Mam na zahrade asi osmdesatilety jedlý kaštan, ktery mel nekolik let castecne zasypany kmen -asi tricet centimetru, a jelikoz delam tereni upravy, odhalil sem, ze z kmenu odpadava v miste zasypani kůra, a dřevo pod ni zacina trouchnivět asi do hloubky dvou centimetru. potrebuji radu, co s tim. strom je jinak v poradku, a dobre plodici. za typy na reseni tohoto problemu predem dekuji
To dost záleží na tom jak to vypadá. Dřevo jedlého kaštanu není moc trvanlivé a tak se vám strom za špatnou péči odvděčil a předvedl vám to. Když je to jen lokální (a neohrozí to stabilitu stromu), tak bych vše odstranil až na zdravé dřevo, které by bylo vhodné ošetřit, aby nedošlo k dalšímu napadení. Pokud je postižení menší strom se s tím vyrovná, pokud je větší, tak to je začátek jeho konce, který ale může trvat dost dlouho. Pozor v konečné fázi to je dost nebezpečné. Pokud by strom svým pádem mohl způsobit nějakou velkou škodu, tak nedoporučuji čekat, až vám ho nějaký vítr shodí například na dům.
Pokud to není kolem dokola kmene stromu, vezměte dláto a odstraňte všechno ztrouchnivělé až na zdravé dřevo a začistěte do hladka. Potom ránu zamažte nejlépe stromovým balzámem, který koupíte v každých zahradnických potřebách.

Povedlo se mi tímto způsobem vyhojit mnohé zdánlivě nezacelitelné rány, snad se to podaří i vám.

Ota Beran
Jarda202 jak moc jsou Vaše stromy vzrostlé? Už Vám plodily? Zasadili jsme v Česku mladý stromek na chráněné místo a už přežil 2 zimy. letos pěkně kvetl. Je asi 2,5m vysoký. Ten bych si ještě troufla přesadit. Jestli bude mít nasazeno na plody můžu říct až koncem září. Ve Francii dozrávají koncem října. Kaštany-plody jsem několikrát zasadila do zahrady, ale vždy mi je sežrali myši nebo jiné zvíře. Stříhat se moc nemají, jen v listopadu suché a nemocné větve.

Všechno jde tak, jak má jít.
Já ho právě měla dva roky v květináči (vypěstován z kaštanu určeného ke konzumaci) a teď ho mám od podzimu v záhoně - zatím je to spíš keř než stromek, ale evidentně se mu tu líbí big_smile. Zajímalo by mě, zda je lepší ho nechat vícekmenný, nebo ho kuchnout na jeden kmínek - a kdy. Přesazen bude asi tento nebo příští podzim už na stálé místo, co máme na zahradě vybrané, jen musíme důkladně vyhubit jednu lísku, místo které má jít smile.
Ascam, jestli necháte keř nebo strom záleží jen na Vás. Keř je prý velice atraktivní. Já osobně jsem keř ještě  neviděla a  raději bych pod tímto stromem chodila. Nechala bych jen jeden hlavní kmen a na tom hlavním kmenu jen ty nejlepší boční větve. Ostatní boční větve hladce u kmene seříznout. Do koruny musí přijít hodně světla a sluníčka, jinak kaštany nedozrají.  Tento střih můžete udělat, až opadá listí, v listopadu-prosinci.  Má rád kyselou půdu a žije v symbióze s různými lesními plísněmi 'houbami', které jsou přítomny ve vrchní vrstvě v dubové nebo bukovém lese.  Na jednu rostlinku stačí 5 litrů této zeminy. Do vykopané jámy se rozhodí tak, aby byla v kontaktu s kořínky.  Vy však máte zahrádku v lese, tak to ani nebude potřeba. Pozor, potřebuje opravdu hoooodně místa, protože vyroste až 30m.

YOS napsal(a):

Jarda202 jak moc jsou Vaše stromy vzrostlé? Už Vám plodily? Zasadili jsme v Česku mladý stromek na chráněné místo a už přežil 2 zimy. letos pěkně kvetl. Je asi 2,5m vysoký. Ten bych si ještě troufla přesadit. Jestli bude mít nasazeno na plody můžu říct až koncem září. Ve Francii dozrávají koncem října. Kaštany-plody jsem několikrát zasadila do zahrady, ale vždy mi je sežrali myši nebo jiné zvíře. Stříhat se moc nemají, jen v listopadu suché a nemocné větve.

Stromy jsou asi 10m vysoké, asi tak 60 let staré, plodí v podstatě každý rok . Letos ale kaštany nebudou, pomrzly v květu, 2. května.  Jsou to krásné stromy, ale stíní sousedovi. Bojím se, abych jim ořezáním neublížil

Jarda202, bohužel nemáte jinou možnost, pokud chcete vycházet se sousedem. Zkuste je ostříhat po opadu listí podle potřeby a uvidíte, kdo zvítězí. Možná Váš vztah k těmto stromům. Budu držet palce. HOOOOdně štěstí. wink Pokud nepřežijí, tak si řekněte: 'Všechno špatné je k něčemu dobré'. Stromům je už zasloužených 60let. Dejte prosím vědět jak to dopadlo, ať se i ostatní mohou poučit. Děkuji.