českyslovenskyenglishdeutschpolsky
Kdo je online? 996

Rostliny

Rostliny: Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Poslal(a) zahrad-krulichovi 11.03. 2010 09:31:03 (35933 čtenářů)

Snad každý se již setkal s tímto názvem japonské delikatesy, někteří ji také ochutnali jako kořenící přílohu k sushi nebo sashimi. Nyní máte možnost vypěstovat si vlastní a pravé wasabi.

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Málokdo však ví, že většina restaurací podává náhražku jinak velmi drahého a kvalitního pravého wasabi. V japonštině se tato náhražka jmenuje "seiyó wasabi", což je označení pro tzv. západní wasabi, neboli u nás známý obyčejný křen. Sám jsem nedávno naivně koupil lahvičku s typickým světle zeleným krémem a etiketou, na které se psalo "Wasabi". Tuto jsem otevřel, krém ochutnal, a lahvička letěla do koše. Nevadí mi konzumovat jako přílohu klasickou pastu z křenu, ale tento paskvil, snažící se napodobit originál byl opravdu nechutný.

Tato náhražka se vyrábí z křenu selského (Armoracia rusticana), na jemno rozmixovaného, pro ostrost se přidává hořčice, pro barvu potravinářská barviva nebo kurkuma, gardénie či světlice lékařská. Výsledkem jest něco, co barvou vzdáleně přípomíná originál, ale chutí ani náhodou.

Co je pravé wasabi?
Je to najemno nastrouhaný oddenek v Japonsku rostoucí byliny z čeledi Brasicaceae - brukvovité. Wasabia japonica (synonymum Eutrema wasabi) je 20 - 30 cm vysoká rostlina, má větší srdčité listy, vyrůstající ze silného oddenku, květy bílé, drobné. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček, zejména v chladnějších podhorských oblastech a u pobřeží. V těchto lokalitách jí kořeny omývá studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu se pohybují od 8°C do 18°C.

Pěstování wasabi jako pokojové rostliny
Wasabia je, co se týká mrazuvzdornosti, zařazena do zóny 8, což jsou teploty od -6°C do -12°C. Teoreticky by tedy mohla přezimovat i v ČR, v mírnějších oblastech a za vydatné zimní přikrývky být pěstována jako trvalka poblíž rybníčků, potůčků, ve vlhké zemině. Toto ale nemáme zatím vyzkoušeno, pokud se o to pokusíte, je třeba počítat s možným rizikem. Vyzkoušeno máme ale pěstování wasabi v květináči, tzv. jako přenosnou rostlinu. Umístíme ji od jara do podzimu na zahradu, lodžii apod., kdy je důležité, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního potoka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, Wasabia roste pomaleji, listy jsou menší.

Na podzim přeneseme květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky. Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuji používat pouze přírodní, organická hnojiva, která můžete zakoupit taktéž u nás.

Použití v kuchyni
Oddenek wasabi se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako kořenící příloha k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Mladší listy jsou jemnější, chutnají podobně jako řeřicha, starší listy mají výraznou, ostrou křenovou chuť. Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10- 15 minutách ztrací část své chuti. Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou. Na strouhání wasabi se tradičně v Japonsku používá speciální struhadlo vyrobené ze žraločí kůže, které svojí strukturou vytvoří z oddenku spíše krémovou hmotu, strouhá se krouživými pohyby. Není-li k dispozici toto speciální struhadlo, lze použít keramické nebo kovové, vždy velmi jemné. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Pak už nezbývá, než tzv. " Oroshi Hon wasabi" (tedy pravé wasabi), přidat k pokrmům a servírovat. Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje " Bloody Mary ", může být zpestřením přidání wasabi místo pepře, je to opravdová chuťovka.

Léčivé účinky
Wasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že obsahuje glukosinoláty, které se žvýkáním v ústech štěpí na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbe rakoviny ozařováním a chemoterapií. Dále posilují imunitní systém, působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití wasabi jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Byla prokázána antibakteriální schopnost proti Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Heliobacterium pylori. Díky inhibičnímu účinku na Streptococcus mutans, se zvažuje používání výtažků z wasabi do zubních past a ústních vod.

Látky obsažené v rostlině působí jako antikoagulant, mohou být používány k prevenci mozkových příhod a infarktu, brání osteoporóze. Je zřejmé, že v budoucnu nebude wasabi známo pouze jako delikatesa pro gurmány, ale také jako léčivá rostlina.

Wasabi dříve a nyní
Wasabia japonica je v Japonsku známa a pěstována přibližně od 10.století. Již v dávné minulosti poznali místní obyvatelé, že lze tuto rostlinu používat jak v léčitelství, tak v kuchyni a velmi si jí vážili. Od té doby její popularita stále roste a proto je hojně komerčně pěstována. Přesto poptávka převyšuje nabídku a prodejní ceny jsou na vysokých hodnotách. Je to způsobeno i specifickými požadavky rostliny na stanoviště a klima, takže ji nelze pěstovat kdekoliv. V Japonsku se pěstuje hlavně na poloostrově Izu a v oblastech Shizuoka, Nagano, Shimane, Yamanashi, Iwate. Mimo Japonsko se pěstuje v několika málo lokalitách Číny, Taiwanu, Nového Zélandu, v Kanadě - Britské Kolumbii, USA - Severní Karolíně.
Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Jakub Krulich – Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Na Petynce, 169 00 Praha 6
Tel.:233 350 716, www.zahradnictvikrulichovi.cz
Rejstřík: TÉMATA trvalky, bylinky, traviny, hnojiva a substráty, KATEGORIE rostliny, ENCYKLOPEDIE trvalky, traviny, japonica, japonský, křen, wasabi, wasabia, PROJEKTY zahradní architekt, ČLÁNKY japonica, japonský, křen, wasabi, wasabia, DISKUSNÍ FÓRUM japonica, japonský, křen, wasabi, wasabia, FOTOGALERIE japonica, japonský, křen, wasabi, wasabia, FOTOGALERIE DF japonica, japonský, křen, wasabi, wasabia, SEZNAM ČLÁNKŮ: WAS...
10 článků v tomto tématu
1)Bylinková zahrada v červnu (7227 čtenářů)11.06. 2015 10:08:06
Zahrada v letním hávu je opravdu kouzelná. Rozkvétají květiny, které v jiném období nekvetou, raší první hlíznaté rostliny vysázené koncem dubna, dokonce dozrávají první plody v ovocné zahradě. Léto v
2)Ze zahrady do kuchyně (7896 čtenářů)13.04. 2015 15:50:03
Naše babičky by nám uměli dlouho vyprávět o tom, jak vypadaly kdysi jejich zahrádky na venkově a co všechno v nich pěstovali, na co bylinky používali. V dnešní uspěchané době řešíme všechno striktně,
3)Angelica archangelica - andělika lékařská (7868 čtenářů)10.03. 2015 11:11:47
Výška: 150 - 180 cm Květ: zeleno-bílý, VI. - VII. Známá léčivá, ale i dekorativní rostlina pocházející ze severovýchodní Evropy. Dříve byla hojně pěstována jako léčivá rostlina. Obsahuje látky na podp
4)Bylinková spirála (9325 čtenářů)05.01. 2015 10:23:09
Máte rádi bylinky a nevíte kde je pěstovat? Zkuste si vybudovat bylinkovou spirálu, která se tak stane neodolatelnou součástí Vaší romantické zahrady. Výhodou je, že prostě zapadne do celkové koncepce
5)Aromatická bazalka (6855 čtenářů)31.07. 2013 13:05:00
Bylinka v roli okrasné rostliny Na seznamu oblíbených ’Magical Michael’ bylinek patří bazalce jedno z prvních míst. Kromě vůně a široké škály využití v kuchyni je příčinou její popularity i mnohotvárn
6)Šanta - cenná léčivá rostlina středověku (8575 čtenářů)12.06. 2013 12:10:54
Do střední Evropy přivezli šantu Římané, kteří už záhy rozpoznali její léčivé účinky. Než k nám dorazil z východu pravý čaj, používala se jako jeho náhražka právě šanta kočičí.
7)Santolina rosmarinifolia - svatolina rozmarýnolistá (12809 čtenářů)14.03. 2013 13:08:07
Výška: 50 cm Květ: žlutý, VII. - VIII. Hráškově zelené čárkovité listy mají aroma podobné olivě, proto se tomuto druhu někdy také říká olivová bylinka.
8)Ocimum - bazalka (7350 čtenářů)29.01. 2013 14:42:07
Jak se starat o bazalku v květináči Bazalka s výrazně aromatickou chutí, označovaná jako ženevský typ neboli Siam Queen, určená pro hrnkové pěstování, bývá v prodejnách obvykle k dostání po celý rok.
9)Mentha piperita - máta peprná (7248 čtenářů)07.01. 2013 13:28:52
Z různých druhů mát pouze máta peprná (Mentha piperita) je lékárensky využívanou bylinkou. Čaj z jejích čerstvých nebo usušených listů pomáhá při zažívacích potížích a při zánětu slinivky břišní. Klin
10)Mentha piperita - máta peprná (6365 čtenářů)30.10. 2012 12:36:58
Máta peprná jako léčivo i koření Máta peprná (Mentha piperita) patří k nejoblíbenějším bylinkám pro přípravu čajů. Stále oblíbenější je i jako koření.
Diskusní fórum / Bylinky a koření
26.10. 2015Sléz kučeravý - Malva verticillata var. crispa (1393 čtenářů)Pavelka
09.06. 2015Snědek ocasatý - Ornithogalum caudatum (11902 čtenářů)Martin Hamaďak
09.05. 2015Pažitka - pěstování (52319 čtenářů)YOS
27.01. 2015Křídlatka - Reynoutria japonica (2413 čtenářů)YOS
18.12. 2014Bazalka - pěstování (163455 čtenářů)YOS
26.08. 2014Mateřídouška a tymián - rozdíly (17054 čtenářů)YOS
17.12. 2013Bylinky za oknem (7280 čtenářů)rejnok
20.10. 2013Bylinky do květinče - počet (13911 čtenářů)YOS
24.09. 2013Bylinky na balkoně (26979 čtenářů)Jan Kolman
19.08. 2013Levandule - řízkování (41011 čtenářů)YOS
26.05. 2013Rozchodnice růžová - pěstování (47137 čtenářů)Vladimír Vytásek
03.04. 2013Máta - fialové zbarvení (22830 čtenářů)Vladimír Vytásek
29.01. 2013Bylinky proti lupům (10280 čtenářů)Vladimír Vytásek
06.01. 2013Kopřiva dvoudomá - využití (17142 čtenářů)YOS
09.12. 2012Rozmarýn - proč hyne, usychá? (27664 čtenářů)YOS
05.09. 2012Měsíček zahradní - použití (13465 čtenářů)Miloslava Kadlecová
28.07. 2012Lavandula - pěstování levandule (85035 čtenářů)saxana
26.07. 2012Rukola - pěstování (62808 čtenářů)bresticova
21.07. 2012Ostropestřec mariánský - pěstování (20265 čtenářů)Vladimír Vytásek
02.07. 2012Zdravý plevel na naší zahrádce v březnu - dubnu. (39949 čtenářů)Ludmila Unzeitigová

bylinky a
koření

Reklama