Kapie - výběr odrůd

Poslal(a) 24.01. 2018 17:49:27 (6060 čtenářů)

Milujete červenou papriku? Pěstujte KAPIE
Když se řekne kapie, každý hned ví, o čem je řeč. Pravda je ale taková, že kapií nazýváme nesprávně každou červenou papriku. Tento název jsme přitom kdysi převzali od skutečné červené kapie, bulharské odrůdy s názvem Kurtovskaja kapija. Pravá kapie je paprika v botanické zralosti červená, s plochým plodem, který má pevnou stěnou, je vhodná k nakládání, konzervaci a sterilaci. Pevný lusk je možná úplně malým handicapem při konzumaci za čerstva, oceníte jej ale při konzervování – výsledný produkt nezměkne ani po roce skladování.

Kapie: Rafaela F1 (SEMO)

Osvědčená velmi raná hybridní kapie RAFAELA F1 má rostliny středního vzrůstu s vysokou násadou plodů. Její štíhlé jehlancovité plody jsou určené ke sklizni v botanické zralosti. Jde o pravou kapii s pevnými plody ideálními pro sterilaci, ale samozřejmě vhodnou i pro další kuchyňské úpravy a čerstvý konzum.

RADUZA F1 je oproti odrůdě RAFAELA o něco pozdnější, má vysokou násadu širších plodů. Je určena především k polnímu pěstování a sklizni plodů v botanické (červené) zralosti a následnému zpracování. Lze sklízet i na zeleno.

RADMILA F1 je typ kapie s plošším plodem, je vhodná pro sklizeň v zelené zralosti, ale prioritní je sklizeň plně vyzrálých červených plodů. Sklízíme na přímý konzum i na sterilaci. Díky svému plochému plodu je vhodná i na přímou tepelnou úpravu – smažení nebo grilování celých plodů.

Sortiment doplňuje univerzální nehybridní odrůda LYDIA, vhodná pro pěstování venku na poli i ve fóliových krytech. Její štíhlé jehlancovité plody rychle červenají, sklízíme je výhradně za červena.

Přechodným typem mezi kapiemi a jehlancovitými paprikami je hybridní odrůda LUNGY F1, která je výborná ke konzumaci za čerstva, ale i pro sterilaci.

Vysazujeme-li sazenice kvetoucí nebo dokonce se zárodky plůdků, tyto nejprve odstraníme.
SEMO s. r. o., Smržice 414, 798 17 Smržice
www.semo.cz
11 článků v tomto tématu
13.06. 2019
4.71 kB čtenářů
Zelenina - červen (2)
Zálivka a další péče Když nezalije Medard, musíme my. Košťáloviny a brukvovitá zelenina, saláty, i další druhy potřebují vodu. Zejména květák, ředkvičky, ředkve, kedlubny, rané zelí
13.06. 2019
1.17 kB čtenářů
Zelenina - červen (1)
Střídání výsadeb plodin, letní výsevy Zatímco se jedna kultura sklízí, vedle se to samé může sázet nebo sít. Platí to například pro brambory, kedlubny, salát, květák, týká se to
24.02. 2019
5.25 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Yellow Gazi Ribbed F1' - žluté biftekové rajče
U nás jsme zvyklí na středně velká rajčata o váze 80 až 100 gramů, 2 až 3 komorová, se značným procentem šťávy v plodu. Stačí ale zajet o pár set kilometrů jižněji a charakter typického
24.02. 2019
3.04 kB čtenářů
Solanum lycopersicum 'Green Zebra' - rajče tyčkové
Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a
18.12. 2018
5.63 kB čtenářů
Prosinec - zelenina (2)
Rychlení zeleniny Gurmáni se připravují na Vánoce. Rychlí čekanku (tma, vlhký substrát a teplota cca 15 °C, ne více než 20 °C), vysévají řeřichu. Rychlit můžeme i tzv. sibiřskou cibuli
19.11. 2018
4.19 kB čtenářů
Pastinák - aromatická a otužilá zelenina
Kořen pastináku setého (Pastinaca sativa) obsahuje víc cukrů než mrkev, a proto má sladší chuť, a navíc i výrazné aroma. Kořeny planého pastináku jsou štíhlé a špičaté, mrazuvzdorné
17.11. 2018
2.74 kB čtenářů
Zimní zelenina
Početná rodina zimní zeleniny Právě teď, když se venku začíná ochlazovat, získává kapusta nebo kadeřávek nejlepší chuť. Tradiční odrůdy i ozdobné novinky dobře vypadají a výborně
07.11. 2018
3.61 kB čtenářů
Zimní zásoba hlávkového zelí a kapusty
Hlávkové zelí a hlávkovou kapustu sklízejte dříve, než přijdou první noční mrazíky. K delšímu uskladnění se hodí pouze pozdní skladovatelné odrůdy (například bílé zelí ‘Trvalo’).
23.10. 2018
3.25 kB čtenářů
Rozdělení trsů reveně
Trsy reveně by měly být každých osm až deset let vyryty, rozděleny na několik částí a vysazeny na nové místo. Vhodná doba k tomu je, když listy zhnědnou.
18.10. 2018
3.58 kB čtenářů
Salátová řepa - sklizeň
Kdy sklízet salátovou řepu? Řepa se pěstuje v řadě variací. Žlutá řepa je jemnější než červená; pro konzervování je vynikající odrůda ’Tonda di Chioggia’ s červenobíle „kroužkovanou“
16.10. 2018
2.44 kB čtenářů
Eruca sativa - roketa setá
Jednoletá roketa setá (Eruca sativa) se podobně jako řeřicha vysévá podle potřeby v intervalech dvou až tří týdnů. Poslední termín výsevu v pařeništi je konec září.
Diskusní fórum / Užitkové rostliny
24.10. 2018
1.34 kB čtenářů
Sklizeň topinamburů
23.10. 2018
1.09 kB čtenářů
Podzimní kedlubny
23.10. 2018
1.08 kB čtenářů
Ochrana salátu
23.10. 2018
1.02 kB čtenářů
Pozdní tykve
23.10. 2018
1.58 kB čtenářů
Jahodník zalévání
27.09. 2018
1.66 kB čtenářů
Nezralá rajčata
27.09. 2018
1.41 kB čtenářů
Kukuřice - pěstování
27.09. 2018
1.40 kB čtenářů
Ozimé odrůdy cibule
27.09. 2018
1.19 kB čtenářů
Tykve - pěstování
12.09. 2018
1.54 kB čtenářů
Podzimní výsevy
12.09. 2018
2.47 kB čtenářů
Cibule sazečka - výsadba