Dobry den,  Mame dlouha leta psi vino prez cca metrovou kamennou zidku u domu:  tzn ze vyrostl, vylezl ten metr nahoru, prelezl zidku, a na druhe strane zase slezl. Takto je uz leta, a sílí, byt uz nikam neleze.  Rikali jsme si ze je moc hezky, a ze by mohl byt klidne kousek vyssi, tak jsem mu tam namontovali dratenou mrizku (oka 5x10cm, bohuzel tech 10xm jsem tam navral na vysku), na tu jsme namotali tech par volnych slahounu (opravdu jen par - na 10m zidky cca 3 slahouny - ostani se zdali uz prilis zdrevenele nebo vrostle do skulin atd..)) nahoru, a tesili se ze se behem kvetna chytne a povyleze - ale ono nic, naopak ty slahouny vypadaji vsechno jen ne zdrave.

Nemate v zaloze trik ci zkusenost, jak v podobnem snazeni rostline pomoci?

Parthenocissus quinquefolia - loubinec pětilistý

Parthenocissus quinquefolia - loubinec pětilistý

Lepší se chytne 3laločný, má lepší terčíky.

Ten váš jsme měli v průjezdu. Šplhal se sice po zdi, ale chytal se pouze místy . Ikdyž jsem se snažila vždy sestříhnout, aby to mladé hned chytlo, nestalo se. Místy dělal velké přírůstky a větvení, stačilo trochu fouknout, někdy ani to ne a odtrhl se nebo visel od stěny. Pokud jste mu navíc dali místo stěny jen mřížku, neporoste. Stejně takto špatně nám roste po stěně brslen nebo břečťan. Jakmile je to výš a rovně nahoru. V místech, kde je sklon a nemusí se nést rostlinka sama, tak to máme husté a dělá plochu. Od sousedů k nám visí trubač, ale ten udělá jen visící lianovou hmotu ,nechytá se vůbec. Je krásný, ale hrůza na úklid. Náš brslen foto, je to z kopce, místy do 1,2 zídka pak plot.