Dobrý den.Dostala jsem brambořík ,a ten má dlouhé stonky s květy a listy,které jsou takové přívislé,nevím co mu je.Normální bramboříky mají listy i květy ve svazcich a květy se tyčí do výšky.Předem děkuji za odpověd EK

Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

cz
Cyclamen (Brambořík - ilustrační foto)
Cyclamen (Brambořík - ilustrační foto)
Dobrý den, předpokládám, že píšete o bramboříku pokojovém,tedy Cyclamen persicum. Nevím z jakého zdroje jste jej dostala,zda byl zakoupen nebo byl pěstován někým podomácku. Vytažené,dlouhé listy a květy bývají způsobeny vlivem nedostatku světla,příliš hustým sponem při pěstování,vysokými teplotami. Bramboříkům spíše prospívají teploty nízké(10-12°C),dostatek čerstvého vzduchu. Pokud jsou tedy pěstovány za nevhodných podmínek,tak mohou být takto "vytažené". Jestliže listy i květy jsou jakoby zvadlé,měkké,tak může být rostlina napadena houbovou chorobou,která blokuje přísun vody do pletiv. Kořeny a hlízy jsou také oblíbenou pochoutkou larev brouka lalokonosce,které dokážou požíráním kořenů zlikvidovat celou rostlinu. Většinou se to projeví odpadnutím celé hlízy a nadzemní části z květináče. Rostlina částečně bez kořenů také nejdříve vykazuje dojem uvadání. S pozdravem Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Na jaře jsem dostala kvetoucí brambořík zakoupený v květinářství. Celé léto jsem ho měla venku na zastíněném místě a kvést nepřestal .Už ho mám doma a kvete pořád, jenom po přemístění domů mu odumřely všechny listy. Mám ho poprvé a nevím,co teď s ním,jestli ho mám přesadit nebo ho nechat odpočinout,i když kvete. Vypadá tak nějak divně bez listů wink
Péče o bramboříky
Na světlém a chladném místě (15-20 °C) pokvetou bramboříky velmi bohatě. Zažloutlé listy a uvadlé květy nestříhejte, ale vytrhávejte. Zalévejte jen do misky nebo obalového květináče, ne přímo na hlízu. Slunce a horký vzduch bramboříkům škodí. Umístěte je na severní či zastíněné okno.
Rada z rubriky Co je důležité v lednu

Text z časopisu Naše Krásná zahrada
Ukázky starších článků najdete na nasekrasnazahrada
cz
Cyclamen (Brambořík)
Cyclamen (Brambořík)
Dobrý den paní Marie, já brambořík sázím na léto do zahrady, ale pokud tuto možnost nemáme, určitě bych ho stále zalévala, i když málo. Z mojí zkušenosti vím, že určitě se bramboříku daří víc právě někde ve stínu v té zahradě a během září ho vyndám ze země, opět dám do nádoby a přenesu do bytu. Pak zase krásně kvetou. Marcela
Další informace v článcích o rostlinách
Cyclamen persicum - brambořík perský Cyclamen - brambořík
Čeleď: Primulaceae - prvosenkovité Jméno: Pojmenování bylo odvozeno z řeckého slova kyklos (kotouč) upomínajícího na oválný tvar hlízy …
Computer Press, a.s. | 20.06. 2008
Cyclamen - brambořík Cyclamen - brambořík
Díky elegantnímu a neobvyklému tvaru květů patří brambořík k tradičně oblíbeným hrnkovým rostlinám. Navíc některé druhy bramboříků kvetou nepřetržitě od října do března, tedy v době, kdy jiné rostliny již dávno své kvetení ukončily …
Rebo Productions CZ | 05.11. 2009
Cyclamen - brambořík (PROVOBIS) Cyclamen - brambořík
Víte, že brambořík patří mezi dvacet nejpěstovanějších pokojových květin? Může za to nejen bohatá paleta barev květů, ale i kvetení v době, kdy je jakákoli kvetoucí ozdoba bytu vítána. V zahradnických centrech nabízejí bramboříky průběžně od konce podzimu …
PRO VOBIS, s.r.o. | 05.01. 2011