Hledat v článcích: Rostliny / užitkové rostliny | Garten.cz

Uskladnění zeleniny (2)

Uskladnění zeleniny: Smíšené kultury zimní pór na záhoně zůstane, celer sklidíme

Sklízíme i další plodiny řepy a ředkve, kedlubny, tuříny a vodnici na uskladnění, letní a podzimní (omezeně mrazuodolné) póry. Kořeny čekanky na rychlení. Opět u nich jemně odkroutíme nať, odlomíme listy, necháme je oschnout, uložíme. …

Uskladnění zeleniny (1)

Uskladnění zeleniny: Zelí na krouhání a uskladnění AVAK F1 snese menší mrazíky, tj -3 až 4 °C.

Období sklizní Říjen je měsíc sklizně zeleniny na uskladnění. Mrkev, celer /dfn, petržel, košťáloviny, brambory, … Na konci léta jsem zapomněl připomenout, že bychom si měli připravit sklep. Vyndat z něj vše přenosné, v případě potřeby vybílit nebo vydesinfikovat sirnými …

Rheum rhabarbarum - rebarbora, reveň

Rheum rhabarbarum - rebarbora, reveň

Výška: 150 cm Květ: bílo - růžový, VI. - VII. Známá vytrvalá rostlina, jejíž řapíky se používají k přípravě rebarborového koláče a polévek, šťáv, náplně do knedlíků, salátů apod. …

Pisum sativum - hrách setý

Pisum sativum - hrách setý

Čeleď: bobovité (Fabaceae) Popis: Je to jednoletá bylina, zcela lysá a sivě nebo žlutavě zelená. Lodyhu má jen na spodu chudě rozvětvenou, chabou, poléhavou nebo šplhavou, hranatou a 50 až 200cm dlouhou. Listy jsou sudozpeřené, s vřetenem přecházejícím na konci v úponku rozdělenou …

Kulturní rostliny - hodnoty pH

Kulturní rostliny - hodnoty pH (KNIŽNÍKLUB)

Hodnota pH je nejdůležitějším chemickým půdním parametrem. Ovlivňuje zvětrávání minerálních materiálů, obsah vody a vzduchu v půdě, využitelnost živin rostlinami a také aktivitu mikroorganismů. Hodnota pH udává obsah kyselin v půdě. Pohybuje se v rozmezí pH 1 (velmi kyselé) …

Zelenina - sled plodin

Zelenina - sled plodin (KNIŽNÍKLUB)

Zatímco takřka všichni zahrádkáři jsou si vědomi jednoznačné důležitosti zpracování půdy, hnojení a výběru odrůd pro úspěšné pěstování rostlin, vždy znovu se ukazuje, že významu střídání plodin se dostává stále nedostatečné pozornosti. Zásadní je, aby dodržování …

Zelenina a snášenlivost stínu

Zelenina a snášenlivost stínu (PIXABAY)

JEN PLNÉ SLUNCE (6 A VÍCE HODIN SLUNEČNÍHO SVITU) Dýně (Cucurbita spp.) Lilek (Solanum melongena) Okurka (Cucumis sativus) Paprika (Capsicum spp.) Rajče (Solanum lycopersicum) …

Pěstování zeleniny na slunci

Pěstování zeleniny na slunci (PIXABAY)

Špatná rada: Zeleninu pěstujte jen na plném slunci Slyšeli jsme lidi lamentovat nad tím, že nemohou pěstovat zeleninu, protože nemají na zahradě po celý den slunce. Jsou z toho mrzutí. Co je ale ještě mrzutější, je to, že si zbytečně dělají starosti. Je pravda, že většina zeleniny …

Zelenina - jednocení sazenic

Zelenina - jednocení sazenic (PIXABAY)

Jednoťte sazenice, aby zdravě rostly Když nastane doba jednocení sazenic zeleniny, připadám si jako zločinec. Jednocení však má svůj význam. Zbavte se milovaných sazeniček, abyste těm zbylým poskytli prostor a živiny. Pro většinu zahradníků je to ovšem mnohem snazší říci než …

Zelenina - střídání plodin (2)

Zelenina  střídání zeleniny (PIXABAY)

JAK TO UDĚLAT Předtím, než si naplánujete, jak budete plodiny střídat, zjistěte si, které rostliny patří ke které čeledi. Například rajčata, papriky, brambory a lilky patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae), zatímco mezi tykvovité (Cucurbitaceae) patří okurky, melouny, dýně …

Zelenina - střídání plodin (1)

Zelenina - střídání plodin (PIXABAY)

Zeleninu stejné čeledi na záhonech pravidelně střídejte Lidé střídají plodiny už tak dlouho, jak dlouho se pěstují na polích. Před pesticidy a herbicidy bylo střídání plodin metodou, kterou rolníci využívali, aby snížili napadení chorobami, jež přetrvávají v půdě, a zvládali …

Armoracia rusticana 'Variegata' - křen selský, pestrolistý

Armoracia rusticana 'Variegata' - křen selský, pestrolistý

U nás téměř neznámá a nepěstovaná forma křenu, který je zvláště dekorativní pestrými listy. Nutno podotknout, že domněnka některých pěstitelů, že bylinky s jinou barvou listů, než zelenou, nejsou jedlé apod., je omylem a mnoho kuchařů naopak využívá pestrolisté bylinky …

Raphanus sativus - ředkvička

Raphanus sativus - ředkvička (GARLO-CZ)

Ředkvička je velmi blízká ředkvi - dokonce se s ní kříží a dala vznik řadě přechodných forem. Zatímco ředkev má velmi starý rodokmen, ředkvička je svým původem v 16. století plodinou velice mladou. Obě jsou typickými rostlinami mírného klimatu, kde mají i svou planou příbuznou …

Střídání rostlin

Střídání rostlin (KNIŽNÍKLUB)

Poznejte své rostliny a jejich potřeby Pokud na stejném místě pěstujete každý rok stejnou rostlinu bez přestávky, půda ztratí rovnováhu. Minerály se vyčerpají, půdní škůdci se rozmnoží, klesne kvalita a množství úrody. Aby k tomu nedošlo, je nutné plodiny střídat. …

Abelmoschus esculentus - okra (2)

Abelmoschus esculentus - okra (KNIŽNÍKLUB)

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Od letního slunovratu začněte odstřihávat nezralé tobolky – sklízejte obden, jakmile dosáhnou délky 1–10 cm. Čím víc jich sklidíte, tím víc bude tobolek vznikat. Delší zralé tobolky jsou tuhé a vláknité. Používejte nůž a rukavice – chlupaté listy …

Abelmoschus esculentus - okra (1)

Abelmoschus esculentus - okra (KNIŽNÍKLUB)

Okra je jedlé špičaté oplodí ibiškovce jedlého; má obvykle zelenou barvu, ale existují i růžové nebo bílé odrůdy. Mohou se jíst syrové, smažené, nakládané nebo jako součást dušených jídel, například tradičního gumba z jihu USA. Výraz „gumbo“ pochází z názvu rostliny …

Crambe maritima - katrán (2)

Crambe maritima - katrán

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Sklízejte jen rychlené výhonky, dospělé listy jsou příliš hořké. Výhonky odřezávejte v úrovni země. Novým rostlinám nějakou dobu trvá, než se uchytí. V druhém roce z rostliny skliďte jen několik výhonků a listů, pak můžete sklízet ještě dalších …

Crambe maritima - katrán (1)

Crambe maritima - katrán (KNIŽNÍKLUB)

Přirozeným prostředím katránu je mořské pobřeží, ale snadno roste v jakékoliv zahradě. Tuto pohlednou rostlinu pěstujte podobně jako rebarboru, ale konzumovat můžete všechny její části – listy, stonky, poupata a dokonce i kořeny. Katrán obvykle jedli námořníci, aby je vysokým …

Pěstování klíčků

Pěstování klíčků (KNIŽNÍKLUB)

Klíčky jsou nejmenší skleníkové plodiny a některé jsou schopné sklizně za pouhé 3–4 dny. Vše, co potřebujete k pěstování klíčků, je plastová nádoba a propustný kryt, třeba fáčovina nebo bílá netkaná textilie. Na trhu je například nakličovací souprava misek Bioset germinator …

Atriplex hortensis var. rubra - lebeda zahradní (1)

Atriplex hortensis var. rubra - lebeda zahradní (KNIŽNÍKLUB)

Lebeda je vyšší a barevnější alternativou špenátu – má obdobný obsah bílkovin, ale podstatně větší množství vitaminu C. Pěstuje se podobně jako špenát, ale je daleko vyšší, dosahuje až UZO cm. Také ji můžete pěstovat na slunnějším místě než špenát, kde má menší …

Brassica oleracea var. alboglabra - čínská brokolice (2)

Brassica oleracea var. alboglabra - čínská brokolice: doprovodná výsadba (KNIŽNÍKLUB)

BĚŽNÁ PÉČE Nejdůležitější je předejít vyběhnutí do květu – to znamená spolehlivou zálivku po celé vegetační období. Jarní sazeničky můžete ráno postříkat rohovým křemenem 501, aniž byste riskovali vykvetení, ale jakmile se začnou utvářet květy, postřikujte raději …

Brassica oleracea var. alboglabra - čínská brokolice (1)

Brassica oleracea var. alboglabra - čínská brokolice (KNIŽNÍKLUB)

Tuto nenáročnou orientální brukev můžete na jaře vysít na malý záhon pro užitečnou podzimní sklizeň a potom ji vysít znovu, na záhoně přezimuje a na jaře budete mít další úrodu. Pěstuje se pro křupavé květové stonky a tmavé pomačkané listy, které připomínají kapustu. …

Brassica rapa var. chinensis - pak choi (2)

Brassica rapa var. chinensis - pak choi: pěstování ze semen

BĚŽNÁ PÉČE Tento typ zelí má mělké kořeny, proto půdu zalévejte raději jemným postřikem než mohutnými přívaly, které by půdu připravily o cenný humus. Kořeny jsou také citlivé na změny teplot a potřebují vodu teplou minimálně tak, jako je půda. Listy jsou sice velké, …

Brassica rapa var. chinensis - pak choi (1)

Brassica rapa var. chinensis - pak choi (KNIŽNÍKLUB)

Odrůda čínského zelí pak choi nebo někdy „bok choy“ vytváří malé trsy – ne však hlávky – listů peprné chuti a šťavnatých bílých stonků. Snadno se pěstuje, ale má tendenci rychle vykvétat. Jezte ho v den sklizně, syrový v salátech nebo jako součást smažených pokrmů …

Beta vulgaris subsp. cicla var. flavescens - mangold (2)

Beta vulgaris subsp. cicla var. flavescens - mangold: barevný mangold (KNIŽNÍKLUB)

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Listy se stonky odřezávejte nožem; není dobré listy trhat, tím byste mohli poškodit kořeny. Neřežte příliš hluboko ke středu rostliny, především u odrůd s výraznými žebry – mohli byste zpomalit další růst. …

Beta vulgaris subsp. cicla var. flavescens - mangold (1)

Beta vulgaris subsp. cicla var. flavescens - mangold (KNIŽNÍKLUB)

Mangold a řepa cvikla Těmto plodinám se někdy říká „listová řepa“ – snadno se pěstují, mají menší sklon vybíhat do květu než špenát a jsou velmi výživné. Jsou dobrým zdrojem vitaminů A, C, K, železa a vápníku. Řepě cvikle se také říká „trvalý“ špenát, protože …

Brassica rapa var. rapifera - vodnice (2)

Brassica rapa var. rapifera - vodnice: pěstování vodnic (KNIŽNÍKLUB)

PĚSTOVÁNÍ VODNIC Semínka sejte přímo do půdy, do řádků 20–30 cm od sebe a 2 cm hluboko. Ve vlhkých oblastech sejte do nízkých, ale pevných hrůbků, aby voda lépe odtékala. Podle potřeby vyjednoťte poté, co se objeví první lístky. …

Brassica rapa var. rapifera - vodnice (1)

Brassica rapa var. rapifera - vodnice (1)

Tato často podceňovaná kořenová zelenina vypadá jako tuřín, ale je menší, rychleji roste a je spíše bílá než žlutá, vyskytují se i odrůdy s červenou slupkou. Někdy jsou tak sladké, že je můžete jíst syrové; konzumovat se dají také mladé zelené listy. Vodnice je odolná …

Brassica napus var. napobrassica - tuřín (2)

Brassica napus var. napobrassica - tuřín (KNIŽNÍKLUB)

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ První sklizeň tuřínu přichází v polovině podzimu, další postupně následují. Tuřín je mrazuvzdorný a může zůstat v zemi až do začátku jara všude kromě míst s opravdu tuhými mrazy. Jako dostatečná ochrana před mrazem až do sklizně poslouží silná …

Brassica napus var. napobrassica - tuřín (1)

Brassica napus var. napobrassica - tuřín (KNIŽNÍKLUB)

Tuřín neboli kolník je větší a kulatější než jeho blízká příbuzná vodnice a má sladší a krémovitější dužinu oranžovo-žluté barvy. Tuřín můžete jíst pečený, zapékaný, vařený nebo rozmačkaný na kaši, výborně chutná také v polévce. …

Plíseň na rajčatech (2)

Plíseň na rajčatech: Šedá hniloba v počátcích napadení

Rajčata trpí v době nárůstu plodů a zrání přechodným nedostatkem draslíku, vápníku. Obojí je více či méně vázáno na odrůdu a vlhkostní poměry, zásoby živin v půdě. Obě fyziologické choroby vznikají v době, kdy mají rostliny přebytek vody ze srážek, nepravidelné zálivky. …

Plíseň na rajčatech (1)

Plíseň na rajčatech: Mokro, dlouhé ovlhčení listů jsou živnou půdou pro plíseň

To je jeden z největších problémů, které musíme vyřešit, pokud chceme mít svoje rajčata. Rok od roku se situace mění. I když je naše republika poměrně malá, najdeme na ní v létě mnoho míst s naprosto odlišným průběhem počasí. Zatímco třeba okolo Brna a na Žatecku zrovna …

Ipomoea batatas - sladké brambory (2)

Ipomoea batatas - sladké brambory (KNIŽNÍKLUB)

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Sladké brambory vykopávejte začátkem podzimu, dříve než listy spálí první mrazíky, jinak by po uskladnění shnily. Sklízejte v době descendentního Měsíce. Půdu nakypřete rycími vidlemi a vybírejte brambory rukama. Hlízy chutnají nejlépe, když je před …

Ipomoea batatas - sladké brambory (1)

Ipomoea batatas - sladké brambory

Sladké brambory (batáty), plody povíjnice batátové, pocházejí z tropické Jižní Ameriky a ve skutečnosti nejsou příbuznými brambor, ale patří do čeledi svlačcovitých. Mají sladkou dužinu, která je výborná pečená, v podobě kaše nebo smažených lupínků. Obsahují velké množství …

Allium cepa var. aggregatum - šalotka (2)

Allium cepa var. aggregatum - šalotka

SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ Šalotku můžete sklízet (ideálně za ascendentního Měsíce), když začnou konce listů ovadat, asi 4–5 měsíců po výsadbě. Menší odnože můžete sklízet už dříve a použít je do dušených jídel a salátů. Zralá šalotka by měla být pevná a tvrdá, bez …

Allium cepa var. aggregatum - šalotka (1)

Allium cepa var. aggregatum - šalotka: šalotku pěstujeme z mladých cibulek

Šalotka zabírá málo místa a pěstuje se ještě snadněji než cibule, především budete-li ji pěstovat ze sazečky. Každý rok můžete pěstovat čerstvou šalotku ze sklizně předchozího roku. Jen nesmíte zapomenout dát si každý rok stranou nejzdravější cibulky (ideálně o průměru …

Allium porrum - pórek (2)

Allium porrum - pórek

BĚŽNÁ PÉČE Okopáváním překypříte půdu a omezíte růst plevele. Postupně, jak budou stonky růst do výšky a do šířky, motyčkou přihrabujte hlínu kolem spodní části. Za sucha zalévejte; používejte kropicí hlavici, abyste neodplavili půdu. Do 9 dílů vody přidejte 1 díl …

Allium porrum - pórek (1)

Allium porrum - pórek: Přesazování pórku - sazeničkám při přesazování zastřihněte kořínky (KNIŽNÍKLU

Pórek může být v zahradě přítomný neustále – na jaře jako malé sazeničky, v létě jako mladá zelenina a v hluboké zimě jako zralá plodina. Díváme se na něj jako na kořenovou zeleninu, i když jedlou částí je ztluštělý stonek. Ten zůstává bílý a sladký – nemá zelené …

Z historie zeleniny a dalších jedlých rostlin - cesta do minulosti (2)

Z historie zeleniny: Mrkev na uskladnění nebývala vždy jen oranžová, ale i žlutá, bílá

Snadno pěstovat a uchovat lze tzv. kořenovou zeleninu - rostliny okoličnaté. PASTINÁK - mohutná nať, která může způsobit i slabší popálení citlivé kůže vystavené sluníčku, bílý, řepovitý kořen délky i 70 cm, nasládlý po mrkvi, vonící po petrželi. Vydrží v krechtu a sklepě …

Z historie zeleniny a dalších jedlých rostlin - cesta do minulosti (1)

Z historie zeleniny: Ředkev je dobrá nejen k pivu

21.–20. století: Žijeme v době, kdy není problém mít v zimě rané brambory, čerstvou zeleninu, tedy zeleninu, které někde na naší Zemi právě vyrostla a ta se během několika dnů dostala do obchodu, na náš stůl. Vedle toho zajišťují moderní skladovací podmínky vhodné podmínky …

Hrách - jeho typy, pěstování (2)

Hrách - jeho typy, pěstování: Kapucín - modré lusky odr. Blauwschokker

HRÁCH se seje zjara, v březnu, dubnu, snáší mírné jarní mrazíky (– 5°C). Patří do druhé či třetí tratě pěstování, vysévá se po bramborách, po zelenině hnojené hnojem. Seje se do řádků vzdálených 30 cm, v řádku stačí vzdálenost okolo 4 cm. Zahradní hrachy (dřeňový, …