Hledat v článcích: Rostliny / ovocné dřeviny | Garten.cz

Ficus carica 'Peretta' - smokvoň, fíkovník

Ficus carica 'Peretta' - smokvoň, fíkovník

Původ: Fíkovník smokvoň pochází z Přední Asie, patří k nejstarším kulturním rostlinám. Dnes se hojně pěstuje od Středomoří až po severovýchodní Čínu a Indii, kde snadno zplaňuje. Odrůda vznikla ve Švýcarských Alpách. …

Podnože ovocných dřevin

Podnože ovocných dřevin

Důležité podnože hlavních druhů ovocných dřevin ve skupinách podle jejich vzrůstnosti S klesající vzrůstností se na jednu stranu zmenšuje objem koruny, odolnost a životnost naroubované dřeviny, na druhou stranu se uspíší začátek produkce plodů a zvyšuje se míra produkce. Podnože …

Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý

Amelanchier alnifolia 'Obelisk' - muchovník olšolistý

Muchovník olšolistý (Saskatoon) je původním kanadským druhem muchovníku, který se pěstuje zejména pro své vynikající, jedlé a zdravé plody. Jsou temně purpurově červené až modrofialové, podobné borůvkám a dozrávají od poloviny června až do konce července. Sbírají se po …

Lonicera caerulea var. kamtschatica - zimolez kamčatský

Lonicera caerulea var. kamtschatica - zimolez kamčatský

Zimolez kamčatský je prvním dozrávajícím ovocem v roce pro naše zeměpisné podmínky. Jedná se o poddruh zimolezu modrého, který byl vyselektován pro nejchutnější plody. Ty vypadají jako soudkovité borůvky, jsou sladké až lehce sladkokyselé, chutí srovnatelné s lesními borůvkami. …

Prunus armeniaca 'Apricompact' - zakrslá meruňka

Prunus armeniaca 'Apricompact' - zakrslá meruňka

Rodina Burkharda Gesenzera ze Švýcarska se zabývá šlechtěním ovocných stromků a keřů již od konce 19.století, někdy od roku 1889. Ochranná známka Lubera® vznikla na popud zástupce třetí generace této zahradnické rodiny - Markuse Kobelta - a pyšní se mnoha odrůdami, jež vykazují …

Malus domestica 'Bohemia Gold' - jabloň

Malus domestica 'Bohemia Gold' - jabloň

Bohemia Gold (popř. Gold Bohemia) je česká odrůda středně pozdní a velmi dobré jabloně získané z mutace starší odrůdy Bohemia. Tvoří středně velké až velké plody (při probírce) se světle až sytě žlutou slupkou, výjimečně s troškou šarlatového žíhání. Dužina je šťavnatá, …

Nízké tvary vypěstované z vřetena

Nízké tvary vypěstované z vřetena (BUXCZ)

Vřeteno (obr. a) je nízkokmen o vysce kmenu 40 - 50 cm u jabloní a 60 - 80 cm u hrušní. Pro jabloň přichází v úvahu jako podnož (kořenový systém) všeobecně typ M9. Potřebuje velmi dobrou půdu, brzdí silně vzrůst roubů a vede k časnější sklizni. Je několik odrůd jabloní, které …

Tvary stromů

Tvary stromů (BUXCZ)

Všeobecně platí: Čím vyšší kmen ovocného stromu byl vypěstován ve školce, tím dosáhne vyššího vzrůstu. Silný vzrůst oddaluje počátek sklizně; to je však nepříliš žádoucí. Nízké tvary stromú rostou mírně, tvoří malé koruny a plodí po několika málo letech. Řez, …

Zlepšené roubování za kůru

Zlepšené roubování za kůru - umístění roubu za kůrou podnože (IDVORAK)

V době, kdy už stromem dostatečně proudí míza, můžeme roubovat za kůru. Způsobů je více, nejčastější je „klasika“, kdy se roub seřízne jako na kopulaci, v místě roubování se kůra rozšklebí na obě strany a roub pod kůru zasune, zaváže, zavoskuje. …

Řez ovocných stromů (2)

Řez ovocných stromů (GARDENA)

JAK TO UDĚLAT Dobrý čas na prořezávání ovocných stromů je konec podzimu a začátek zimy. Ale radíme také prořezávat později v zimě (v předjaří), když už nejstudenější počasí přešlo, ale přesto dřív, než začnou rašit pupeny; poranění se totiž v době, kdy je strom …

Řez ovocných stromů (1)

Řez ovocných stromů (GARDENA)

Neprořezávejte ovocné stromy na jaře ani v léte Prořezávání pomůže udržet správnou výšky a tvar ovocných stromů, aby se mohla vyvinout kostra, kterou potřebují pro dobrou produkci ovoce. Také se ale zlepší kvalita ovoce a zvýší se i jeho výnos. Prořezání navíc umožňuje …

Roubování (3)

Roubování za kůru - vrcholové očko raší

Když se řekne roubování V únoru již můžeme vyrazit s ostrým nožem, voskem (který v zimě moc netuhne) a rouby ven. Podnože, které budeme roubovat, rostoucí v zemi (mohou to být podnože vyseté na přímo trvalé stanoviště, nebo nejméně od loňského jara vysazené v záhoně, …

Mespilus germanica - mišpule německá

Mespilus germanica - mišpule německá: mišpule zrající

I když by latinské jméno Mespilus germanica svádělo k tomu brát mišpuli jako téměř domácí druh ovoce, je všechno jinak. Je to zásluha pana Linného, že druh pocházející z Malé Asie, oblasti Kavkazu a severního Íránu dostal toto druhové jméno. …

Pyrus pyrifolia 'Kosui' - nashi, japonská hruška

Pyrus pyrifolia 'Kosui' - nashi, japonská hruška

Nashi je velice atraktivní a stále ještě exotikou vonící ovoce, které se v českých supermarketech prodává za nehorázné ceny v porovnáním s každoroční úrodou jednoho stromu, tak proč si je nevypěstovat snadno na zahradě? Jedná se o strom podobný hrušním a pěstebními nároky …

Cydonia oblonga 'Konstantinopeler Apfelquitte' - kdouloň obecná

Cydonia oblonga 'Konstantinopeler Apfelquitte' - kdouloň obecná

Kdouloně jsou trochu pozapomenuté ovocné stromy evropských zahrad. Odrůda Konstantinopeler se považuje za jednu z nejchutnějších. Pěstují se pro velice aromatické plody, které se sklízejí až v úplné zralosti na podzim, většinou ke konci října. Mají tvar zpolštělého jablka a …

Sorbopyrus auricularis - hruškojeřáb ouškatý

Sorbopyrus auricularis - hruškojeřáb ouškatý

Hruškojeřáb patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a jedná se o výsledek mezirodového šlechtění a křížení hrušně s jeřábem mukem. Hruškojeřáb se tudíž ve volné přírodě prakticky nevyskytuje a protože vytvořená semínka mají nízkou klíčivost, je nutné tuto ovocnou …

Amelanchier canadensis 'Glennform' - muchovník kanadský

Amelanchier canadensis 'Glennform' - muchovník kanadský

Muchovník a všechny jeho druhy patří k populárním znovuobjeveným jedlým rostlinám, jež si získávají zpět své příznivce nejenom z řad nadšenců zdravé výživy ale i ekologů. Jedná se totiž o dobře rostoucí dřevinu, jež svým bohatým kořenovým systémem zabraňuje erozi a …

Vitis 'Souvenir' - hroznové víno

Vitis 'Souvenir' - hroznové víno

Souvenir® (datteltraube) je odrůda stolního hroznového vína. Na první pohled láká již dvěma atributy: sytě modrofialovou barvou stejně jako protáhlým tvarem plodů, které připomínají datle, odtud i označení datlové hrozny. Chuť je velice sladká, příjemně navinulá, aroma střední. …

Netradiční ovoce v zahradách

Netradiční ovoce v zahradách: mišpule (PIXABAY)

Tradiční ovocné druhy jako jabloň a hrušku zná každý. Máte ještě volné místo na zahradě a chtěli byste pěstovat něco netradičního a zároveň sesbírat úrodu? Máte možnost. Pěstujte znovu objevené a oblíbené moruše. Dají se zakoupit ve formě klasického stromu nebo naočkované …

Prunus domestica ssp.syriaca 'Mirabelle de nancy' - mirabelka

Prunus domestica ssp.syriaca 'Mirabelle de nancy' - mirabelka

Jste-li příznivci letního ovoce a máte rádi méně všední druhy, ochutnejte tuto francouzskou mirabelku, o které se uvádí, že byla dovezena z Východu již v 15.století. To s námi ušla kus cesty, co říkáte? Mirabelky jsou šťavnaté peckovité ovoce, něco mezi žlutými špendlíky …

Ovocné dřeviny na balkoně

Ovocné dřeviny na balkoně: fíkovník (PIXABAY)

Zkoušeli jste už něco netradičního? Pěstovat ovocné dřeviny v nádobách přímo na balkoně nebo terase? Samozřejmě je to možné. Dokonce jsou na pěstování v nádobách určené speciální kultivary nebo druhy do menších prostor. Pěstovat můžete stromečkové angrešty, borůvky, …

Ovocná zahrada - opylování (2)

Ovocná zahrada - opylování: Williamsova – vlevo nahoře plod opylený

U jabloní jsou obyčejně u jednotlivých odrůd opylovači uvedeni, jsou mezi nimi odrůdy hodnocené jako výteční opylovači i odrůdy, které patří na opačnou stranu této řady. Patří mezi ně například starší odrůda BOSKOPSKÉ a hojně pěstovaný RUBÍN. U jabloní obyčejně problémy …

Amygdalus communis - mandloň obecná

Amygdalus communis - mandloň obecná

Strom nebo keř z čeledi růžovitých, pocházející z oblastí severní Afriky a Asie. Obyčejně se mu daří tam, kde se pěstuje vinná réva. Strom je z dálky podobný broskvoni, přijdete-li blíže, zjistíte, že plody vypadají trochu jinak. Plodem je suchá, chlupatá peckovice skožovitým …

Jabloně - 'menší' tvary jabloňových stromků

Jabloně: Štíhlé vřeteno s oporou, foto 1

Jabloně jsou obyčejně základem každé ovocné zahrádky, zahrady. Při, řekněme extenzivnějším pěstování (ve větší zahradě), kdy máme pod stromy nasetou trávu, nebo je máme v záhoně, okolo nich pěstujeme zeleninu, květiny je možná lepší sázet stromy, jejichž koruna bude …

Ovocná zahrada - nakupujeme (2)

Ovocná zahrada - nakupujeme: kontejnerovaná sazenice, foto 1

Velké ovoce Od začátku října (od 10. dne) se prodávají jabloně, hrušně, třešně, višně, meruňky, slivoně. O čtrnáct dnů později se dobývají i broskvoně, ořešáky a mandloně. To platí pro území naší republiky. Naše normy chrání zákazníka před prodejem podtržených, …

Tradiční drobné ovoce v zahradě

Tradiční drobné ovoce v zahradě (PIXABAY)

Nic není krásnějšího, než upravená praktická zahrada, ze které máte i užitek. Zahradu si představuje každý po svém a pro svůj obraz ji i vytváří. Někteří z nás si zahradu však nedovedou představit bez ovocných stromů a keřů a samozřejmě bez zeleninových záhonů. V každé …

Vinná réva a pěstování

Vinná réva a pěstování (PIXABAY)

Pokud jste podlehli chuti sladkých a velkoplodých hroznů, které nechyběly na žádném královském stole a hostině a máte vhodné místo v zahradě na jeho pěstování, můžete začít. I réva vyžaduje péči. …

Roubování (2)

Roubování: Řez na roubu má být delší než je dvojnásobek jeho průměru.

Po nabroušení nože se můžeme pustit do tréninku. Řez na roubu by měl být alespoň 3x delší než je jeho šířka, uprostřed řezu by měl být pupen. Nůž a palec by při řezu měl být naproti sobě, šikmo k roubu či podnoži. Tahem nože vytvoříme rovný řez. Palec se při tomto …

Roubování (1)

Roubování do rozštěpu, foto1

Roubování a očkování jsou dva druhy vegetativního množení rostlin, společně zvané štěpování. Roubováním se množí nejen ovocné a okrasné dřeviny (listnaté i jehličnaté), ale i některé druhy okrasných rostlin, zeleniny. Roubování spojí části dvou rostlin, které mají spolu …

Ovocná zahrada - zima se neptá (3)

Ovocná zahrada - zima se neptá: Když je úroda, sušíme ovoce.

Velké ovoce – jádroviny, peckoviny, ořešáky Naše zahrady jsou rejdištěm pro různé škůdce ovocných dřevin, místem, kde se množí houbové choroby. Jednou z nich je moniliniová hniloba na jádrovinách i peckovinách. Na stromech zůstávají tzv. mumie. Ty je nutno ze stromů odstranit …

Ovocná zahrada - zima se neptá (2)

Ovocná zahrada - zima se neptá: Nůžky, nože, brousky, páska ... foto 1.

Rybízy a angrešty Keřové rybízy a angrešty nemívají s mrazy potíže. Jen v místech, kde je větší populace vrabců (hladových) se může stát, že tito budou vyzobávat pupeny. U stromkových tvarů, při používání roxoru nebo kovové trubky jako opory dochází při velmi silných …

Ovocná zahrada od A do Z (2)

Ovocná zahrada od A do Z: Čačanská rodna, foto 1

„Modré“ i jinak barevné drobné ovoce Ostatní druhy, obyčejně keře nebo malé stromky – aronie, muchovník (Amelanchier sp.), kanadské borůvky, zimolez (Lonicera sp.), černý bez, plodové růže, rakytníky, dříny, lísky, brusinky,…., aktinidie („kiwi“), mají tendenci plodit …

Ovocná zahrada od A do Z (1)

Ovocná zahrada od A do Z: Jak si to rozmyslíme tak to budeme mít

Při navrhování zahrady, rozmisťování rostlin se musíte (vedle výběru odrůd) zamyslit nad tím, co od zahrady čekáte. A to jak v pestrosti sortimentu, tak i v objemu výnosů. Nechci nijak zlehčovat práci pěstitelů drobného ovoce, ale stálost jeho výkonů, i při průměrné péči, …

Zahradní borůvky pro chuť i zdraví

Zahradní borůvky pro chuť i zdraví: odrůda Toro, foto 1

I když zahradní (kanadské) borůvky znám možná třicet let a na zahradě je mám, nemyslel bych, že se dá jejich pěstování podlehnout. Bydlím v Jihočeském kraji, kde jsou lesy plné borůvek klasických. Ty kanadské (správně borůvka chocholičnatá) jsem bral jako něco na zobání, …

Podmínky pěstování ovoce - půda a klima

Podmínky pěstování ovoce - půda a klima: Kanadské borůvky Aurora

Než se rozhodneme cokoli vysazovat, měli bychom si získat informace o tom, jaké ovocné druhy v místě prosperují a jakým kulturám se v daném místě nedaří. Začínat se má od toho, co v místě dobře a spolehlivě plodí. Teprve když se ukáží předpoklady pravdivé, můžete začít …