Hana Jirků: Paprika roční - Capsicum annuum
Pěstování:
- slunce, teplo
- výživný substrát
- jako základ dávám kravský granulovaný hnůj a přidám trochu granulovaného hnojiva na rajčata a papriky (v 5l kbelíku)
- asi 40 - 50 cm od sebe
- do malých kbelíků je dávám po jedné a do větších nebo na záhon po dvou, aby se navzájem podepíraly
- zalévejte podle potřeby (v chladu méně)
- 1. květ či plůdek vylomte (dělám to jak kdy)
- spodní přebytečné listy otrhejte a odnože ulomte
- je dobré s nimi v době kdy kvetou zatřást
- zalévejte do hloubky a míň často
- stále je kontrolujte, je to dobrůtka pro ty ' nenažraný potvůrky '
- pokud hrozí mrazík použijte netkanou textilii
- hnojte podle návodu a řiďte se tím, jak vypadají listy (žlutozelené přihnojte)
Capsicum annuum - paprika roční Fresno Supreme

Capsicum annuum - paprika roční 'Fresno Supreme'

Capsicum annuum - paprika roční Cherry Bomb Chilli

Capsicum annuum - paprika roční 'Cherry Bomb Chilli'

Pěstování ze semínek:
-  II. až 1.½ III.
- semínka můžete namočit na 1 den do vlažné vody, ale já to nedělám
- do výsevního substrátu asi 1cm hluboko
- 30°C  (asi 10 dní)
- proti padání klíčních rostlin můžete semínka zalít Previcurem
- když se dají vzít bezpečně do ruky, tak se pikýrují a stačí na vzdálenost 5-6 cm (i tak vyrostou hezké, velké sazenice a hlavně je zasaďte AŽ PO DĚLOŽNÍ LÍSTKY)
- později je přeneste do místnosti kde je chladněji
- pokud vám moc nerostou, tak je můžete občas malinko pohnojit, ale slabším roztokem
- hodně větrejte a postupně otužujte (pozor na prudké slunce, které papriky spálí na prach)
Hana Jirků: Paprika roční - Capsicum annuum
Účinky na zdraví:
-  jejich účinek objevili už za dob císaře Nerona Římané
- díky obsahujícím kapsaicinoidům jsou nepostradatelné v medicíně
- povzbuzují krevní oběh, což je skvělé i na urychlení metabolismu (a v podobě krémů a gelů na celulitidu či tvarování
postavy)
- bolest hlavy
- křečové žíly
- omrzliny
- rakovinu prostaty
- srdeční aritmii
- trávení
- otravu potravinami (ničí bakterie Vibrio Vulnificus, Escherichia Coli, Shigella, Salmonea)

Poznámka: Údajně právě kapsaicinoidy spolu s isoflavinem (sój. boby) podporují růst vlasů pokud vám padají následkem stresu.

Zevně:
-  na chronické a úporné bolesti zad (je to síla, ale na 99% funguje)
Většinou se jedná o náplasti, které vás nejdřív hodně pálí a docela to až bolí. Potom cítíte teplo až horko a nakonec místo znecitliví.

V drogeriích a lékárnách jsou k dostání masážní gely, které jen lehce prohřívají.

Poznámka:  Ve Státní universitě v Novém Mexiku vědci vypěstovali nejpálivější papričku na světě, která je dokonalým anestetikem. Je to odrůda BHUT JOLKIA pocházející jak jinak než z Indie. (něco málo o pálivosti níže)

Ve velkých dávkách způsobuje:
- bolesti žaludku
- zvýšené pocení (dehydrataci)
- zrudnutí hlavy a krku
- slzení očí
- výtok z nosu

Při dlouhodobém užívání ve vyšších dávkách si můžete totálně odrovnat játra a ledviny.

Velmi nevhodná je pro ty co už musí brát léky na:
- srdce
- spaní či jen na podporu spánku
- žaludek
- snížení srážlivosti krve
Hana Jirků: Paprika roční - Capsicum annuum
Použití v kuchyni:
Zelenina a koření
-- masové, rybí, drůbeží pokrmy
-- saláty
-- pomazánky, tvarohy, sýry, majonézy
-- guláše, polévky ( gulášová, držková .. ) plněné papriky....
-- sterilování, grilování, lze zamrazit
-- do směsí koření
-- kromě prášku i zelené a červené řízky, vločky nebo granulát

Koření:
Pro jeho kvalitu je nejdůležitější barva a jemnost.
Lahůdková - jemná, ohnivě červená, intenzivní vůně a sladká chuť
Sladká - sytě červená, aromatická, sladká, nepatrně hořká
Gulášová - hnědočervená, kořeněná s nevýraznou pálivou nebo sladce nahořklou chutí
Uzená - sytě červená, kořeněná s výrazným kouřovým aroma ( pozvolné uzení a sušení sladké papriky

Koření se skladuje vždy v suchu a ve tmě.
Nedávat do horkého oleje nebo nebudete mít co k obědu ( zhořkne )
Hana Jirků: Paprika roční - Capsicum annuum
Z pohledu chemie obsahuje:
-- sacharidy, bílkoviny, proteiny, silice, barviva jako např. karotenoidy ( skvělé na opalování )
-- minerální látky draslík, hořčík, železo, zinek, jód, měď, fosfor, vápník
-- vitamíny B1, B2, C a E
-- velmi důležitý vitamín P tzv. Rutin, který posiluje a chrání cévy před kornatěním, posiluje srdce a mírní bolest žil i hemeroidů
Hana Jirků: Paprika roční - Capsicum annuum

Choroby škůdci a jiní činitelé:
Stolbur papriky
- způsobují mikroorganismy, které jsou takovým přechodem mezi virem bakterii ( přenašečem je hmyz a hlavní hostitelskou rostlinou je svlačec rolní )
- žloutnoucí rostlina, vadnou starší listy, celá rostlina i s plody odumře
- přípravky na mšice, ale NE PRIMOR !!!

Suchá skvrnitost
- nepravidelné sv. hnědé, různě velké skvrny u špičky plodů, které později přechází v mokrou hnilobu (houbové povlaky)
POZOR jedná se fyziologický původ. Jinak řečeno, viníkem jste vy.
- špatná výživa, nedostatek vody v období růstu plodu ( častěji u rajčat s tenkou slupkou ), přebytek dusíku nebo draslíku
( brzdí příjem Ca a to i když v půdě nechybí, pro rostlinu je stejně nedostupnější )
- vyvážená zálivka, výživa a po 7-10 dnech použijte listová hnojiva s vyšším obsahem Ca

Vadnutí (fusariové)
- většinou v horkých dnech, kdy ucpané cévní svazky nestačí dopravovat dostatek vody do nadzemních částí rostliny
- rostlina vadne a velmi rychle odumírá
- ochrana neexistuje ( pouze pozor na drůbeží trus )

Sluneční úpal
- silné sluneční záření a to hlavně na jaře nebo pokud po delší době opět vysvitne sluníčko, listy bílé a lámou se ( totéž pro
rajčata )
- sazenice přivykat a otužovat

Teploty nad 30°C mají špatný vliv na průběh fotosyntézy a opadávání květů. Nejvhodnější je 25 -30°C

Nesnesou mráz a dlouhodobě teplota pod 12°C jim škodí.
- žloutnou listy, deformují se, slabě rostou, málo kvetou a plody jsou pak nic moc

Svilušky
- oranžové přezimující samičky a ostatní jsou žlutozelení 0,4 - 0,5 mm' pidibroučkové '
- drobné světlé skvrny a na spodní straně listu jemňounká pavučinka, listy se bronzově zbarvují a spolu s květy zasychají hynou
- Vermitec, Ortus 5 EC

Molice
- malí bílí motýlci s voskovým povrchem díky čemuž jsou velmi obtížně zlikvidovatelní
- sají na spodní straně listu a vylučují medovici, na kterou se ráda chytá čerň a jiné nedobrot
- Biool ( bez OL !!!! super ), Calypso, Careo

Třásněnky
-1,5 mm dlouhý velmi rychle pohybují se štíhlý hmyz
- stříbřitě lesklé nepravidelné skvrny s drobnými černými kupičkami trusu, místa žloutnou, odumírají a mladší listy jsou pokroucené
- přírodní Rock efekt, Biool ( večer nastříkáte a ráno baštíte  smile ), Dursban 48O EC

Poznámka:  Je to hlavní a nejdůležitější přenašeč viru TSWT ( tomato spotted wilt virus ) v Evropě.

Mšice
- Rock efekt, Biool, Calypso,Dursban, Mospilan... )
Další informace v článcích o rostlinách
Capsicum annuum 'Tamina F1' - paprika roční (SEMO) Capsicum annuum 'Tamina F1' - paprika roční
TAMINA F1 - zvláště masitá rajčinová paprika Rajčinové typy paprik jsou u nás trochu neprávem opomíjené, přičemž například v Maďarsku jsou velmi oblíbené. Hybridní odrůda TAMINA F1 má pevné, středně vysoké rostliny s bohatým olistěním. Plody jsou větší …
SEMO s. r. o. | 23.02. 2018
Capsicum annuum 'Hamík' - paprika roční (SEMO) Capsicum annuum 'Hamík' - paprika roční
Jméno HAMÍK říká vše… Paprika HAMÍK je jen jedna, žádná napodobenina se jí chutí nevyrovná. Je „vlajkovou lodí“ kolekce PRO MLSNÉ JAZÝČKY …
SEMO s. r. o. | 02.02. 2018