Lomikámen zrnatý (Saxifraga granulata)
Vytrvalá bylina rostoucí na suchých místech z čeledi lomikámenovitých. Užívá se nálev z kvetoucí natě. Láme kameny močové i ledvinové. Dále pomáhá při odhleňování průdušek a plic.

Léčivé rostliny jsou zelenou lékárnou pro každého.
Před třemi roky jsem koncem května na Vranovské přehradě vyfotila lomikámen, ale nevěděla jsem, o který druh přesně jde. Až dnes díky knize 'Za rostlinami na Znojemsku' str. 95, se mi podařilo zjistit o jaký lomikámen jde. Fotka není moc kvalitní, ale ty oblé listy v listové růžici s oblými vroubky a řídký vrcholík jsou vidět dobře. Také doba květu souhlasí. Jestliže bych se rozhodla použít tuto bylinku na léčení žlučníkových, močových nebo ledvinových kamenů zvolila bych tinkturu s ohledem na malý výskyt tohoto druhu. Na čaj je potřeba větší množství než na tinkturu.

Všechno jde tak, jak má jít.
cz
Saxifraga granulata (Lomikámen zrnatý)
Saxifraga granulata (Lomikámen zrnatý)
Další informace v článcích o rostlinách
Saxifraga granulata - lomikámen zrnatý Saxifraga granulata - lomikámen zrnatý
Čeleď: lomikámenovité (Saxifragaceae) Bylina vytrvalá, řídce trsnatá, až 40 cm vysoká. V zemi má svazčité kořeny. Lodyha přímá, v horní polovině větvená, řídce listnatá, nelepkavá, na její spodní části v zemi má pacibulky (k rozmnožování). Spodní …
Rostliny na Znojemsku | 04.11. 2016