Rostliny: Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Poslal(a) zahrad-krulichovi 11.03. 2010 09:31:03 (36957 čtenářů)

Snad každý se již setkal s tímto názvem japonské delikatesy, někteří ji také ochutnali jako kořenící přílohu k sushi nebo sashimi. Nyní máte možnost vypěstovat si vlastní a pravé wasabi.

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Málokdo však ví, že většina restaurací podává náhražku jinak velmi drahého a kvalitního pravého wasabi. V japonštině se tato náhražka jmenuje "seiyó wasabi", což je označení pro tzv. západní wasabi, neboli u nás známý obyčejný křen. Sám jsem nedávno naivně koupil lahvičku s typickým světle zeleným krémem a etiketou, na které se psalo "Wasabi". Tuto jsem otevřel, krém ochutnal, a lahvička letěla do koše. Nevadí mi konzumovat jako přílohu klasickou pastu z křenu, ale tento paskvil, snažící se napodobit originál byl opravdu nechutný.

Tato náhražka se vyrábí z křenu selského (Armoracia rusticana), na jemno rozmixovaného, pro ostrost se přidává hořčice, pro barvu potravinářská barviva nebo kurkuma, gardénie či světlice lékařská. Výsledkem jest něco, co barvou vzdáleně přípomíná originál, ale chutí ani náhodou.

Co je pravé wasabi?
Je to najemno nastrouhaný oddenek v Japonsku rostoucí byliny z čeledi Brasicaceae - brukvovité. Wasabia japonica (synonymum Eutrema wasabi) je 20 - 30 cm vysoká rostlina, má větší srdčité listy, vyrůstající ze silného oddenku, květy bílé, drobné. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček, zejména v chladnějších podhorských oblastech a u pobřeží. V těchto lokalitách jí kořeny omývá studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu se pohybují od 8°C do 18°C.

Pěstování wasabi jako pokojové rostliny
Wasabia je, co se týká mrazuvzdornosti, zařazena do zóny 8, což jsou teploty od -6°C do -12°C. Teoreticky by tedy mohla přezimovat i v ČR, v mírnějších oblastech a za vydatné zimní přikrývky být pěstována jako trvalka poblíž rybníčků, potůčků, ve vlhké zemině. Toto ale nemáme zatím vyzkoušeno, pokud se o to pokusíte, je třeba počítat s možným rizikem. Vyzkoušeno máme ale pěstování wasabi v květináči, tzv. jako přenosnou rostlinu. Umístíme ji od jara do podzimu na zahradu, lodžii apod., kdy je důležité, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního potoka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, Wasabia roste pomaleji, listy jsou menší.

Na podzim přeneseme květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky. Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuji používat pouze přírodní, organická hnojiva, která můžete zakoupit taktéž u nás.

Použití v kuchyni
Oddenek wasabi se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako kořenící příloha k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Mladší listy jsou jemnější, chutnají podobně jako řeřicha, starší listy mají výraznou, ostrou křenovou chuť. Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10- 15 minutách ztrací část své chuti. Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou. Na strouhání wasabi se tradičně v Japonsku používá speciální struhadlo vyrobené ze žraločí kůže, které svojí strukturou vytvoří z oddenku spíše krémovou hmotu, strouhá se krouživými pohyby. Není-li k dispozici toto speciální struhadlo, lze použít keramické nebo kovové, vždy velmi jemné. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Pak už nezbývá, než tzv. " Oroshi Hon wasabi" (tedy pravé wasabi), přidat k pokrmům a servírovat. Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje " Bloody Mary ", může být zpestřením přidání wasabi místo pepře, je to opravdová chuťovka.

Léčivé účinky
Wasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že obsahuje glukosinoláty, které se žvýkáním v ústech štěpí na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbe rakoviny ozařováním a chemoterapií. Dále posilují imunitní systém, působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití wasabi jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Byla prokázána antibakteriální schopnost proti Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Heliobacterium pylori. Díky inhibičnímu účinku na Streptococcus mutans, se zvažuje používání výtažků z wasabi do zubních past a ústních vod.

Látky obsažené v rostlině působí jako antikoagulant, mohou být používány k prevenci mozkových příhod a infarktu, brání osteoporóze. Je zřejmé, že v budoucnu nebude wasabi známo pouze jako delikatesa pro gurmány, ale také jako léčivá rostlina.

Wasabi dříve a nyní
Wasabia japonica je v Japonsku známa a pěstována přibližně od 10.století. Již v dávné minulosti poznali místní obyvatelé, že lze tuto rostlinu používat jak v léčitelství, tak v kuchyni a velmi si jí vážili. Od té doby její popularita stále roste a proto je hojně komerčně pěstována. Přesto poptávka převyšuje nabídku a prodejní ceny jsou na vysokých hodnotách. Je to způsobeno i specifickými požadavky rostliny na stanoviště a klima, takže ji nelze pěstovat kdekoliv. V Japonsku se pěstuje hlavně na poloostrově Izu a v oblastech Shizuoka, Nagano, Shimane, Yamanashi, Iwate. Mimo Japonsko se pěstuje v několika málo lokalitách Číny, Taiwanu, Nového Zélandu, v Kanadě - Britské Kolumbii, USA - Severní Karolíně.
Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Jakub Krulich – Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Na Petynce, 169 00 Praha 6
Tel.:233 350 716, www.zahradnictvikrulichovi.cz
11 článků v tomto tématu
25.08. 2016
158 čtenářů
Archangelica officinalis - andělika lékařská
Čeleď: miříkovité (Apiaceae) Lidové názvy: děhyl, andělský kořen, anjelička, litvor
10.07. 2016
1.88 kB čtenářů
Eryngium foetidum - máčka, koriandr mexický, africký
Desítky lidových krajových názvů této rostliny svědčí o její oblíbenosti a hojném využití zejména v exotických pokrmech, ale jak tomu často bývá, tato bylina je i léčivá.
16.06. 2016
2.56 kB čtenářů
Elettaria cardamomum - amon skořicový, kardamom
Synonyma: Amomum cinamomum, Amonum cardamomum Zvláštní rostlina z čeledi zázvorovitých. Stačí se lehce dotknout listů a již ucítíte příjemnou vůni skořice...
02.06. 2016
2.03 kB čtenářů
Drimys lanceolata 'Red Spice' - tasmánský pepř
Aromatická rostlina, keř, pocházející z Austrálie, Tasmánie. Vytváří větvené keříky s červenými výhony a podlouhlými, kožovitými tmavě zelenými aromatickými listy, které se stejně
29.05. 2016
2.01 kB čtenářů
Alchemilla mollis 'Thriller'® - kontryhel
Výška: 30 - 40 cm Květ: zelený, VI. - VIII. Zajímavá trvalka, ale také léčivá rostlina, používaná zejména při léčbě ženských onemocnění a problémů. Kontryhel je doporučován při
11.06. 2015
8.34 kB čtenářů
Bylinková zahrada v červnu
Zahrada v letním hávu je opravdu kouzelná. Rozkvétají květiny, které v jiném období nekvetou, raší první hlíznaté rostliny vysázené koncem dubna, dokonce dozrávají první plody v ovocné
13.04. 2015
8.47 kB čtenářů
Ze zahrady do kuchyně
Naše babičky by nám uměli dlouho vyprávět o tom, jak vypadaly kdysi jejich zahrádky na venkově a co všechno v nich pěstovali, na co bylinky používali. V dnešní uspěchané době řešíme
10.03. 2015
8.32 kB čtenářů
Angelica archangelica - andělika lékařská
Výška: 150 - 180 cm Květ: zeleno-bílý, VI. - VII. Známá léčivá, ale i dekorativní rostlina pocházející ze severovýchodní Evropy. Dříve byla hojně pěstována jako léčivá rostlina.
05.01. 2015
10.49 kB čtenářů
Bylinková spirála
Máte rádi bylinky a nevíte kde je pěstovat? Zkuste si vybudovat bylinkovou spirálu, která se tak stane neodolatelnou součástí Vaší romantické zahrady. Výhodou je, že prostě zapadne do celkové
31.07. 2013
7.29 kB čtenářů
Aromatická bazalka
Bylinka v roli okrasné rostliny Na seznamu oblíbených ’Magical Michael’ bylinek patří bazalce jedno z prvních míst. Kromě vůně a široké škály využití v kuchyni je příčinou její
12.06. 2013
9.45 kB čtenářů
Šanta - cenná léčivá rostlina středověku
Do střední Evropy přivezli šantu Římané, kteří už záhy rozpoznali její léčivé účinky. Než k nám dorazil z východu pravý čaj, používala se jako jeho náhražka právě šanta kočičí.
Diskusní fórum / Bylinky a koření
10.08. 2016
7.07 kB čtenářů
Usychající mladé lístky - Ocimum Sanctum (Bazalka posvátná)
26.10. 2015
1.99 kB čtenářů
Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa
09.06. 2015
13.07 kB čtenářů
Snědek ocasatý - Ornithogalum caudatum
09.05. 2015
54.54 kB čtenářů
Pažitka - pěstování
27.01. 2015
2.80 kB čtenářů
Křídlatka - Reynoutria japonica
18.12. 2014
168.78 kB čtenářů
Bazalka - pěstování
26.08. 2014
18.61 kB čtenářů
Mateřídouška a tymián - rozdíly
17.12. 2013
7.73 kB čtenářů
Bylinky za oknem
20.10. 2013
14.54 kB čtenářů
Bylinky do květinče - počet
24.09. 2013
27.85 kB čtenářů
Bylinky na balkoně
19.08. 2013
43.31 kB čtenářů
Levandule - řízkování