Krátkověká vytrvalá velmi příjemně po citrónu vonící léčivka z čeledi hluchavkovitých. Pochází z jižní Evropy a v současné době je celkem hojně rozšířena . Kdysi nežádoucí příměs meduňky, nyní podle posledních výzkumů má výrazně silnější léčivé účinky než samotná meduňka. Užívá se kvetoucí nať ve formě nálevu při problémech trávení,bronchitidě a velmi výrazně pomáhá při depresích a nemocech nervového původu. Do čajů s protistresovým účinkem se mi osvědčila v kombinaci s natí meduňky a květem růže stolisté. V roce 2002 jsem trochu přispěl k jejímu rozšíření kdy po mém článku v časopise Receptář jsem poslal za poštovní známku asi 60 ti lidem z České republiky semínka. Dále tuto vynikající léčivku mají ode mne v botanických zahradách v Brně ,v Olomouci, Prostějově,Markvarticích u Sobotky atd. Trochu mě překvapuje neznalost prodejců kteří např.na Floře v Olomouci, prodávají pod názvem šanta kočičí jiné druhy šant nejčastěji je to šanta zkřížená (Nepeta faassenii, šanta Musiniova (Nepeta mussinii atd. Také na zásilkové služby není spolehnutí např. zahradnictví Krulichovi prodávají pod názvem šanta kočičí kromě Nepeta faassenii i Nepeta racemosa. Je to velmi smutné že za účelem zisků těchto prodejců jsou klamáni spotřebitelé,. Vláďa Vytásek
Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
Nepeta x faassenii (Šanta modrá, šanta zkřížená)