| Téma | |
|---|---|
Dvoubarevné růžeJedná se o sport, neboli barevnou mutaci růží. Občas si příroda zahraje a vytvoří novou mutaci, která se zpravidla liší barvou, ale vlastnosti má stejné jako původní odrůda. Pokud je to zajímavá barva a kvalitní růže, může ji šlechtitel označit jako novou odrůdu. Takto například firma Kordes… | |
FloribundaDotaz: Co to je floribunda? Odpověď: Mnohokvětá růže, která se pyšní velkými květy podobnými jaké jsou k vidění u velkokvětých odrůd. Rozdíl je v tom, že na floribundě nakvetá na konci výhonu vždy několik květů ve shlucích najednou na rozdíl od čajohybrydů, kde bývá na výhonu pouze jeden… | |
Hrnkové růžeVoda pro hrnkové růže Růže v terakotových nádobách spotřebují mnohem víc vody než ty, které jsou vysazeny v hrncích z umělé hmoty. Za slunných dnů je proto pořádně zalévejte. Rada z rubriky Co je důležité v červnu | |
Kůly ke stromkovým růžímKůly (kulatina) ke stromkovým růžím Když jsme před třemi roky v olomouckém rozáriu začali sázet stromkové růže dávali jsme k nim jako oporu dřevěné kůly co se používají ke kotvení stromů. Ty mají ovšem omezenou životnost a v posledních měsících se začali v silnějším větru lámat. Bylo… | |
Množení růží semenyDotaz: Můžou se růže množit semeny? Odpověď: Ano můžou, ale pouze botanické (plané), které jsou geneticky upevněné. Šlechtěné odrůdy lze množit pouze vegetativně (řízkováním, očkováním). Při každém výsevu (generativním množení) příroda totiž automaticky prosadí dominantní genetické… | |
OčkoDotaz: Co je očko? Odpověď: "Očko" je sadařský (školkařský) termín a označuje pupen v úžlabí listů u dřevin (jabloně, šeříky, hrušně, broskvoně atd...). Tam kde dosedá řapík listu k výhonu. Dokud list drží, mluví se o očku, jakmile list s podzimem odpadne, jedná se již o pupen. Bývá v… | |
Očkování růžíDotaz: Mají růže roub? Roubují se růže? Odpověď: Nikoliv. Běžně se růže očkují, t.j. odříznutý pupen s kouskem kambia ušlechtilé odrůdy se vsune pod kůru na kambium šípkové podnože, kde přiroste díky meristémům (dělivým pletivům) k podnoži. Plané výhony podnože se po čase odstřihávají… | |
Odzimování růžíPo dlouhé diskuzi a třech "hádkách" jsme se dnes s kolegyní Janou rozhodli odzimovat v olomouckém rozáriu stromkové růže. A hned jsme tak i učinili. Odhadnout ten správný čas, aby to nebylo příliš brzy kvůli počasí a naopak příliš pozdě kvůli intenzivnímu rašení růží pod přikrývkou, je každoročně… | |
Pěstování růží v nádobáchDotaz: Dají se růže pěstovat v květináči? Odpověď: Dají, ale doporučuji k tomu spíše růže méně vzrůstné, tedy tzv. "patio růže". Ideální jsou minirůže nebo méně vzrůstné půdokryvné, protože malé nadzemní části odpovídá i menší kořenový systém. Je však nutné hlídat vlhkost substrátu… | |
Plané výhony růžíDotaz: Může růže zplanět? Jak poznám plané výhony? Odpověď: Růže nezplaňují. Může se stát, že od spodu z kořenů podnože obrazí šípkový výhon. Pokud se neodstraní, roste dál na úkor naočkované odrůdy. Po čase kořenový systém naočkovanou odrůdu upozadí a prosadí si jen své přirozené… | |
Pnoucí růžePnoucí růže lemující vchod. Bohužel neznám název, je asi 15 let stará, kvete pouze jednou za rok,, ale zato je vždy bohatě obsypána květy. Focena v podvečerním sluníčku. | |
Pnoucí růže - růže k chalupěDobrý den, potřebuji odolnou růži k chalupě, aby se pnula před vchodem nebo na plotě. Děkuji Jitka | |
Pnoucí růže - řezDotaz: Vysadili jsme k oblouku dvě pnoucí růže 'New Dawn'. Kdy a jak se stříhají? Odpověď: Pnoucí růže se střihají na jaře jako keřové růže. Střihá se pouze jednoleté a dvouleté dřevo, či přestárlé výhony. Rosa - růže 'New Dawn' | |
Podnože na růžeDotaz: Jak se množí podnože na růže? Odpověď: Generativně, výsevem. Je to nutné, aby byly rovné dlouhé kořenové krčky podnoží kvůli očkování. Jsou vyselektované variety růže šípkové (rosa canina), které jsou téměř bez ostnů zejména v bazální části, což ulehčuje práci při očkování.… | |
Pokryvné růže - odrůdyDobrý den,určitě tu je někdo kdo by mi poradil jakou si mám koupit odrůdu pokryvné růže,chtěla bych opravdu nízkou v růžové, bílé nebo smetanové barvě, která bude vonět a kvetla celé léto,a také kde ji u nás koupit děkuji za radu jaronka | |
Prostokořenné sazenice růžíDotaz: Co je prostokořenná sazenice a kdy se vysazuje? Odpověď: Prostokořenná sazenice je taková, která vyrostla ve volné půdě a ve vhodný čas, mimo vegetaci, se vyrývá. Jako zákazník dostanete do ruky sazenici růže s úplně holými kořeny, kterou je nutné co nejdříve vysadit. Vzhledem k tomu, že… | |
Růže - černé skvrnyObjevují se mi na růžích černé skvrny, růže neprospívají až zežloutnou a uhynou poradte co s tím, pokud možno bez chemie děkuji Diplocarpon rosae - bradavkatka růžová - černá skvrnitost růží Diplocarpon rosae - bradavkatka růžová - černá skvrnitost růží | |
Růže - hálky na růžíchOdstraňte hálky z růží V době, kdy jsou výhony bez listů, se na planých a keřových růžích často objevují kulaté hálky, které vypadají jako porostlé mechem. V těchto hálkách, zvaných též „kukačky“ nebo „růžová jablka“, žijí larvy žlabatky růžové (Diplolepis rosae), které zjara… | |
Růže - hnojení růžíJarní růst růží můžete podpořit dlouhodobě působícími minerálními neboorganominerálními hnojivy (např. Agormin pro růže). Ta působí během několika nejbližších týdnů. Hnojte přímo okruh kořenů rostlin. Až se oteplí, můžete kolem kořenů nastlat mulč. Rada z rubriky Co je důležité… | |
Růže - chloróza růžíChloróza (fyziologická žloutenka neboli blednička) u pnoucí růže - je třeba použít přípravek (zálivkou nebo postřikem na list), který dodá železo v přijatelné formě, např. PLANTELLA - tekuté železo. Samozřejmě se stejně projevuje a léčí i u ostatních rostlin a stromů. Pozná se podle světlých… | |
Růže - jak odstranit plevel mezi pokryvnými růžemiNyní růže silně ostříhejte a půdu důkladně okopejte. Potom na ni nasypejte rohovou moučku a jako ochranu proti plevelům vrstvu kompostované kůry. Půda nad kořeny by však neměla být zakryta. Rada z rubriky Co je důležité v březnu | |
Růže - jak poznat planý výhonObčas se stane že ze spodní části keře z kmínku stromku nebo ze země vedle keře vyraší plané výhony. Je to podnožový šípek, který musíme odstraňovat, aby nedošlo ke zplanění kulturní růže. Odstřihujeme ho celý co nejblíže u růže řezem na větevní kroužek. Tento podnožový šípek poznáme… | |
Růže - jak stříhat parkové růžeJak se stříhají parkové růže? Mám keř vysoký už 1,5m. Na zimu jen přikrýt chvojím,nebo sestříhat? Děkuji | |
Růže - jak vypěstovat růže ze semínekDobrý den, Jsem na zahradě úplný nováček. Proto bych chtěla poprosit o radu jak správně postupovat v případě že že mám v úmyslu vypěstovat růže ze semínek. Zakoupila jsem si možná unáhleně růži PURPLE ROSA. Když jsem načítala informace kterých jsem dohledala je málo jak postupovat, moc jsem… | |
Růže - množení růžíDotaz: Žádám o poskytnutí rady na množení růží. Odpověď: Nejjednodušší způsob rozmnožování růží je odpradávna odnožemi, pokud ovšem jde o druhy, které odnožují (Rosa centifolia, Rosa majalis, Rosa pimpinellifolia, Rosa nitida, Rosa rugosa, Rosa hugonis a další.) Způsoby množení: 1. Hřížení… | |
Růže - nádor na kmínkuDotaz PM: Pěkný den, mám dotaz, co způsobilo nádor na kmínku růže, což zřejmě byla hlavní příčina jejího odumření. Díky za radu, reakce. Odpověď MJ: Bakteriální nádorovitost. Pokud toto uvidíte, tak doporučuji růžinku bohužel vyhodit. Když je stříháte, okopáváte a pod., tak dávejte pozor… | |
Růže - pěstováníRůže potřebují vzduch Růže začínají rašit a potřebují dostatek světla a vzduchu. Proto je nutné už nyní odstranit zimní ochranný kryt. Pokud zůstanou růže přikryté příliš dlouhou dobu, vytváří se vlhké mikroklima příznivé pro rozvoj houbových chorob, například černé listové skvrnitosti.… | |
Růže - podzimní doporučeníRůže na podzim přihnojte draselným hnojivem (např. Kristalon podzim), ostříhejte na polovinu délky rostliny (na jaře 2–3 očka) a přihrňte vyzrálým kompostem. Stromkovým růžím obalte korunu netkanou textilií nebo ohněte k zemi a přikryjte zeminou a kompostem, Hnojivo Kristalon podzim - Speciální… | |
Růže - přezimování růžíJak Vám přezimovaly růže? Shlédl jsem své růže, na to jak byla ze začátku teplá zima a poté přišly tuhé mrazy, to nevidím tak zle, začínají velice dobře obrážet. | |
Růže - sázení růžíPřeji pěkný den. Prosím o radu zda mohu zasedit novou růži po staré,která je již dřevnatá. Chtěla bych vykopat velkou díru a nandat tam novou zem. Je to zahon u plotu k cestě a prosím o radu jaké růže by se hodily. Domnívám se,že ty co dorůstají asi tak do 1 metu, jak daleko je mohu sázet do sebe.… |