Lopuch větší - Arctium lappa
Je velice podobný lopuchu plstnatém ( pavučinatém ), listy velice podobné a květenství se odlišuje tím, že chybí ta bílá pavučinka na bodláčcích.
Roste na rumištích  a skládkách. Je to dvouletá nebo i víceletá rostlina. Kvete červen až září. Používá se v léčitelství.
cz
cz