Dotaz JT: Prosím můžu teď vysadit plamének? A pokud ano, dáváte jednu rostlinu, nebo více na jedno místo?

Odpověď HJ:  Hrnkované rostliny se sázejí celoročně. Pokud máte jen sazeničku, tak se také chytne, ale přeci jenom při tom horku to bude mít těžší (pokud ji už máte,tak Vám stejně nic jiného nezbývá). Normálně se sází na jaře nebo na podzim. Mají se sázet poměrně daleko od sebe, protože se rychle rozrůstají a pokud nemají dostatek prostoru, tak mají tendence k padlému. Většinou kvetou dál, ale ty bílé listy nic moc. Já jsem sázela jen 2-3 sazenice asi 20 cm od sebe a další na vzdálenost asi 30 cm (skupinu o jedné barvě). Nechtělo se mi čekat až se ten prostor zaplní. Opravdu se za ten rok rozrostou o víc než jsem čekala.

Doplnění MV: Nejvhodnější doba pro výsadbu klematisu je jaro (duben,květen) a podzim (srpen-říjen). Mohou se však sázet celoročně. Sazenice sázíme 40 cm až 1m od sebe. Urostlé a staré rostliny je možné taky přesadit. Nejvhodnější doba je brzy z jara nebo po odkvětu, kdy výhony zkrátíme na 50-70cm.

Clematis - plamének

Clematis - plamének

Clematis - plamenek

Clematis - plamenek

Clematis - plamének

Clematis - plamének

Clematis - plamének Jan Pawel II

Clematis - plamének 'Jan Pawel II'

Dotaz nebo odpověď uživatele z Facebook.com
Další informace v článcích o rostlinách
Clematis - plamének Clematis - plamének
Plaménky, nebo-li Clematisy patří bez přehánění k nejznámějším zahradním rostlinám. Také není divu, vždyť květy plaménků, zvláště některých odrůd, patří k největším květům, které můžeme na zahradě nejen obdivovat, ale dokonce celkem snadno i vlastnit …
Clematis ´Ville de Lyon´ Clematis - plamének
Plaménky (klematisy) patří do čeledě Ranunculaceae (pryskyřníkovitých). Rod zahrnuje asi 150 různých druhů a poskytuje milovníkům velký výběr, i když nejsou všechny původní druhy na trhu k dostání …
Clematis heracleifolia - plamének Clematis - plamének (1)
Plaménky patří společně s vistáriemi a pnoucími růžemi k nejznámějším a nejoblíbenějším pnoucím rostlinám. Velmi výrazně a bohatě kvetou. Jejich obliba ještě vzrostla s dovozem atraktivních velkokvětých kultivarů, především z Holandska a Polska. Objevují …
Clematis tangutica - plamének tangutský Clematis - plamének (2)
Nohy ve stínu Plaménky vysazujeme vždy na jaře. Vybereme místo chráněné před větrem, slunné, s kvalitní půdou. Plaménky jsou poměrně náročné na stanoviště i na půdu. Ta by neměla být ani příliš těžká ani vysychavá. Staří zahradníci tvrdívali, že …
Clematis 'Nelly Moser' - plamének Clematis - plamének
Kdo si chce na zahradu vysadit plamének (Clematis), bude nejspíš mít potíže s výběrem, neboť tato oblíbená popínavka se může pochlubit širokou paletou nejrůznějších barev a tvarů květu. Vyskytují se ve škále tónů od bílé přes jemně růžové, modré …