Rané odrůdy 1 | Garten.cz

Rané brambory Rostliny / užitkové rostliny

Rané brambory (PIXABAY)

Rané brambory sklízejte podle potřeby Pro časnou sklizeň raných brambor je nezbytná prohřátá humózní půda a výběr správné odrůdy. K prvním patří velmi rané odrůdy ‘Astoria’ a ‘Rosara’ s červenou slupkou, brzy dozrává i raná ‘Annabelle’. …

Jahody - jak na včasnou sklizeň Rostliny / užitkové rostliny

Jahody - jak na včasnou sklizeň

Časná sklizeň jahod Chcete-li si pochutnat na jahodách až o deset dní dříve, na přelomu ledna a února přikryjte rostliny bílou zahradní textilií. Vhodné jsou rané až středně rané odrůdy, jako ’Gorella’, ’Dagmar’ a vzhledem i chutí vynikající ’Karmen’. …

Pěstování révy vinné Rostliny / ovocné dřeviny

Pěstování révy vinné (PIXABAY)

Pěstování révy vinné mimo nejteplejší oblasti Rané a středně rané odrůdy stolních hroznů můžete pěstovat i mimo typické vinařské oblasti. Zajímavou novinkou je například odrůda ’Kodrjanka’ (’Kodrianka’) s temně modrými bobulemi a s malým počtem semen. Vykazuje zvýšenou …

Miscanthus sinensis - ozdobnice čínská Rostliny / trávy a traviny

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - ozdobnice čínská

Velmi variabilní, krátce výběžkatá ozdobnice tvoří husté trsy vysoké podle kultivaru 50 až 300 cm. Pěstuje se pro atraktivní olistění v případě pozdních kultivarů, které kvetou jen výjimečně; rané odrůdy kvetou v srpnu a září velkými stříbřitými až hnědočervenými …

Rajčata Rostliny / užitkové rostliny

Rajčata (PIXABAY)

Už brzy začnou dozrávat rajčata Rajčata začínají v zahradě zrát teprve od počátku července. Zrání a aroma plodů podpoří přihnojení hnojivem na plodovou zeleninu s vyšším obsahem draslíku na konci června. Hnojivo používejte s mírou, jinak rostliny vytvoří víc listů než …

Zelenina v létě (1) Rostliny / užitkové rostliny

Zelenina v létě: Raná kapusta a raný květák

Letní povídání o zelenině Červen je dobou hojnosti. Zahrádka nabízí široké spektrum zeleniny ke sklizni. Pokud jsme s výsevy začali v březnu a seli rané odrůdy, můžeme sklízet dřeňový hrášek (nejranější odrůdy jsou ke sklizni cca za 60 dní), mladá mrkvička (vegetační …

Hrách - vyséváme Rostliny / užitkové rostliny

Hrách - vyséváme

Hrách přečká i lehčí mrazíky, a může se proto sít už od počátku měsíce (odstupy řádků 15–30 cm, v řádku přibližně 6 cm). Za doporučení stojí velmi rané odrůdy ‘Junos’ nebo ‘Oskar‘. Nesou spoustu zelených lusků s 10–12 hrášky. …

Chrysanthemum - chryzantéma, listopadka (1) Rostliny / trvalky

Chrysanthemum indicum - chryzantéma, listopadka

Když se vegetační období na zahradě chýlí ke konci, venkovní listopadky navzdory nízkým teplotám a krátkému dni rozkvetou v jasných barvách. Od září do listopadu se jejich krásné květy prolínají se suchými plodenstvími trvalek i barevným listím a plody dřevin. V podzimních …

Prunus domestica 'Jubileum' - slivoň Rostliny / ovocné dřeviny

Prunus domestica 'Jubileum' - slivoň

Odrůda byla vyšlechtěna ve Švédsku na stanici v Balsgard křížením ´Giant´ a ´Yakima´. Plody jsou pomologicky typu pološvestky, velké (50–60 g), dlouze oválného tvaru. Barva je růžově červená. Dužnina je žlutá, hutná, pevná a dobře odlučitelná od pecky. Plody mají výbornou …

Kulturní borůvky - sklizeň Rostliny / ovocné dřeviny

Kulturní borůvky

Kulturní neboli kanadské borůvky můžete sklízet až do podzimu Máte-li rádi borůvky, můžete si je „načasovat“ tak, abyste mohli sklízet od začátku prázdnin až do podzimu. Jako první dozrávají rané odrůdy ’Bluetta’ nebo ’Earlyblue’: jejich plody můžete sklízet už …

Zelený kadeřávek a červený mangold Rostliny / užitkové rostliny

Zelený kadeřávek a červený mangold: kadeřávek (PIXABAY)

Zelí je náročné na živiny a daří se mu nejlépe na záhonech, na nichž se před ním pěstoval hrách a rané keříčkové fazoly. Totéž platí také pro zelenolistý kadeřávek ’Dwarf Green Curled’ i pro červenolistý kadeřávek ’Scarlet’. Ty patří zároveň s červeným zelím …

Prunus domestica 'Zelená renklóda' - slivoň Rostliny / ovocné dřeviny

Prunus domestica 'Zelená renklóda' - slivoň

Stará odrůda původem z Francie. Plody mají střední velikost (20–30 g), kulovitý tvar a zelenou barvu, která se v plné zralosti mění na zelenožlutou. Dužnina má zelenožlutou barvu, je středně tuhá, šťavnatá, aromatická a dobře se odděluje od pecky. Chuť je příjemně aromatická …